Ahoj, potřebuji poradit.
Sklidil jsem letos moji první úrodu B. Jolkia.
Poradíte mi někdo, v čem a jak to mám uchovávat, Koupil jsem si el mlýnek, podle diskuse zde.
Něco namelu, ale co dál. Je nějaká už vymyšlená nádoba na chilli koření ? Nevím, jestli je lepší neprodyšně uzavřená
nádoba a nebo naopak nádoba s korkovým uzávěrem..
Má to už někdo vymyšleno ? Poradíte ?
PS. třeba mě překvapilo že v obchodě v plzni "Koření od antonína" preferují skleničky s korkovým špuntem. Vždy jsem si myslel, že třeba taková ta laboratorní sklenice se zabroušeným hrdlem bude lepší.. ? Nevím, prosím o rady..
dík
Petr
Jak uchovávat doma chilli ?
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Jak uchovávat doma chilli ?
5 až 6 čerstvých chilli paprik(Bhut Jolokia) zbavených semen hodíš do mixeru (rozmixuješ na kaši) a pomalu přisypeš 1kg mořské soli (opět řádně promixuješ) takto vlhkou hmotu nasypeš na pečící plech (tenká vrstva) a necháš nejlépe přes noc v pokojové teplotě vyschnout.
Až to bude suché (stvrdlé) tak to rozlámeš na menší kousky (vem si rukavice !) do hmoždíře a uděláš z toho sypkou ochucenou sůl,tu následně přesypeš do nějaké ozdobné sklenky.Perfektně zakonzervované chilli v soli růžové barvy připravené na gulášek,ragů,zvěřinu,pečená masa apod.

Video návod
: http://www.ulozto.cz/xXMocHX/16-jamie-v ... -danwa-mpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Až to bude suché (stvrdlé) tak to rozlámeš na menší kousky (vem si rukavice !) do hmoždíře a uděláš z toho sypkou ochucenou sůl,tu následně přesypeš do nějaké ozdobné sklenky.Perfektně zakonzervované chilli v soli růžové barvy připravené na gulášek,ragů,zvěřinu,pečená masa apod.












Video návod

Re: Jak uchovávat doma chilli ?
Nojo děkuji, ale papriky už mám bohužel usušený. Zatím vcelku, nerozmixovaný.
Takže dotaz byl, co dál.. rozsekat a pak jak skladovat. V neprodyšné a nebo naopak prodyšné nádobě. Tak jak byl můj původní první dotaz..
dík
bio
Takže dotaz byl, co dál.. rozsekat a pak jak skladovat. V neprodyšné a nebo naopak prodyšné nádobě. Tak jak byl můj původní první dotaz..
dík
bio
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Jak uchovávat doma chilli ?
Zavři to do vypařené a do sucha vytřené sklenice v celku.Až budeš vařit gulášek jen si kousek ulom a třeba pomocí hmoždíře to rozemel.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2175
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2591
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak uchovávat doma chilli ?
Já ho uchovávám také sušené, uložené ve sklenicích /jen Habanera ještě mám plnou 3 l sklenici/. Plně mi to vyhovuje. Řekl bych, že takto i lépe udrží aroma. Pochopitelně to mám roztříděné podle druhů /ty rozdílné vůně chilli jsou fakt zajímavé/.
Re: Jak uchovávat doma chilli ?
Pomleté najlepšie vo flaške so zábrusom. Nevyprchá aróma. Všetky koreniny tak skladujeme roky. Taká flaška = sklenice je drahšia ako obyčajná s korkovou zátkou, preto si v obchode videl s korkom.
Re: Jak uchovávat doma chilli ?
ok. dík.. takže ty kecy že s korkovým prodyšným uzávěrem je to lepší , jsou nesmysl..
tohle byl ten muj prvotni dotaz jestli prodyšný , nebo naopak neprodyšný
tohle byl ten muj prvotni dotaz jestli prodyšný , nebo naopak neprodyšný
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host