Kendyho Terasa

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Kendy
Moderátor
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Kendyho Terasa

Příspěvekod Kendy » 23 črc 2016 17:53

Měl bych takový pitomý dotaz.

Nevíte někdo, jak elegantně a jednoduše dostat vodu ze substrátu?

Popíšu problém:

Krom toho, že se starám o chilli, tak na mě tak nějak přešla starost o bylinky a manželčiny okrasky.

Mimo jiné jsem ji někdy v květnu přesadil hortenzie do takových velkých květináčů ve tvaru číše. Nemají drenážní otvory a vzhledem k jejich tvaru se mi do nich nechtělo vrtat díry.

Dal jsem dolů vcelku dost kermazitu (tak do jedné 1/4 až 1/3 výšky číše), který plní funkci drenážní vrstvy, doplnil substrátem a přesadil.

Jenže teď se mi jednu z nich povedlo docela dost přelít a jak na potvoru do ní pak ještě děsně napršelo. Doslova v ní stála voda.

Celé jsem to přesunul do kryté části terasy, aby mi do ní alespoň už dál nepršelo, opatrně ji nahnul a něco vody z ní dostal. Ale substrát je pořád jak houba a děsně mokrý. Skoro se dá říct, že je to prakticky bláto.

Už je to pár dní a kytka to zatím nese statečně. Hortenzie mají vodu rády. Ale tohle bude asi trošku moc i na ně.

Mohl bych vyvrtat díru z boku. Do části kde je keramzit. Pak by se to vcelku bez problému odvodnilo.

Ale pořád se mi nechce ten květináč ničit. Ta díra tam zůstane a rád bych se tomu vyhnul. Nějaký jiný nápad jak tu vodu dostat pryč?

Teoreticky bych mohl počkat tak 3-4-5 týdnů a ono by to trošku proschlo. Ale nevím, jestli to ta kytka rozchodí. Spíš si myslím že ne. I když je to možná drsoň a vydrží i takové nehezké zacházení.

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 23 črc 2016 18:06

U veľkých rastlín, ktoré sú prekorenené cez substrát to riešim tak, že rastlinu s kvetináčom nahnem do šikma do 45° uhlu, alebo aj viac ak sa dá a nechám vytekať vodu cez noc, alebo celý deň ak je potreba. Tým, že je substrát prekorenený by sa nemalo stať, že vypadne von. U malých, ešte nezakorenených rastliniek to riešim tak, že ich vyberiem, umyjem korene a zasadím do suchého substrátu. Naposledy sa mi "podarilo" preliať túto jar Acapulco Purple v truhlíku bez otvorov. Bolo to úplné blato a určite by uhnili, tak som ich vybral a zasadil do suchej zeminy. Prežili a rastú normálne ďalej.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 23 črc 2016 18:09

Měl jsem strach, že se mi substrát "vyleje" jako bláto ven. Nenapadlo mě, že to kořínky udrží.

Vyzkouším to hned. Díky... :-)

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 23 črc 2016 18:18

Chce to trochu skúšať nájsť ten správny uhol kedy je to ešte v pohode a kedy už moc. Je možné, že sa určité percento substrátu vyplaví, to záleží na miere prekorenenia, ale to sa potom dosype. Samozrejme kvetináč treba dobre zafixovať aby sa neprevrhol a rastliny nepolámali.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 23 črc 2016 18:27

A už to teče.

32755

Strato3
Stálý člen
Reputace: 73

Příspěvekod Strato3 » 23 črc 2016 21:38

Ještě bych do hlíny dal kousek hadru jako knot a nechal viset přes okraj.

Jako když přes hranu sudu s vodou přehodíš hadr. Knotovým efektem ta voda vykape.

Nebo taky ne.
Hodně štěstí S3. :tiphat:

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 23 črc 2016 21:43

Tak to taky nevypadá jako špatný nápad. Dík.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 24 črc 2016 09:48

Pravidelný update.

Celkový pohled. Místa ubývá, za chvíli projdu jenom po čtyřech. Ty 3 baccatum co tam mám zabírají nehorázně místa. Už jsem musel dvakrát provést reorganizaci. Strašně utlačovaly okolní kytky.
32783

Anaheimy dozrávají a nasazují na další úrodu.
32773

Stejně jako pepperoncina letos vysetá.
32780

Loňská (přezimovaná) pepperoncina už mám skoro sklizená. Jak jim ubývalo plodů, tak nasazuje na nové listy, květy a plody. Už je tam zase spousta prcků.
32781

Long slim cayenny mají první dozrávající. Jak ji sklidím, tak se to zrychlí.
32778

Houští, které mi vytváří dvě ajjiny vedle sebe
32774

Mají mraky plodů, ale dozrávají zatím jenom dost pomalu. Tak 1-2 denně.
32772

Jala telica
32777

Miniaturní přezimovaná jala. Nechtěla růst, pak si to rozmyslela, poporostla a nasadila na plody. Kytka je malá, ale oberu ji co nejdřív, aby ještě trošku poporostla a další úroda byla větší.
32779

Rodeo F3 s hlídačem. Dělá mi radost. Krásně roste, hodně plodů a plody jsou velmi chutné. Sladké, spousta dužiny, lehčí pal. Velká spokojenost.
32782

Třetí z baccatum. El Oro da Equador. Podívejte se, kolik sežere místa. Vysoká, široká. Ajjiny vypadají podobně, jenom je mám obě vedle sebe, tak jsou do sebe natlačené.
32775

A nějaký ten detail plodů. V tom houští se blbě fotí, ale zkusil jsem to zespodu.
32776

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“