Zdravím,
zajímá mě jak zjistím počet bodů pálivosti (nevím přesně, jak se té stupnici říká)? Jde mi především o počet bodů, když si například z nějaké papričky vytvořím vlastní omáčku, marinádu a podobně.
Jak zjistit počet bodů pálivosti
-
- Nový člen
- Příspěvky: 9
- Registrován: 01 zář 2013 18:51
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
v domácích podmínkách to nezjistis je to složity
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2442
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
Říká se tomu SHU / http://cs.wikipedia.org/wiki/Scovilleho_stupnice" onclick="window.open(this.href);return false;. Odhadem se k tomu nepřiblížíš ani náhodou. Maximálně můžeš nastřelit sílu toho chilli cos do toho dal. Ale to je taky vlastně odhad, protože tady jsou jiné podmínky a chilli je zpravidla slabší.
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
snekinator píše:Zdravím,
zajímá mě jak zjistím počet bodů pálivosti (nevím přesně, jak se té stupnici říká)? Jde mi především o počet bodů, když si například z nějaké papričky vytvořím vlastní omáčku, marinádu a podobně.
Jediné co Ti mohu poradit, že můžeš zkusit zajít do nějaké analytické laborateře nebo VŠCHT či tam kde mají laboratoře (většina chemických spol., apod.) a poptat se, zda umějí stanovit kapsaicin chromatograficky (HPLC-vysokotlaká chromatografie). Zřejmě by měli umět, problém akorát bude v tom, zda-li to dělají když to není úplně bežné stanovení, tzn. mají-li na to potřebou metodiku (ta musí být na všechno), jestli by měli odpovídající standard na kalibraci a kolik by to nakonec stálo. Čím měné běžné stanovení tím samozřejmě dražší. Na druhou stranu chromatografie je realativně levná metoda, spíš by záleželo na míře úpravy vzorku, atd.
Nicméně pak by jsi veděl realativně přesně SHU i ve své domáci chilli omáčce, protože by stačilo jim vzorek např. omajdy donést a bylo by.
Shodou okolností jedu zítra do jedné komerční laboratoře, tak se schválně poptám. Samotného by mě zajmalo jestli to u nás laborky dělají, jaké jsou podmínky a za kolik.
V opačném případě platí to co psal gandalf.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 9
- Registrován: 01 zář 2013 18:51
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
Díky za reakci. Pak dej prosím vědět, jak to dopadlo.
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
Tak po delší odmlce se daná věc má následovně.snekinator píše:Díky za reakci. Pak dej prosím vědět, jak to dopadlo.
V první laboratoři mi řekli, že nedělají a odkázali mě na VŠCHT - katedra potravin (zatím jsem nezkoušel kontaktovat).
Z druhé laborky (ALS Czech Republic), kde by měli umět, čekám na bližší info, tzn.cena, podmínky, z jakých typů vzorků, atd.
Jakmile bude nějaký výsledek dám vědět.
Jinak nějaké info a pár zajímavostí ohledně stanovení kapsaicinu viz odkaz:
http://chemistry.ujep.cz/download.php?s ... saicin.pdf
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2442
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
Mám takovej plán. U kamaráda v laborce si někteří studenti dělají bakalářky /a za to mu tam "otročí"/, tak by některý mohl taky nastudovat metodiku měření SHU a udělat praktické srovnání materálu, který bychom dodali - začátkem října to budu vědět na beton /asi na chromatografu/. Bylo by opravdu zajímavé zjistit, jakou "sílu" jsme ve skutečnosti schopni v našich podmínkách vyprodukovat.
Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti
gandalf píše:Mám takovej plán. U kamaráda v laborce si někteří studenti dělají bakalářky /a za to mu tam "otročí"/, tak by některý mohl taky nastudovat metodiku měření SHU a udělat praktické srovnání materálu, který bychom dodali - začátkem října to budu vědět na beton /asi na chromatografu/. Bylo by opravdu zajímavé zjistit, jakou "sílu" jsme ve skutečnosti schopni v našich podmínkách vyprodukovat.
Přesně. Na toto téma bakalářka, diplomka, dizertace určitě zajímavá věc.
O jedné existující studii (diplomka 2006) vím, viz odkaz
http://dspace.upce.cz/handle/10195/1973 ... %C3%A1znam
Dokonce jsem i zvažoval, že bych se tam stavil a vyzískal nějakou kopii, zapůjčení. Zatím to ale neproskočilo, až budu mít cestu kolem.
Jinak stanovení by neměl být problém, většina lepších pracovišt chromáky má (pro kapsaicin metoda HPLC). Otázkou tedy spíš jaký vzorek lze, jeho úprava, apod.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů