Moje první chilli, seriál pro začátečníky

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Pálivák
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Moje první chilli, seriál pro začátečníky

Příspěvekod Pálivák » 11 bře 2015 02:08

Zdravím všechny pěstitele!

Dnes jsem se zaregistroval a postuji svůj první článek. Rozhodl jsem se vytvořit krátký seriál, kde budu reflektovat, jak se daří mým prvním chilli papričkám a ptát se na nejrůznější problémy, které mohou při jejich pěstování nastat. Jiní začátečnící tak budou mít k dispozici již zodpovězené otázky a problémy, které nastanou. To vše v tomto článku od semínka, aniž bych musel zakládat spoustu jiných témat a rozházel své dotazy po celém fóru. Pojďme se do toho pustit!

Moje zkušenosti s pěstováním jsou neveliké, ale úplný začátečník taky nejsem. Dřív jsem pěstoval konopí, ale z důvodů vysoké ceny semen jsem se rozhodl ,,změnit rajhon,, . Hodně mi totiž jde o kultivaci a tvoření nečeho vlastního, takže mám v plánu pokusit se o křížení různých odrůd mezi sebou. Cena semínek chilli je více než přijatelná.

Jelikož bydlím v bytě, tak rostlinky většinu svého života stráví za oknem, budu tedy pěstovat windoor. A tady padá má první otázka, na kterou znám odpověď jen zčásti. Jak moc ovlivní papričky pobyt za oknem, v bytě, kde je teplota od 20-26 stupňů, když (co jsem se dočetl), jim vyhovuje ideálně 18 stupňů (po naklíčení). Výnos bude určitě menší, protože rostlina nevstřebá tolik energie a má omezený prostor pro kořenový systém. Má tedy vůbec smysl pěstovat chilli za oknem ? Doufám v kladné odpovědi :-D

Co se týče mého arzenálu :
Balíček pro začátečníky 1 , zakoupen zde http://www.seminka-chilli.cz/balicek-pr ... -1-90.html tj.

10 x Ring of Fire
10 x Large Red Cherry
10 x Jalapeno Early
10 x Sangria Ornamental

V Obi jsem zakoupil tablety Jiffy, protože jsem je zapomněl objednat z e-shopu. Dal jsem kilo za 30 kusů. Rozhodl jsem se první vypěstovat Ring of Fire a Large Red Cherry, tyto dvě odrůdy jsem vybral proto, že bych je následně chtěl dát dohromady. Jak na to jsem zde už našel, ale uvidíme, jak to celé dopadne, možná budu rád, že mi z 24 kusů vyroste 1 paprička :-) Zbylé čtyři tablety jiffy jsem osadil po dvou Sangria Ornamental a Jalapeno Early.

Obrázek

Pohled na všechny tablety jiffy, zalité vodou, nepřemokřené, přesně podle návodu. Vlhčení budu dělat injekční stříkačkou okolo semínka, abych ho nevyplavil. Další problém který mám, je, že jsem měl semínka dát 2-3 mm hluboko, někde ale propadly do tablety až příliš (typuju tak cm+-). Snad to nevadí. Potom nevím, jestli nemám semínka něják zakrýt, či je tam přitlačit, aby tam nebyla jen tak hozená. Bude vadit, když neudělám pařeniště? Teoreticky když budou mít semena dost vláhy, vlhkost se v jejich okolí bude blížit 100%, takže by to vadit nemělo. A nakonec, ideální teplota pro klíčení je 25 stupňů , kterou sice dokážu udělat, ale teplota v místnosti kolísá i na 20 stupňů, tak zda to není nějak zásadní problém (teplota bývá spíš 21 stupňů, když zapnu topení a pc večer tak těch 25, pak jdu spát a do rána to klesne třeba na 19 a tak dokola).

Děkuji za cenné rady, snad nám z toho něco vyroste!! :-)

Pěstu zdar, Pálivák

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Re: Moje první chilli, seriál pro začátečníky

Příspěvekod Colostomizer » 11 bře 2015 09:09

Pěkně Tě tady vítám a doufám, že se Ti zde bude líbit :)
Pálivák píše: A tady padá má první otázka, na kterou znám odpověď jen zčásti. Jak moc ovlivní papričky pobyt za oknem, v bytě, kde je teplota od 20-26 stupňů, když (co jsem se dočetl), jim vyhovuje ideálně 18 stupňů (po naklíčení). Výnos bude určitě menší, protože rostlina nevstřebá tolik energie a má omezený prostor pro kořenový systém. Má tedy vůbec smysl pěstovat chilli za oknem ? Doufám v kladné odpovědi :-D
Jediným problémem může být, že se semenáčky budou vytahovat do výšky, pokud nebudou mít dostatek světla. V tuto dobu už je den dlouhý dostatečně, takže by mělo stačit umístit je na okno v nejsvětlejším místě v bytě. Pozor na radiátory, které pod oknem bývají :) Pokud nemáš na okně ideální světelné podmínky, můžeš jim přisvěcovat ... Na okno se hodí menší odrůdy chilli, což z Tvého výběru jednoznačně splňuje pouze Ring of Fire. Ostatní odrůdy bývají trochu objemnější, ale i tak to na okně nemusí vadit, spousta lidí tak pěstuje třeba i habanera. A základní pravidlo: Čím větší květináč, tím větší výnos ... trochu se to dá ošulit kvalitním hnojením ;)

