Dnes jsem se zaregistroval a postuji svůj první článek. Rozhodl jsem se vytvořit krátký seriál, kde budu reflektovat, jak se daří mým prvním chilli papričkám a ptát se na nejrůznější problémy, které mohou při jejich pěstování nastat. Jiní začátečnící tak budou mít k dispozici již zodpovězené otázky a problémy, které nastanou. To vše v tomto článku od semínka, aniž bych musel zakládat spoustu jiných témat a rozházel své dotazy po celém fóru. Pojďme se do toho pustit!
Moje zkušenosti s pěstováním jsou neveliké, ale úplný začátečník taky nejsem. Dřív jsem pěstoval konopí, ale z důvodů vysoké ceny semen jsem se rozhodl ,,změnit rajhon,, . Hodně mi totiž jde o kultivaci a tvoření nečeho vlastního, takže mám v plánu pokusit se o křížení různých odrůd mezi sebou. Cena semínek chilli je více než přijatelná.
Jelikož bydlím v bytě, tak rostlinky většinu svého života stráví za oknem, budu tedy pěstovat windoor. A tady padá má první otázka, na kterou znám odpověď jen zčásti. Jak moc ovlivní papričky pobyt za oknem, v bytě, kde je teplota od 20-26 stupňů, když (co jsem se dočetl), jim vyhovuje ideálně 18 stupňů (po naklíčení). Výnos bude určitě menší, protože rostlina nevstřebá tolik energie a má omezený prostor pro kořenový systém. Má tedy vůbec smysl pěstovat chilli za oknem ? Doufám v kladné odpovědi

Co se týče mého arzenálu :
Balíček pro začátečníky 1 , zakoupen zde http://www.seminka-chilli.cz/balicek-pr ... -1-90.html tj.
10 x Ring of Fire
10 x Large Red Cherry
10 x Jalapeno Early
10 x Sangria Ornamental
V Obi jsem zakoupil tablety Jiffy, protože jsem je zapomněl objednat z e-shopu. Dal jsem kilo za 30 kusů. Rozhodl jsem se první vypěstovat Ring of Fire a Large Red Cherry, tyto dvě odrůdy jsem vybral proto, že bych je následně chtěl dát dohromady. Jak na to jsem zde už našel, ale uvidíme, jak to celé dopadne, možná budu rád, že mi z 24 kusů vyroste 1 paprička

Pohled na všechny tablety jiffy, zalité vodou, nepřemokřené, přesně podle návodu. Vlhčení budu dělat injekční stříkačkou okolo semínka, abych ho nevyplavil. Další problém který mám, je, že jsem měl semínka dát 2-3 mm hluboko, někde ale propadly do tablety až příliš (typuju tak cm+-). Snad to nevadí. Potom nevím, jestli nemám semínka něják zakrýt, či je tam přitlačit, aby tam nebyla jen tak hozená. Bude vadit, když neudělám pařeniště? Teoreticky když budou mít semena dost vláhy, vlhkost se v jejich okolí bude blížit 100%, takže by to vadit nemělo. A nakonec, ideální teplota pro klíčení je 25 stupňů , kterou sice dokážu udělat, ale teplota v místnosti kolísá i na 20 stupňů, tak zda to není nějak zásadní problém (teplota bývá spíš 21 stupňů, když zapnu topení a pc večer tak těch 25, pak jdu spát a do rána to klesne třeba na 19 a tak dokola).
Děkuji za cenné rady, snad nám z toho něco vyroste!!

Pěstu zdar, Pálivák