Švestková

Recepty na domácí pikantní omáčky
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2147
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3413
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Švestková

Příspěvekod Bacula » 04 zář 2018 22:09

Erbene, i mě s tím ovocem mluvíš z duše. Kdeco se snažím zpracovat, ze zahrady i z lesa. Byli jsme teď na dovolené v Jizerkách, tak jsem zkusila vyrobit brusinkovou a borůvkovou do Žop. Asi se bude zdát málo pálivá :chilli11:
Omlouvám se, že jsem pošpinila vlákno o švestkové omáčce.
Naposledy upravil 1 dne Bacula; celkem upraveno 18x.
Bacula

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2368
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5044
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Švestková

Příspěvekod Erben61 » 05 zář 2018 08:45

Díky Pedro, píšu jak to cítím a jak mi zobák narostl,což prokládám pravopisem, který mi ještě uvízl v paměti z údajně chabého socialististického školství. No, někdy mě tady to fórum hodně baví, někdy si říkám vole, píšeš tam už každou stolici. Ale dobrá, aby bylo co číst tak krátce popíšu, jak jsem chystal nejen ŠVESTKOVOU ale i další omáčky na Vypalovák.
Začal jsem hodně brzy a první omajdu jsem zmáknul už v době, kdy letošní chilli bylo ještě v zeleném módu, ba co dím fajnofky třeba ještě ani nekvetly.Byla z loňské úrody a chilli bylo pečlivě zabaleno a zamražené, což mu neubralo grády. Taky meruňky byly zrovna na vrcholu láce a do toho jsem pomocí aplikace kupi.cz zajistil melouny cantaloupe.
Druhou, tkzv. kečupovku, jsem uvařil hned z prvních plodů které dozrávaly samozřejmě, že jsem byl natěšenej a taky namlsanej úspěchem první a navíc docela si to podalo ruku s jakousi kulminací rajčat, kdy mi domácí dal mísu rajčat, tak co s nimi, lečo mám sice rád, ale týden se jím živit nemusím.
No a takhle to jde vlastně vždycky, na trojku jsem získal od drobného pěstitele a příznivce mých omáček kýbl, neboli vědro perfektních višní a příslib ostružin které byly vzápětí, tedy v horizontu 14 dní a vznikla čtvrtá do ucelené edice.
No a pátá ŠVESTKOVÁ byla už jen následkem komunikace na chatu s klukama a potřeby zaplnit objem věcí určených do tomboly a možná, tajně doufám že a ní dojde i do soutěže v požírání chilli. A šestá sríracha, tedy podle popisku,, Erbova báječná kohoutí kvašenka" byla mezitím, jak vykvasila a taky jak dorazily polepky.
Proč tohle celý....... protože v tuto chvíli se už druhý den peru, jak to všechno složím do kufru, za tím účelem pořízeném-kvůli kolečkám, neboť nejsa majitelem plechovýho miláčka jež je k takovémuto účelu praktický, část cesty pojedu Pendolinem. Snad to nějak zvládnu, je to ukrutně těžký.
Za nějakých 24 hodin už budu na cestě takže mě a hlavně kufru s omáčkami držte palce, ať dorazíme do Žop v pořádku. A jak je tu zvykem jsem na závěr pořídil dokumentární foto.
52764
Takže chilli, Vypalováku, Pedrovi a vláknu o Švestkové omajdě zdar a těším se na setkání s vámi všemi, kteří tam alespoň na kus času dorazíte. :thumbup: :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1139
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 251
Obrázky: 0

Re: Švestková

Příspěvekod BlueShark » 08 zář 2018 17:57

Jak hodně nutné je tam sypat zeleninu? Je tu někdo kdo dělá čistě ovocnou verzi plus koření?
Rád se s ním podělím o rady :) Dnes budu večer dělat, tak zdali mi někdo poradí opravdu vynechat cibuli, rajče atd...
Díky :)

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Švestková

Příspěvekod padr » 10 zář 2018 12:57

Já dělám čistě ovocnou verzi - jen švestky, cukr, skořice. Pomalu vařit, průběžně ochutnávat. Nechávám z toho takovou marmeládu. V zimě se to pak poředím sherry (nebo aspoň červeným vínem), hřebíček a badyán a je z toho výborná náplň do košíčků.

Druhá varianta je kůže - švestky, cukr skořice - rozmixovat (nevařit) a poté usušit placku. Plním tvarohovým krémem jako roládu.
52857

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1420
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4121
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Švestková

Příspěvekod koniash » 15 zář 2018 21:25

:tiphat: jen tak na okraj pro Pedro:pokusné modely Pedrovy švestky rozptýleny po okolí,a furt mně někdo otravuje jestli by nebyl přídavek...největší prudič je soused,ten si to maže přímo nba jazyk :respect: :respect:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1960
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 3553
Obrázky: 0

Re: Švestková

Příspěvekod Pedro » 16 zář 2018 00:49

koniash píše:
15 zář 2018 21:25
:tiphat: jen tak na okraj pro Pedro:pokusné modely Pedrovy švestky rozptýleny po okolí,a furt mně někdo otravuje jestli by nebyl přídavek...největší prudič je soused,ten si to maže přímo nba jazyk :respect: :respect:
Kolego, jsem moc rád, že tato omáčka slaví úspěch. Doporučuji vyzkoušet i hrušku, neboť jejich čas přichází...
A já to mám stejně, uvařil jsem pět hrnců švestkové, dva z blumek, čtyři hrnce mirabelkového chutney a dva hruškové. No a zatím toho doma moc nezbylo, protože lidem chutná a chtějí víc. A to nepočítám čtyři hrnce meruňkové. Hrncem myslím cca 3-4litry každou várku.

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1420
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4121
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Švestková

Příspěvekod koniash » 16 zář 2018 21:39

:tiphat: na hruškovou dojde příští víkend,přes týden jedeme s velevtipnou škubat hrušky na farmu,navíc hrušky mám v převeliké oblibě tak to půjde samo :tiphat:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Uživatelský avatar
BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1139
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 251
Obrázky: 0

Re: Švestková

Příspěvekod BlueShark » 18 zář 2018 12:59

Pedro píše:
16 zář 2018 00:49
koniash píše:
15 zář 2018 21:25
:tiphat: jen tak na okraj pro Pedro:pokusné modely Pedrovy švestky rozptýleny po okolí,a furt mně někdo otravuje jestli by nebyl přídavek...největší prudič je soused,ten si to maže přímo nba jazyk :respect: :respect:
Kolego, jsem moc rád, že tato omáčka slaví úspěch. Doporučuji vyzkoušet i hrušku, neboť jejich čas přichází...
A já to mám stejně, uvařil jsem pět hrnců švestkové, dva z blumek, čtyři hrnce mirabelkového chutney a dva hruškové. No a zatím toho doma moc nezbylo, protože lidem chutná a chtějí víc. A to nepočítám čtyři hrnce meruňkové. Hrncem myslím cca 3-4litry každou várku.
Kde na to bereš sklenice :D


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host