Mravenci

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
luckygore
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Mravenci

Příspěvekod luckygore » 10 čer 2012 21:55

Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď

Hami
Stálý člen
Reputace: 3

Re: Mravenci

Příspěvekod Hami » 10 čer 2012 22:55

Čus draku. Hele,na jednu stranu existuje hromada přípravků na hubení mravenců, ale na druhou stranu, pokud budeš mít ve foliáku mravence, nebudeš mít problém s další havětí ( tedy kromě mšic - děkuji za poučení ). Musíš sám zvážit pro a proti.
Kdyby záleželo na mě, asi bych se snažil mravenců zbavit ( ať už formou nějaké kupované pasti-návnady, případně chemií ).
Aby ti to nebylo líto, tak já bojuji se slimáky. Polská posypová sůl je na ně krátká, tak jsem koupil chem. návnadu a čekám na úlovek :-).......
Držím palce - Hami
Naposledy upravil 1 dne Hami; celkem upraveno 11x.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 11 čer 2012 03:32

luckygore píše:Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
Kde jsou mravenci tam budou také MŠICE (symbiotický vztah).Prohlédni řádně rostlinku a myslím že na 99% je tam najdeš..a to je TEN důvod že je rostlina slabá.
DP: odvar z tabáku ,vývar z bramborových slupek (oboj.opakovaný postřik)...pokud to nezabere -tak chemie a to přípravek MOSPILAN.Po odstranění škůdců(mšice) je dobré rostlinku posílit - já používám hnojivo na list WUXAL (rychlý účinek)...pokud nechceš používat chemii pak to přihnoj třeba výluhem z kopřivy (nasekaná kopřiva zalitá deštovkou - min.dva týdny zkvašená a pak to řízni cca 1:10 s vodou a zalej ke kořenům...takto připravenou zálivkou můžeš přihnojovat jednou za týden). :tiphat:

luckygore
Nový člen

Příspěvekod luckygore » 11 čer 2012 09:07

Hami: kdyby mi tam jen lezli mravenci, tak by asi pasti pomohli, ale já mám mraveniště přímo v kořenech, což by asi pastičky nezvládli takový stále se rozmnožující společenství. Nebojím se že by uškodili mravenci jako takový, ty at si tam klidně lezou, když jich nebude moc, ale když si představim ty chodby kolem kořenů, tak to asi není dobrý pro kytku. jinak slimáky ti nezávidim, naštěstí to mám na dvorku, takže mám z jedný strany barák a ze tří stran vysokou zed, takže se tam takovýhle šmejdi snad nedostanou.

Hami
Stálý člen
Reputace: 3

Příspěvekod Hami » 11 čer 2012 09:21

V tom případě bych kytku přesadil do nové hlíny a mraveniště zlikvidoval společně se starou zeminou.....
Po přesazení bych do zálivky přidával Lignohumát, který pomáhá tvorbě kořenového systému.....

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 11 čer 2012 09:51

luckygore píše:Mám asi nestandartní problém. Pěstuji chilli v kýblích ve foliovnéku a v jednom si našli domov mravenci a jejich mraveniště se stále rozrůstá. Chci se zeptat jak moc můžou rostlině uškodit (Už ted vypadá chudčí a menší než ostatní a ani nekvete) a jak je případně zlikvidovat, bojím se, že postřik na lezoucí hmyz by mohl zahubit i rostlinu. Díky za odpověď
Jak píše Dr. Pedr mravenci žijí se mšicemi v symbióze, hezky to máme popsané zde: Tabákovým výluhem aneb jak bojovat proti mšicím.

Mravence zlikviduješ buď Bioformatox - 99% BIO prostředek na hubení mravenců :) nebo Biolit na mravence ve formě spreje, takže je jednoduchá aplikace, funguje okamžitě.

Pokud se zbavíš mravenců, zbavíš se i ostatních peripetií se mšicemi. Čím dříve, tím lépe.

Hami,

též bojujeme se slimáky a zatím provádíme pouze odchyt, pokud se přemnoží budeme muset použít buď Nemasluch - hlístice a v nejhorším případě Vanish - modré granule.

Ať Vám to roste :jalapeno:

luckygore
Nový člen

Příspěvekod luckygore » 11 čer 2012 10:29

Dr.Pedr píše:
Kde jsou mravenci tam budou také MŠICE (symbiotický vztah).Prohlédni řádně rostlinku a myslím že na 99% je tam najdeš..a to je TEN důvod že je rostlina slabá.
DP: odvar z tabáku ,vývar z bramborových slupek (oboj.opakovaný postřik)...pokud to nezabere -tak chemie a to přípravek MOSPILAN.Po odstranění škůdců(mšice) je dobré rostlinku posílit - já používám hnojivo na list WUXAL (rychlý účinek)...pokud nechceš používat chemii pak to přihnoj třeba výluhem z kopřivy (nasekaná kopřiva zalitá deštovkou - min.dva týdny zkvašená a pak to řízni cca 1:10 s vodou a zalej ke kořenům...takto připravenou zálivkou můžeš přihnojovat jednou za týden). :tiphat:
Díky za odpověď, kontrola proběhla a naštěstí jsem žádné mšice nenašel, vím že jsou na dvorku na zde volně rostoucích rostlinách (nějakej plevel) ale do foliovníku se mi naštěstí ještě nedostali a doufám že tomu tak bude i nadále

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2593
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 11 čer 2012 11:25

Neváhej a mravence zlikviduj. Ožírají ti kořenový systém a mšice jsou jen otázkou času!

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“