Už nějakou dobu sem na forum docházím, pročítám a obdivuju vaše pěstitelské výkony a úspěchy. Řekl jsem si, že by bylo fér se zaregistrovat a třeba se i podělit o své zkušenosti.
Sám se již několik sezon věnuju pěstováni chilli papriček zde na dalekém severu, v nordickém Finsku. Ano, i zde, v zemi, kde zima trvá půl roku se chilli papričkám daří.
Jelikož jsem v rodině sám, kdo si rád jídlo okoření něčím pálivějším, tak pěstuju jen malé množství pro vlastní spotřebu a z úrody vařím vlastní chilli džem/marmeládu (jaký je mezi nima rozdíl), omáčky, dochucovače....a zbytek usuším a rozemelu nebo využiju jako dekoraci doma.
Někdo by se mohl pozastavit nad tím, jakto že lze pěstovat papriky původně z Karibiku a jižní Ameriky tak daleko na severu. Pomůže třeba to, že v létě je zde věčné světlo a slunce zde na jihu Finska v letnich něsících svítí 20 hodin dnně. Tímto také se teplota v noci skoro od té denní neliší a rostliny rostou mnohem rychleji. Na podzim potom využívám vlastního systému vytápění skleníku, kdy za pomocí jednoduchého solar panelu ženu teplý vzduch ze špice (hned pod střechou) skleníku teplý vzduch na kameny které mám pod chodníčkem, ve středu skleníku. Ty potom pozvolně uvolňují teplo až do noci.
Odrůd jsem vyzkoušel mnoho a zatím se 100% úspěchem. Ne všechny jsem si ale oblíbil, tak letos budu mít moje nejoblíbenější.
Aji Cristal
Pimenta Diomar
Pequante
a samozřejmě moje nejoblíbenější Piment d'espelette.
Doufám, že se sezona vydaří, to samé přeji vám všem.

Mac