sladká chilli omáčka "Evah"
sladká chilli omáčka "Evah"
určitě se ptáte, proč bych se měl namáhat s vlastní čilli omáčkou, když je tolik dobrých značek kolem, a za tak levnou cenu? no, zkrátka proto, že je ta nejlepší co jsem kdy měl na jazyku:-) chuť omáčky nemusí být stejná jako ty ze supermarketu, zde si můžete vychutnat každé jednotlivé ingredience. možná
nepoznám rozdílnou chuť galgantu a zázvoru, ale je tam!
mám takový zvláštní příjemný pocit, když čtu v receptu: "přidej 2 lžíce čilli omáčky",když vezmu tu menší tmavou sklenici se sladce kořeněnou vůní své vlastní výroby z lednice, než tu z obchodních řetězců:-)
Sladká chilli OMÁČKA "EVAH"
obsah: tři malé sklenice (250ml)
budete potřebovat:
10 stroužků česneku, oloupaných
4 velké červené čilli papriky (stopky s vnitřky odstranit)
3 palce čerstvého zázvoru (oloupanáho a nahrubo nasekaného)
1 palec galgantu, (oloupaného a nahrubo nakrájeného)
8 citronových lístků
3 citronové tráva-stopky, odstraňte dva vnější listy, odstraňte horní třetinu stonku a zbytek nákrajejte na jemné plátky
1 šálek čerstvých lístků koriandru
zázvor či galgant ? ano, je tam mezi nimi rozdíl (pokud neseženete galgant, použijte pouze kořen zázvoru)
vše umyté a odstraněné od nečistot společně vlož do mixeru/kuch.robota a rozmixuj na hrubou pastu
pak dále...
1 ½ šálky cukru krupice
přidejte 4 polévkovými lžícemi vody, nastavte na mírné teplo, za stálého míchání čekejte dokud se cukr nerozpustí. jakmile se rozpustí, vyndáme lžíci a otočíte knoflíkem skoro na maximum. vaříme 5-8.minut.
pozor! nemícháme, ale samozřejmě nenecháme spálit ani karamel!
(...nikdy jsem to nevařil úplně na maximum - zdálo se mi, že se to vařilo pěkně i na mírném ohni...)
přivédeme zpět omáčku k varu a přidáme:
100 ml jablečného octa
50 ml asijské rybí omáčky
50 ml tamari
začneme míchat směs a vrátíme ji zpět k varu a vaříme 1 minutu. Nalijeme do sklenice a necháme vychladnout.
sterilizujume sklenice v podstatě nalitím vroucí vody před tím, než je naplníme omáčkou a uskladníme v lednici.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
p.s.recept pochází z knihy"The Sugar Club Cookbook" od Petra Gordona
pokud by někdo pátral po tom galgantu v čj/galangalu v aj, tak už to někdo řešil na netu, a prý se dá sehnat např.v areálu SAPA
http://www.sapa-praha.cz/
(vietnamské názvy surovin)
( třeba se to někomu bude hodit při shánění surovin. napište si to na papír protože se to čte jinak )
citronová tráva - sả
galgant - riềng
citonový list - lá chanh
listy koriadru - rau mùi
rybí omáčka - nước mắm
originál receptu v AJ najdete na:
http://foodandthoughts.blogspot.com/200 ... -evah.html
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2441
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: sladká chilli omáčka "Evah"
Dnes jsem si u svého bývalého vietnamského tlumočníka konečně objednal ten galgant. V pondělí bych ho měl mít doma. Potom poreferuji.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2441
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: sladká chilli omáčka "Evah"
Tak galgant je už doma, zítra se začne vařit
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2441
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: sladká chilli omáčka "Evah"
Tak přátelé, omáčka Evah je hotova. Ani jsem v průběhu přípravy nestačil dělat fotky, vyfotím to ve sklenicích, až to vystydne. Trochu jsem pozměnil recept - místo cukru jsem dal 4 lžíce medu, listy koriandru jsem nahradil drceným koriandrem /listí jsem nesehnal/ a taky jsem tam vymačkal 2 limetky /octa jsem dal méně, asi lžíci/. Tak mně napadlo - nebylo by vůbec špatný to provonět koňakem. Sice by to asi už nebyla Evah, ale nemuselo by to být špatné. K tomu galgandu - je tvrdej jako dřevo, šťavnatý, dost ostrý /ostřejší než zázvor a voní/.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2441
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: sladká chilli omáčka "Evah"
On ten galgant má takovou zvláštní ostře kořeněnou chuť a vůni. Vlastně jsem to bez něho neochutnal. Navíc jsem jí vylepšil velkou cibulí "globo" a "dlouhým pepřem", je aromatický a zvláštně palčivý /můžu to koření vyfotit, když bude zájem/. Jsou to takový variace na Evah. Taky jsem tam tentokrát dal, kromě medu i tmavý třtinový cukr. Můžu ti říci, že jsem poctivě ochutnával a ještě teď mám v ústech "obrnu". Padlo tam asi 15 kousků lusků různých druhů chilli, včetně Saviny a Škorpiona - sladké peklo.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 hostů