Každopádně chilli na okně smysl má! :)
Pálivák píše: Další problém který mám, je, že jsem měl semínka dát 2-3 mm hluboko, někde ale propadly do tablety až příliš (typuju tak cm+-). Snad to nevadí.
Nevadí, měla by si s tím poradit.
Pálivák píše: Potom nevím, jestli nemám semínka něják zakrýt, či je tam přitlačit, aby tam nebyla jen tak hozená.
Lehce je zakryj tenkou vrstvou substrátu. Obal semínka se tak navlhčí a klíček se ho potom bude snadněji zbavovat.
Pálivák píše: Bude vadit, když neudělám pařeniště? Teoreticky když budou mít semena dost vláhy, vlhkost se v jejich okolí bude blížit 100%, takže by to vadit nemělo.
Teoreticky to nevadí, taky jsem tak klíčil. Musíš ale udržovat dostatečnou vlhkost na povrchu substrátu, sic budou mít klíčící rostlinky problém se zbavováním se obalů semen.
Pálivák píše: A nakonec, ideální teplota pro klíčení je 25 stupňů , kterou sice dokážu udělat, ale teplota v místnosti kolísá i na 20 stupňů, tak zda to není nějak zásadní problém (teplota bývá spíš 21 stupňů, když zapnu topení a pc večer tak těch 25, pak jdu spát a do rána to klesne třeba na 19 a tak dokola).
Nevadí. V přírodě teplota také kolísá a není dnem i nocí kostantně udržovaná termostatem. Jsou to "jenom" kytky :) Při nižších teplotách ale bude klíčení probíhat po delší dobu ...

:wave:

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Pálivák
Nový člen

Příspěvekod Pálivák » 11 bře 2015 12:20

Díky za přivítání a za rychlé odpovědi!
Teď jsem ty semínka zakryl trochou rašeliny, párátkem jsem v okolí té dírky trošku naškrábal dovnitř. Stanoviště kde semínka momentálně klíčí vidíte zde :

Obrázek

A další otázka, co je pravdy na tom, že semínka potřebují světlo? (kamarád poradil) Mám totiž dvě místa, na jednom je světla velice málo (na skříni na druhé straně pokoje, daleko od okna), kde je ale tepleji a teplota nekolísá. Druhé místo je za oknem (obrázek), kde je dostatek světla a semínko bude vědět za čím se má táhnout, nevýhodou je radiátor, který je poblíž, a pak přímé slunce zhruba pd 12:00 do 18:00. Pokud se dobře pamatuju, tak semínka se mají nechat klíčit v polostínu a světlo nepotřebují, protože nemají vyvinuté ty dva lístečky. Teprve až vyrostou, začne jimi vstřebávat živiny a dělat fotosyntézu (ještě nemá kořenový systém, ten se teprve tvoři), pak se vytvoří první patro a tyto lístečky odumřou (živiny obstárávají kořeny). Osobně bych to dal na místo, kde je světla méně a až se vyvinou ty dva lístky, přesunul bych to za okno co nejdál od radiátoru. Nemusím se bát plísně, když to bude v polostínu?? Díky za rady!! :thanx:

Pálivák

sakevi
Stálý člen
Reputace: 26

Příspěvekod sakevi » 11 bře 2015 12:51

co je pravdy na tom, že semínka potřebují světlo?
nepotřebují, klidně mohou být ve tmě. Pro klíčení potřebují jen teplo a vlhko

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 11 bře 2015 13:15

sakevi píše:
co je pravdy na tom, že semínka potřebují světlo?
nepotřebují, klidně mohou být ve tmě. Pro klíčení potřebují jen teplo a vlhko
A hned po vyklíčení se musí přesunout na světlo ...

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Drago
Nový člen

Příspěvekod Drago » 11 bře 2015 13:34

co se týče u mých chilli tak já dal semínka do Jiffy tablet, ty zavřel do plastového kýble do hodní části jsem umístil tablety na podnose a pod ně dal normání žárovku 40W, kterou jsme jim 4 dny topil na cca 26-28°C dle návodu a musím říci, že po 4 dnech vyjelo z 20 semínek 19, což beru za začátečnický úspech. V současné době mám 52 chilli rostlin a čekám až se venku udělá lépe abych mohl nějaké dát do skleníku..
Jiank co se týče po vyklíčení by měly semínka být na světle a v mižší teplotě, někde jsem se dočetl okolo 15-18°C.

Pálivák
Nový člen

Příspěvekod Pálivák » 11 bře 2015 23:42

Jak dlouho by to zhruba mělo trvat u mě? Hádám tak týden. Jinak mám rostlin 24, všechny asi nenaklíčí, ale kdyby jo, nevim, co s takovým počtem budu dělat, v bytě tolik místa nemám :-D Až to začne klíčit hodím další foto a info, zatim budu udržovat jiffy vlhké a čekat.

Berry
Stálý člen
Reputace: 4

Příspěvekod Berry » 12 bře 2015 07:30

Pálivák píše:Jak dlouho by to zhruba mělo trvat u mě? Hádám tak týden. Jinak mám rostlin 24, všechny asi nenaklíčí, ale kdyby jo, nevim, co s takovým počtem budu dělat, v bytě tolik místa nemám :-D Až to začne klíčit hodím další foto a info, zatim budu udržovat jiffy vlhké a čekat.
Já bych to i zakryl ;) Bude tam větší vlhko a klíčky budou rychleji.

Zpět na „Začátečnický koutek“