Jak uchovávat doma chilli ?

Jak nejlépe usušit a uskladnit
bio
Nový člen
Příspěvky: 12
Registrován: 24 led 2012 15:34
Reputace: 0
Obrázky: 0

Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod bio » 13 lis 2012 19:48

Ahoj, potřebuji poradit.

Sklidil jsem letos moji první úrodu B. Jolkia.

Poradíte mi někdo, v čem a jak to mám uchovávat, Koupil jsem si el mlýnek, podle diskuse zde.

Něco namelu, ale co dál. Je nějaká už vymyšlená nádoba na chilli koření ? Nevím, jestli je lepší neprodyšně uzavřená

nádoba a nebo naopak nádoba s korkovým uzávěrem..

Má to už někdo vymyšleno ? Poradíte ?

PS. třeba mě překvapilo že v obchodě v plzni "Koření od antonína" preferují skleničky s korkovým špuntem. Vždy jsem si myslel, že třeba taková ta laboratorní sklenice se zabroušeným hrdlem bude lepší.. ? Nevím, prosím o rady..

dík
Petr

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod Dr.Pedr » 17 lis 2012 08:47

5 až 6 čerstvých chilli paprik(Bhut Jolokia) zbavených semen hodíš do mixeru (rozmixuješ na kaši) a pomalu přisypeš 1kg mořské soli (opět řádně promixuješ) takto vlhkou hmotu nasypeš na pečící plech (tenká vrstva) a necháš nejlépe přes noc v pokojové teplotě vyschnout.
Až to bude suché (stvrdlé) tak to rozlámeš na menší kousky (vem si rukavice !) do hmoždíře a uděláš z toho sypkou ochucenou sůl,tu následně přesypeš do nějaké ozdobné sklenky.Perfektně zakonzervované chilli v soli růžové barvy připravené na gulášek,ragů,zvěřinu,pečená masa apod.

:angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1:

Video návod :thumbup: : http://www.ulozto.cz/xXMocHX/16-jamie-v ... -danwa-mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

bio
Nový člen
Příspěvky: 12
Registrován: 24 led 2012 15:34
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod bio » 28 lis 2012 23:14

Nojo děkuji, ale papriky už mám bohužel usušený. Zatím vcelku, nerozmixovaný.
Takže dotaz byl, co dál.. rozsekat a pak jak skladovat. V neprodyšné a nebo naopak prodyšné nádobě. Tak jak byl můj původní první dotaz..

dík
bio

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod Dr.Pedr » 29 lis 2012 05:59

Zavři to do vypařené a do sucha vytřené sklenice v celku.Až budeš vařit gulášek jen si kousek ulom a třeba pomocí hmoždíře to rozemel.

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2001
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1979
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod gandalf » 29 lis 2012 10:03

Já ho uchovávám také sušené, uložené ve sklenicích /jen Habanera ještě mám plnou 3 l sklenici/. Plně mi to vyhovuje. Řekl bych, že takto i lépe udrží aroma. Pochopitelně to mám roztříděné podle druhů /ty rozdílné vůně chilli jsou fakt zajímavé/.

miro1
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 30 lis 2012 00:08
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod miro1 » 30 lis 2012 00:59

Pomleté najlepšie vo flaške so zábrusom. Nevyprchá aróma. Všetky koreniny tak skladujeme roky. Taká flaška = sklenice je drahšia ako obyčajná s korkovou zátkou, preto si v obchode videl s korkom.

bio
Nový člen
Příspěvky: 12
Registrován: 24 led 2012 15:34
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jak uchovávat doma chilli ?

Příspěvekod bio » 30 lis 2012 23:03

ok. dík.. takže ty kecy že s korkovým prodyšným uzávěrem je to lepší , jsou nesmysl..

tohle byl ten muj prvotni dotaz jestli prodyšný , nebo naopak neprodyšný


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host