Přez snahu - stále opadávají květy

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Ernest
Stálý člen
Reputace: 10
Obrázky: 0

Přez snahu - stále opadávají květy

Příspěvekod Ernest » 23 črc 2015 14:00

Zdravím všechny Chilli nadšence ...

Mám jednu obvyklou otázku ... padající květy
Za poslední měsíc jsem pročetl forum mnohokrát ve snaze nalézt řešení ... ale po mnoha pokusech stále přicházím o květy a ze tří rostlin mám jen jeden plod. Asi si dokážete představit ten smutek ....

Mám tři papriky Habanero Red, Orange a Chocollate .... jsou to ty koupené z Hornbachu - vcelku jako vetsi asi 12cm velké ...

Poslední tři nebo čtyři týdny mi odpadávají květy, jedna z paprik nasadila plod, ... a já měl radost, že se vše daří, ale pak začali květy opadávat a žádný další plod už nevzniká.

Jeden z prohřešků z počátku byla asi větší zálivka ... samozavlažovací truhlík asi udržoval hlínu dost mokrou ... ale i po výrazném omezení zálivky na zde doporučenou míru, květy stále padají

Během posledních dvou a půl týdnů vedra mi na balkoně mnoho věcí trpělo, ale papričky to očividně milují, vyrostli o další dvě patra - ani sem to nečekal ... nasadili úžasné množství květů ... a všeobecně se neprojevují ničím nezdravým.
Vysloveně jsem je zkusil i trošku suchem potrápit ... v první vlně veder jsem je nechal i bez dohledu a očividně se jim to líbilo...

Pár dní vedra se zdálo, že květy drží, ale dnes ráno jsem shodil asi šest velkých zralých - pil produkujících - květů ...

Onen jeden plod má tak velikost otisku palce ... je světle zelený ... moc se poslední týdny nezvětšuje

Tušíte někdo co s tím?
Případně můžete mě ujistit, že desítky květů jsou stále ještě v normě? ... všechna rozvětvení jsou teď plná jamek po odpadlých květech

Budu moc vděčný za rady zkušenějších pěstitelů :-)
Děkuju

Anamneza
  • Mají se skvěle k světu, jsou velké, rovné listy, hezká zelená barva
  • po koupi byly trošku moc tmavé a dvě byly zkrabacené - zde jsem se dočetl, že se jednalo o přehnojení dusíkem.... ale to se po čase krásně srovnalo.
  • Jsou umístěné v pátem patře, na balkonu směřující na jih ...
  • Jsou všechny tři nasazené do jednoho velkého květináče ... zde jsem trošku podcenil, jak moc se jim bude spolu dařit ... ale nezdá se, že by neměli místo.
  • Potkali se s mšicema ... a po pokusu s česnekovym výluhem s arašídovým olejem jsem nakonec musel sáhnout po PIRIMORu ... ten mšice na 99% vyřešil.
  • Substrát je směs několika pozůstatků a vetší části nově koupeného zahradnického substrátu (papriky, rajčata) ... bohužel jsem vynechal perlit
  • před necelým měsícem dostali dávku hoštického hnojiva s guanem na papriky v zálivce (3l) ... a pak po asi dvou tydnech dostali jeste zbytek od paprik (cca 1l) .... ma to cca 6,3% fosforu a 4% draslíku ... a malé množství dusíku a amoniaku sodného...

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Re: Přez snahu - stále opadávají květy

Příspěvekod BlueShark » 23 črc 2015 14:15

Asi nejdůležitější bude, kdy že jsi je pořizoval a v jaké velikosti. Byly přiblblé přenosem, hnojivem a prosté se déle srovnávaly, nemají na ještě plodit, nehcal bych je a nic nedělal. To přijde samo, do měsíce si tipuji že budeš mít obalené plody.

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 23 črc 2015 14:48

mám je tu relativne dlouho - od května cca - byly to malé potvůrky s tak dvouma, třema patrama ... no možná né tak dlouho, ale vyrostli velmi .... . a počítal jsem s tím, že budou opožděný ... ale ten jeden plod mě dostal do pocitu "že už je čas" a jsou připravené produkovat :-)

Současně sem si všiml, že se na stejné téma před pár dny trošku rozhořela debata u Rastapostmana http://www.chilli-forum.cz/otazky-tykaj ... t3961.html ...

možná přeci jen to moje hnojivo není úplně dostatečné na květ a plod ... zkusím se porozhlédnout po něčem vhodnějším

Alespoň se pochlubím nějakým obrázkem ... sice jen z mobilu

Celé rostliny...
Obrázek

Plod bez brášků
Obrázek

Nová patra pořád přibejvají
Obrázek

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 23 črc 2015 14:51

Každým dnem se začnou držet, vydrž i Ty. V květnu dvě patra? To by jsi chtěl teď hned moc... Opadají a opadají, než bude rostlina dospělá a začne je už držet....

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4521

Příspěvekod MartinS » 23 črc 2015 16:26

Mam kere uz velky a taky mi to pada(drzi se jen par cheiro roxa asi 6 plodu, cca 12 barbere a nejaky Aji a 5 penis pepper). Musime vydrzet no. Ted uz to hnojim jen 1x tydne bio hnojivem Bio Bloom a TOP MAX.

Vsechny chemicke hnojiva jsem stopnul.
A zalevam to primerene jednou za 3-5dnu podle toho jake je pocasi. Coz jsem zaleval i predtim takto relativne malo.
Perlit a Symbivit zrejme drzi pudu vlhkou dost dlouho. Jednou jsem dokonce cekal 6 dnu a stejne kytky nevesely listy, ale uz jsem je radsi zalil.

Tady trochu nepovedene panorama pro predstavu:

https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... hoto%2cjpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Rikam si jestli neprestat hnojit uplne, ale s tim bio hnojivem by se to nemelo prehnojit, navic kdyz pisou ze pridavat do kazde zalivky.

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 23 črc 2015 17:06

To je naprosta parada! Skvele vypadajici balkon ... a jeste nahrany na OneDrive ;-) super

Docela sem byl prekvapen, ze opravdu vetsina lidi nakonec pestuje v kyblech ... nebo kyblicich :-) sada od jogurtu vypada dobre a to sem myslel, ze jim jogurtu mnoho!
Ja sel po velkem truhliku (hruby odhad 40L)...nicmene v tom mam velkou hromadu zeminy a ta udrzi vlahu neskutecne dlouho a jeste knoty do zasobniku s vodou.

Nechal sem je i 10 dni bez zaliti ...a to sem se snazil vetsinu zasobniku vylejt - abych prave vyresil drivejsi castecne prelejvani ... jak sem uz rikal, prijel sem do vzrostle dzungle :thumbup:

Jine vlakno me dotahlo k myslence, preci jen trosku zmenit hnojeni ....
po naprave zalivky a prohnojeni jsem ziskal jen velky rust listu a kvety nedrzi a ted znova jsem si procetl slozeni Hostickeho hnojiva - kde neuvadeji klasicky NPK ale jen popis v textu - a vsiml si, ze slozeni je jine, nez sem myslel ... ma to vice dusiku nez toho ostatniho ... takze na rust asi fajn, ten ostatne vidim .... ale na kvety a plody to uz nebude

Takze behem cekani asi pridam jeste neco s znacnejsim podilem fosforu a drasliku ... doufam, ze neco najdu v blizkem hobbymarketu.
Puvodne jsem zamyslel Biobuzz nebo Bio Bloom .... ale nedostatek casu me nahnal do hobbymarketu na jiznim meste v praze ... a tam takove luxusni veci ne vzdy maji :-) takze byly alespon Hoštice

Ano s tim "pridejte do kazde zalivky" me taky docela dostavaji ... hostice rikaji jednou za tyden a pozdeji uz jen jednou za 14 dni (kvety a plody) ... presto doporuceni prodejce bylo "Davam to do kazde zalivky a funguje skvele!" .... pritom varovani proti prehnojeni je zde na foru mnohokrat.... zatim sem tem paprikam dal celkem tak dve davky a snazim se delat vetsi mezery

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 24 črc 2015 19:46

Ja vim, musim byt trpelivy ...
... ale pri tomhle je cloveku ouzko ....

co popadalo za posledni dva tri dny...
Obrázek

Udelal jsem tedy velky experiment:

Sehnal jsem hnojivo - snad nevadi, ze na nem pisou "Na kaktusy" - ktere ma vetsi podil fosforu a drasliku konkretne NPK 4-7-6
pokud sem drivejsim prelitim poskodil koreny, fosfor by mel pomoct s napravou....
takze jsem paprikam dal hned jednu slabsi davku..

A jako druhe hnojivo je zpropadeny Kristalon (zdrave rajce a paprika)...
coz je slozitejsi kousek s NPK 7,5-12-36 ... a dale s horcikem a zvlast pytlickem s aktivnim vapnikem (dusicnan vapenaty)...

nicmene ten prijde az za tyden... pac fosfor s vapnikem se prej nemaji radi dohromady... a hlavne bych to nerad prehnal :-)

a zbytek jen cekani ....
co myslite? Budou kvety nebo zacne padat i neco vic ? :-D

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 24 črc 2015 20:07

Mel jde ten samy problém. Pomohlo az presazeni do většího kontejneru.

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“