Takže¨
uhm.. hmm..hmmm
Je tam niekto?
No, tak ja teda začnem..
Ahoj priatelia! Moje meno je Radoslav a v krátkosti sa Vám predstavím.
Som zo zahraničia (schválne, kto uhádne odkiaľ), ale žijem s rodinou v Uherskom Brode. Živím sa ako geodet, robím letecké snímkovanie dronom a najnovšie som pridal do portfólia služieb ešte videoprohlídky nemovitostí. Ak niekto niečo z týchto služieb potrebuje, neváhajte ma kontaktovať, ale upozorňujem, že mám hrozne moc práce, takže som dosť drahý. Ale služby odborné a kvalitné, no drahé..
Som inžinier telom i dušou. A to sa nechcem chváliť tými písmenkami pred menom, ale ja taký naozaj som. Vkuse navrhujem nové a nové projekty, niektoré aj realizujem

Mám takmer 4 ročného prcka. Je dosť ako ja. Ale srdcom a láskou je skor po mamine.
Mám papouška, korelu. Máme ju takmer od vyliahnutia. Absolútne som ho nechcel a odmietal. Po 5 rokoch je to moj najvačší maznák a jedávame obed z rovnakého taniera a keď si ho za hodinu aspoň raz nepohladkám, je to problém.
K chilli.. Pred asi 3 rokmi bola v alberte akcia "Albertova zahrádka", kde som získal semienka a okrem iného si doma vypestoval žlté rajčiny (veľkosť cherry a asi 5 kusov). Celkom ma to bavilo ...
Po nejakom čase som chcel objednať najpálivejšie chilli ako darček. No a v eshope samozrejme na mňa kukali aj semienka. Pestovanie ma bavilo, tak šup do košíka "Balíček pro začátečníka". Vysadil som Bolivian Rainbow, v truhlíku 2 rastlinky. Bez hnojenia, plody malinké, bolo z toho len troška korenia.
Minulý rok som sa pestovaniu nevenoval vobec, lebo som riešil stavbu, hypotéku, prácu... Ale tento to rozbieham vo veľkom. Máme veľkú terasu, na zahrádke pracujem na projekte vyvýšený záhon, bude sranda.
A teraz k aktuálnemu stavu. 26.1. som vysadil po 3 kusy z týchto rastlín Stumpy, Bolivian Rainbow, Praire Fire a Thanks Giving. Mám ich v malých poldecákoch s výsevným substrátom. Umiestnené v kúpeľni, pretože teplota a vlhkosť je najvačšia tam (doma nemáme radiátory). Cieľ je nechať si 2 kusy z každej rastliny. A jeden pestovať v 5l zedníckom kýbli (už mám kúpené) a druhý v 2l kvetináči (budem kupovať, ale može sa ešte zmeniť). Finálne miesto bude na teraske na južnej strane. Čítal som vlákno o kvetináčoch, preto ten kvázi test, zaujíma ma, aké rozdiely to skutočne budú.
Moja predstava ďalšieho postupu po vyklíčení je taká, že ich v tých pohárikoch nechám, až kým neuvidím že je riadne zakorenená a potom presadím rovno to finálky. Može byť, alebo by to chcelo medzistanicu?
Ďalšia vec, ktorú som úplne nepochopil je hnojenie. Moja predstava je taká, že si kúpim kravský hnoj, budem napĺňať kvetináč zeminou spolu s jednou hrsťou hnojenia. Zamiešam a presadím rastlinku. Do menšieho kvetináča pomerovo menej hnoju. Čítal som, že na plody je už dobrý slepičinec. Ale vydrží mi tá krava až do plodov? Alebo ja neviem po 2 mesiacoch znova hnojím? Ja mám rád exaktné veci, ideálne v tabuľke. Viem, že to asi nejde v tomto, ale chcem len vaše skúsenosti, či hnojíte len raz, alebo priebežne?
Posledná vec, ktorá ma teraz trápi je zemina. Omylom som si kúpil 20l výsevného substrátu. Čítal som, že by nemal obsahovať hnoj. Možem ho nahnojiť a používať vo finálnych kvetináčoch, alebo mám kúpiť zeminu na papriky? Lebo ak nie, neviem čo s ním. Ak je len na klíčenie, to mám potom zásobu na 10 rokov..
Ak ste si to prečítali až sem, tak ste divní

R.