
určitě se ptáte, proč bych se měl namáhat s vlastní čilli omáčkou, když je tolik dobrých značek kolem, a za tak levnou cenu? no, zkrátka proto, že je ta nejlepší co jsem kdy měl na jazyku:-) chuť omáčky nemusí být stejná jako ty ze supermarketu, zde si můžete vychutnat každé jednotlivé ingredience. možná
nepoznám rozdílnou chuť galgantu a zázvoru, ale je tam!
mám takový zvláštní příjemný pocit, když čtu v receptu: "přidej 2 lžíce čilli omáčky",když vezmu tu menší tmavou sklenici se sladce kořeněnou vůní své vlastní výroby z lednice, než tu z obchodních řetězců:-)
Sladká chilli OMÁČKA "EVAH"
obsah: tři malé sklenice (250ml)
budete potřebovat:
10 stroužků česneku, oloupaných
4 velké červené čilli papriky (stopky s vnitřky odstranit)
3 palce čerstvého zázvoru (oloupanáho a nahrubo nasekaného)
1 palec galgantu, (oloupaného a nahrubo nakrájeného)
8 citronových lístků
3 citronové tráva-stopky, odstraňte dva vnější listy, odstraňte horní třetinu stonku a zbytek nákrajejte na jemné plátky
1 šálek čerstvých lístků koriandru

zázvor či galgant ? ano, je tam mezi nimi rozdíl (pokud neseženete galgant, použijte pouze kořen zázvoru)

vše umyté a odstraněné od nečistot společně vlož do mixeru/kuch.robota a rozmixuj na hrubou pastu
pak dále...
1 ½ šálky cukru krupice
přidejte 4 polévkovými lžícemi vody, nastavte na mírné teplo, za stálého míchání čekejte dokud se cukr nerozpustí. jakmile se rozpustí, vyndáme lžíci a otočíte knoflíkem skoro na maximum. vaříme 5-8.minut.
pozor! nemícháme, ale samozřejmě nenecháme spálit ani karamel!
(...nikdy jsem to nevařil úplně na maximum - zdálo se mi, že se to vařilo pěkně i na mírném ohni...)

přivédeme zpět omáčku k varu a přidáme:
100 ml jablečného octa
50 ml asijské rybí omáčky
50 ml tamari
začneme míchat směs a vrátíme ji zpět k varu a vaříme 1 minutu. Nalijeme do sklenice a necháme vychladnout.
sterilizujume sklenice v podstatě nalitím vroucí vody před tím, než je naplníme omáčkou a uskladníme v lednici.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
p.s.recept pochází z knihy"The Sugar Club Cookbook" od Petra Gordona
pokud by někdo pátral po tom galgantu v čj/galangalu v aj, tak už to někdo řešil na netu, a prý se dá sehnat např.v areálu SAPA
http://www.sapa-praha.cz/

( třeba se to někomu bude hodit při shánění surovin. napište si to na papír protože se to čte jinak )

citronová tráva - sả
galgant - riềng
citonový list - lá chanh
listy koriadru - rau mùi
rybí omáčka - nước mắm
originál receptu v AJ najdete na:
http://foodandthoughts.blogspot.com/200 ... -evah.html