Cha,chacha, to je hooodně dobrej a silnej argument. Tak dobrá, žádná věda to není, myslím že jde spíš o nápad. Často si nakládám na minutky do omáček, tak mě napadlo a to celkem v kuchařský branži funguje, že jak jsme si minutky připravovali dopředu třeba na zájezd, vlastně jako hotovku, co kdybych to obrátil. A šáhnul jsem do klasiky všech českých klasik do svíčkové na smetaně.
Tak tedy recept:
1 velký celer, přiměřeně peržele, přiměřeně mrkve, přiměřeně cibule. Orestuješ, zaliješ trochou vody, divoký koření ( celý pepř, bobkáč, nové koření.)
nešetřit, ale taky nepřehnat, dva citrony nakrájené na kolečka, jeden a půl oloupaný, půlka i s kůrou. Přidáme zkaramelizovaný cukr, sůl a ocet. Rozdusíme, hlídáme vodu a v závěru přidáme chilli. Ta slovní hříčka nabízí 7 pod tak jsem tam dal tedy 7pod žlutou kukačku a ještě několik žlutých chilli potvor středního palu. Chilli dávám do omáček většinou vypeckované. No a pak to dochutíme, tedy přidáme případně trochu třeba soli, nebo trochu citronový štávy a rozmixujeme, přecedíme přes jemný síto. Chuť každý dobře jistě zná, vtip je v tom, že musí být silná, koncentrovaná a vyvážená. Vyzkoušel jsem a nemá chybu.
Když si touhle omáčkou naložíš maso, pak ho jenom opečeš, přidáš lžíci omáčky, trochu smetany nebo stříkneš šlehačkou, máš minutkovou svíčkovou ala Erb a můžeš si, pokud ti to tvá vele eko natur vtipná žena dovolí dát k tomu třeba tři plátky houskovýho knedlíčku.
No a to je celkem celá věda, tedy žádná věda, jak říkám vtip je asi jenom v tom nápadu.
Jinak je to asi jako s tvojí vepřovkou ve skle, kterou jsem ukořistil na vypalováku. Dobrý věci chilli nezkazíš. Dovezl jsem ji synovi a ten se mohl užrat, ale měla asi docela sílu, sháněl se po sádle, aby si to štavnatý masíko podmázl, by prej mu to líp klouzalo. Ani jsem neolízl kůrku.Sežrali to s kámošem, když ladili motorku. Well dost keců, chilli a klasické kuchyni zdar a napiš jak ti to chutnalo, pokud do toho půjdeš.