Mravenci
- luckygore
- Nový člen
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
Mravenci
Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
- Hami
- Stálý člen
- Reputace: 3
Re: Mravenci
Čus draku. Hele,na jednu stranu existuje hromada přípravků na hubení mravenců, ale na druhou stranu, pokud budeš mít ve foliáku mravence, nebudeš mít problém s další havětí ( tedy kromě mšic - děkuji za poučení ). Musíš sám zvážit pro a proti.
Kdyby záleželo na mě, asi bych se snažil mravenců zbavit ( ať už formou nějaké kupované pasti-návnady, případně chemií ).
Aby ti to nebylo líto, tak já bojuji se slimáky. Polská posypová sůl je na ně krátká, tak jsem koupil chem. návnadu a čekám na úlovek
.......
Držím palce - Hami
Kdyby záleželo na mě, asi bych se snažil mravenců zbavit ( ať už formou nějaké kupované pasti-návnady, případně chemií ).
Aby ti to nebylo líto, tak já bojuji se slimáky. Polská posypová sůl je na ně krátká, tak jsem koupil chem. návnadu a čekám na úlovek

Držím palce - Hami
Naposledy upravil 1 dne Hami; celkem upraveno 11x.
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Kde jsou mravenci tam budou také MŠICE (symbiotický vztah).Prohlédni řádně rostlinku a myslím že na 99% je tam najdeš..a to je TEN důvod že je rostlina slabá.luckygore píše:Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
DP: odvar z tabáku ,vývar z bramborových slupek (oboj.opakovaný postřik)...pokud to nezabere -tak chemie a to přípravek MOSPILAN.Po odstranění škůdců(mšice) je dobré rostlinku posílit - já používám hnojivo na list WUXAL (rychlý účinek)...pokud nechceš používat chemii pak to přihnoj třeba výluhem z kopřivy (nasekaná kopřiva zalitá deštovkou - min.dva týdny zkvašená a pak to řízni cca 1:10 s vodou a zalej ke kořenům...takto připravenou zálivkou můžeš přihnojovat jednou za týden).

- luckygore
- Nový člen
Hami: kdyby mi tam jen lezli mravenci, tak by asi pasti pomohli, ale já mám mraveniště přímo v kořenech, což by asi pastičky nezvládli takový stále se rozmnožující společenství. Nebojím se že by uškodili mravenci jako takový, ty at si tam klidně lezou, když jich nebude moc, ale když si představim ty chodby kolem kořenů, tak to asi není dobrý pro kytku. jinak slimáky ti nezávidim, naštěstí to mám na dvorku, takže mám z jedný strany barák a ze tří stran vysokou zed, takže se tam takovýhle šmejdi snad nedostanou.
- Hami
- Stálý člen
- Reputace: 3
V tom případě bych kytku přesadil do nové hlíny a mraveniště zlikvidoval společně se starou zeminou.....
Po přesazení bych do zálivky přidával Lignohumát, který pomáhá tvorbě kořenového systému.....
Po přesazení bych do zálivky přidával Lignohumát, který pomáhá tvorbě kořenového systému.....
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Dr. Pedr mravenci žijí se mšicemi v symbióze, hezky to máme popsané zde: Tabákovým výluhem aneb jak bojovat proti mšicím.luckygore píše:Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
Mravence zlikviduješ buď Bioformatox - 99% BIO prostředek na hubení mravenců

Pokud se zbavíš mravenců, zbavíš se i ostatních peripetií se mšicemi. Čím dříve, tím lépe.
Hami,
též bojujeme se slimáky a zatím provádíme pouze odchyt, pokud se přemnoží budeme muset použít buď Nemasluch - hlístice a v nejhorším případě Vanish - modré granule.
Ať Vám to roste

Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
- luckygore
- Nový člen
Díky za odpověď, kontrola proběhla a naštěstí jsem žádné mšice nenašel, vím že jsou na dvorku na zde volně rostoucích rostlinách (nějakej plevel) ale do foliovníku se mi naštěstí ještě nedostali a doufám že tomu tak bude i nadáleDr.Pedr píše:Kde jsou mravenci tam budou také MŠICE (symbiotický vztah).Prohlédni řádně rostlinku a myslím že na 99% je tam najdeš..a to je TEN důvod že je rostlina slabá.luckygore píše:Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
DP: odvar z tabáku ,vývar z bramborových slupek (oboj.opakovaný postřik)...pokud to nezabere -tak chemie a to přípravek MOSPILAN.Po odstranění škůdců(mšice) je dobré rostlinku posílit - já používám hnojivo na list WUXAL (rychlý účinek)...pokud nechceš používat chemii pak to přihnoj třeba výluhem z kopřivy (nasekaná kopřiva zalitá deštovkou - min.dva týdny zkvašená a pak to řízni cca 1:10 s vodou a zalej ke kořenům...takto připravenou zálivkou můžeš přihnojovat jednou za týden).
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2593
- Kontaktovat uživatele:
Neváhej a mravence zlikviduj. Ožírají ti kořenový systém a mšice jsou jen otázkou času!