Tady daleko na severu bude letošní téma Maďarsko a jejich výtečné papriky. Loni v květnu jsme si udělali příjemný výlet do Budapešti. Samozřejmě jsem neodolal a tu a tam jsem si na tržnici koupil papriky, které jsem potom chroupal při poznávání tohoto krásného města. Natolik jsem si jejich chuť oblíbil, že jsem si usušil jejich semínka a letos se je pokusím vypěstovat. Poprvé jdu pěstovat něco, co ani nevím jak se jmenuje. (BTW, říká se, že finština a maďarština jsou příbuzné jazyky. Někdo by si mohl myslet, že se finové a maďaři nějak domluví. Chyba lávky. Na vědecké úrovni možná něco málo společného mají, ale v praktickém světě je to jako němčina a čínština. Člověk nerozumí nic, vůbec nic.)
Jasně, bez Aji Cristal se neobejdu a po loňském úspěchu budu pokračovat i s Pequante. Nechal jsem si rostlinky z loňska, celou zimu je pěkně upravoval a zastřihoval, tak je na jaře šoupnu zpět so skleníku.
Úplně poprvé nebudu mít Piment d'Espelette, což je ....(no, ještě si to rozmyslím). Letos, taky poprvé, vyzkouším něco hodně pálivého. Od fataliiho jsem dostal Moruga Yellow. Pokud se vydaří, půjde na mastičku. Po loňském úspěchu s mastičkou z Pimenty Diomar budu bolavé záda mazat Morugou.
Také letos vyzkouším vyklíčit semínka v mixu z kokosovych ořechů. Doteď jsem tento mix používal na obnovení trávníku. Semena trávy v něm skvěle klíčí, tak to zkusím i s paprikou.
No, snad se 2015 vydaří aspoň tak jako 2014. Jen aby tady zase v červnu nechumelilo.