mohl by mi někdo poradit se zaštipováním rostlin. Někde na nějaké fotce jsem viděl že rostlina byla nechána vyrůst tak do 30 cm (ta výška je jen orientační - není to v tomto dotazu relevantní) a pak byl odštípnutý ten vrchlík - hlavní pokračování stonku (špička
Zaštipování rostlin
Zaštipování rostlin
Ahoj,
mohl by mi někdo poradit se zaštipováním rostlin. Někde na nějaké fotce jsem viděl že rostlina byla nechána vyrůst tak do 30 cm (ta výška je jen orientační - není to v tomto dotazu relevantní) a pak byl odštípnutý ten vrchlík - hlavní pokračování stonku (špička
) . Jen by mě zajímalo jestli je to normální praxe pro zesílení rostliny nebo na zastaevní růstu. Děkuji za radu.
- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zaštipování rostlin
Někdo je zastánce zaštipování...ale já ne. ... rostliny se rozvětvují v určité výšce sami. Momentálně jsem nad tím zapřemýšlel z prostorových důvodů, aby jsem se vešel ke kytičkám do bytu....ale nechám je ať si rostou jak se jim líbí a snad se mi odmění

http://www.foto-tapety.cz
- stalker251
- Stálý člen
- Reputace: 18
CHILLI neni GANJA !!!!! už sem sa tu raz otem zminoval , zaštipnutim nad 4 patrem, spomališ rostlinu v roste zhrubne ji stonek a zvečši se kořen , ale za ten isty čas sa to iste stane na nezaštipenej plus bude mat asi o 2 patra vic, večši plocha listová automaticky primoumerne pusobi na zvečšovani korenoveho balu , stonky hrubnu vtedy ked sa nane dostáva svetlo ,
Zaštipovaní výrazne nedoporučujem u druhu ktere výsostne rodí z koruny (habanero, TS) a annuum , bacatum a frutescent pubescens je to taky zbytečné.
Funguje to na genetikách typu 7pod , Fatalii a jolokia , ale aj tak je to zbytečne lebo rastlina sa rozvetvi sama.
Zaštipovaní výrazne nedoporučujem u druhu ktere výsostne rodí z koruny (habanero, TS) a annuum , bacatum a frutescent pubescens je to taky zbytečné.
Funguje to na genetikách typu 7pod , Fatalii a jolokia , ale aj tak je to zbytečne lebo rastlina sa rozvetvi sama.
Naposledy upravil 1 dne stalker251; celkem upraveno 12x.
http://www.youtube.com/user/stalker2512?feature=mhee" onclick="window.open(this.href);return false;
uplně souhlasím z kolegy zaštípování je u normálních rostlin uplně zbytečné zaštipování doporučuji jen tahdy když nekdo začíná upravovat rostlinu na BONCHI tedy bonsai kmínek a kořeny zesílí a vypadá to esteticky ale jinak ne
Pekný deň všetkým. Som tu nová. Pestovaniu chilli sa venujem už dlhšiu dobu, no odrodami ako je Scorpion a Carolina po prvy krát. Zaujala ma téma zastipovanie. Prosím mohol by to niekto bližšie popísať? Ďakujem lebo by som nerada zničila rastlinu celú.
-
Bacula
- Stálý člen
- Reputace: 3801
Sazenice nezaštipuji. Po zasazení na finální stanoviště odštipuji maximálně to, co jde z hlavního kmínku příliš nízko. Nechci, aby se plody váleli po zemi. Občas to neuhlídám, když už jsou nasazené plody, je mi to líto.
Bacula
-
Deus ex machina
- Nový člen
- Reputace: 4
Nechápu jak nemůžete zaštipovat. Cca 3. patro vyštípnu a vyrostou mi nové 2, někdy i 3 nové výhonky. Po čase udělám znovu. Výsledek? Nemám dvoumetrovou ,,palmu", ale třeba metrový pořádný keř, který je cely obrostlý plody. Samozřejmě vyštipuju i boční výhonky a časem i spodní listy a nechám tak rostlinu, aby koncentrova energii do vrchní části rostliny.
Ono zalezi na lokalite kde chces pestovat.
Nekdy metr a pul ker je vyhodnejsi nez siroka nizsi palma. Ja treba bych se na balkone nehnul kdyby kere byly hodne siroke. Drive jsem sestrihaval take aby sly do sirky a byly kosate. Ale kdyz clovek treba chce narvat na balkon i detsky bazenek, je naopak vyhodnejsi vyssi ker, ktery zaroven dela i trochu stin. Naopak na box treba ker sestrihnu jak pises ty, tam uz nikdo nechodi a neni misto tolik do stropu half-lodzie
Nekdy metr a pul ker je vyhodnejsi nez siroka nizsi palma. Ja treba bych se na balkone nehnul kdyby kere byly hodne siroke. Drive jsem sestrihaval take aby sly do sirky a byly kosate. Ale kdyz clovek treba chce narvat na balkon i detsky bazenek, je naopak vyhodnejsi vyssi ker, ktery zaroven dela i trochu stin. Naopak na box treba ker sestrihnu jak pises ty, tam uz nikdo nechodi a neni misto tolik do stropu half-lodzie