Po delsim premysleni a vymysletni, ochutnavani ruznych omacek a fascinaci vecmi jako je Mad Dog a Blai's beyound death sauce a podobne, jsem se vcera pustil do prvniho pokusu v zivote uvarit palivou omacku, predne musim rict, ze jsem chtel udelat neco fakt vic paliveho, ale vysla z toho takova, no hooodne ostra salsa na nachos coz neni spatny, ale priste se polepsim, rozhodne to je palivejsi nez co se da sehnat nekde v krame, takze spokojenost. Kazdopadne postupne chci zkouset vymejslet dalsi a daleko palivejsi, abych se trochu priblizil svojim vzorum, ikdyz samozrejme extraktovky asi delat nebudu , kdo by vedel o dobrem zdroji papricek, rad se necham inspirovat/navest kde co jak kdy
Slozeni:
6x - habanero
10x - jallapeno
1x cibule
1/2 x hlavicka cesneku
1x lzice olivoveho oleje
2x polevkova lzice morske soli
1.5x citron (vymackat na stavu)
250g rajskeho protlaku
2x polevkova lzice medu
1x polevkova lzice rybi omacky
trosicku zazvoru, cca 5g
Na hodne jemno sem nakrajel cibuli a cesnek, dal to do hrnce s troskou olivoveho oleje a nechal trosku osmazit/povarit, protoze se to ne uplne smazi, je tam dost vody, mezitim jsem rozmixoval vsechny papriky (habaneros a jallapenos) tycovym mixerem (doporucuju respirator, ja ho nemel a kene to protahne dutiny, nic prijemneho ). Rozmixovane papricky jsem hodil do smesi na plotne, pridal dva panaky vody a nechal varit a postupne vmichaval ostatni suroviny, na konec po cca 2 hodinovem vareni a obcasnem michani na mirnem ohni (aby se to nespalilo) jsem vmichal citronovou stavu a na jemno nastrouhany zazvor, ale opravdu jen malinko pro dobarveni chuti.
Pak uz jen naladovat do sklenicek a jeste jsem zkusebne to zavaril, aby mi to vydrzelo, coz ale asi nebude moc potreba protoze po doneseni do prace, kolegum k ochutnani se po prvni sklenicce hned zaprasilo a zas tolik toho nebylo Jako omacka k jidlu, nebo hodne paliva k nachos, pripadne na to to frknout do burgeru si myslim ze velmi dobry a ma to dobrou chut, jsou tam znat papriky a prijemne to pali a hreje jeste peknou chvilku po konzumaci.
Foto jako dukaz
Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
vypadá to zajímavě a velice chutně a nejlepší zdroj papriček je ten kteréj vypěstuješ
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
Recept vypadá zajímavě a podle těch ingrediencí si myslím, že bude i dobře chutnat
A pokud chceš opravdu hodně moc pálivou omáčku, tak do ní musíš dát exrémě pálivé papričky od 1.000.000 SHU do 2.200.000 SHU.
A pokud chceš opravdu hodně moc pálivou omáčku, tak do ní musíš dát exrémě pálivé papričky od 1.000.000 SHU do 2.200.000 SHU.
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
diky panove ja jsem bohuzel zatim nesehnal nic, nez co sem dokazal koupit klasicky v krame (Kaufland), shanim lepsi zdroje poradnejch papricek prave abych mohl dal experimentovat, urcite zkusim co maj v Macru pripadne v SAPA v praze, jeste jeden znamej povidal o nejakym kramu Asia export, slibil ze se tam mrkne. Urcite sem budu dal davat recepty, pripadne kdyz navarim nejake vetsi mnozstvi tak urcite nabidnu nejakou ochutnavku, prece to nedelam jen pro sebe, palivost se musi sirit mezi lidi
Jinak co se tyka vlastniho pestovani, tak urcite neco chci vypestovat, ale vypada to bohuzel az na leto na sklenik na chalupe, doma v byte by me pritelkyne asi hnala
Jinak co se tyka vlastniho pestovani, tak urcite neco chci vypestovat, ale vypada to bohuzel az na leto na sklenik na chalupe, doma v byte by me pritelkyne asi hnala
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
ale nezapomeň že je třeba předpěst doma a začíná se ideálně v únoruogi píše:diky panove ja jsem bohuzel zatim nesehnal nic, nez co sem dokazal koupit klasicky v krame (Kaufland), shanim lepsi zdroje poradnejch papricek prave abych mohl dal experimentovat, urcite zkusim co maj v Macru pripadne v SAPA v praze, jeste jeden znamej povidal o nejakym kramu Asia export, slibil ze se tam mrkne. Urcite sem budu dal davat recepty, pripadne kdyz navarim nejake vetsi mnozstvi tak urcite nabidnu nejakou ochutnavku, prece to nedelam jen pro sebe, palivost se musi sirit mezi lidi
Jinak co se tyka vlastniho pestovani, tak urcite neco chci vypestovat, ale vypada to bohuzel az na leto na sklenik na chalupe, doma v byte by me pritelkyne asi hnala
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
Ahoj,
uvaril som omacku podla tohto receptu, vsetko je super, len sa ti nezda, ze je tam vela soli? Pre mna to bolo az moc slane.
Ale mozno to take ma byt:)
uvaril som omacku podla tohto receptu, vsetko je super, len sa ti nezda, ze je tam vela soli? Pre mna to bolo az moc slane.
Ale mozno to take ma byt:)
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
Nepoužil jsi obyčejnou sůl místo mořské ? Přeci jen to solí trochu jinak. A ještě ten bonus v lžíci rybý omáčky která je vlastně nasycený rostok soli.
Re: Prvn pokus o hodne palivou omacku z Habanero
Ahoj,
pouzil som morsku sol, tak ako to bolo doporucene a este menej ako v recepte(cca 1.5 lyzice). Neviem, kde som spravil chybu. Asi pockam na recenziu od inych ludi a uvidim:)
Pekny den prajem.
pouzil som morsku sol, tak ako to bolo doporucene a este menej ako v recepte(cca 1.5 lyzice). Neviem, kde som spravil chybu. Asi pockam na recenziu od inych ludi a uvidim:)
Pekny den prajem.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů