Výživa a hnojení chilli papriček
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výživa a hnojení chilli papriček
Já bych si vám dovolil doporučit tekuté hnojivo, které vyrábí můj kamarád Míla Vondruš - EXPLANTEX a na trh ho dodává NOHEL GARDEN /je to napsaný nad názvem hnojiva/. Je téměř ve všech supermarketech /zelené plastové lahve/. Vyrábí několik druhů. Když se přidá Lignohumát, tak je to skoro jako to anglické, jen za zlomek ceny. Já ho používám léta a je fakt výborný.
Tento rok opět pěstují papričky na balkóně. Oproti loňským 10 rostlinkám Pálivce jsem počet květníků zčtyřnásobil a pěstuji krásných 42 rostlin
Odrůdy Pálivec (semínka z vlastních loňských plodů), Bih Jolokia (dovežené z Indie), Zimbabwe Red Bird (z Afriky), nakonec Habanero Yellow, Rocotto Manzano, Early Jalapanos a Takanotsume od Mopslíka (moc děkuji).
Hnojím pro podporu zeleně granulovaným kravským hnojivem a musím říct, že paráda. Oproti loňsku jsou rostliny za stejný čas dvojnásobně silné, mají obrovské listy a týden co týden se zvětšují jak otesánci. Minulý rok rostly listy jen od vrcholu rostliny, teď se neuvěřitelně rostlinky větví a listy rostou přímo z pod větších listů ... EJ a BJ už dokonce nasazují poupata pro květy
Má otázka ... kdy mám změnit hnojivo pro podporu květu a plodu (přejdu opět na osvědčené hoštické slepičince) ? Až nasadí rostliny květy nebo těsně předtím, až budou mít poupata ?
Díky

Hnojím pro podporu zeleně granulovaným kravským hnojivem a musím říct, že paráda. Oproti loňsku jsou rostliny za stejný čas dvojnásobně silné, mají obrovské listy a týden co týden se zvětšují jak otesánci. Minulý rok rostly listy jen od vrcholu rostliny, teď se neuvěřitelně rostlinky větví a listy rostou přímo z pod větších listů ... EJ a BJ už dokonce nasazují poupata pro květy

Má otázka ... kdy mám změnit hnojivo pro podporu květu a plodu (přejdu opět na osvědčené hoštické slepičince) ? Až nasadí rostliny květy nebo těsně předtím, až budou mít poupata ?
Díky

Ahoj, přidal bych se k předcházejícímu dotazu. Hnojím tekutým hoštickým hnojivem na rajčata a papriky. Už to kvete, mám hnojivo změnit? Z předcházejícího textu jsem vyrozuměl, že v této fázi jde zejména o draslík a fofor.
Chtěl bych ještě poděkovat za odpovědi. Zatím se tady pořád jen vyptávám. Snad budu někdy fóru taky trochu užitečný
. Díky ahoj, Nagri
Chtěl bych ještě poděkovat za odpovědi. Zatím se tady pořád jen vyptávám. Snad budu někdy fóru taky trochu užitečný

-
- Stálý člen
- Reputace: 1
Panove poprosil bych o konzultaci na tema prvniho hnojeni :
- Mam tu nejakou chilli drobotinu (cca 10 kvetinacku) - vyklicily 22.8, pred necelym mesicem (10.9) sly i s RW kostkama do malych kvetinacku (11cm/0,6l). Substrat B + 20% Perlitu, to vse propareny v mikrovlnce. Ta RW kostka je 3x3cm, nejakych 4cm "na vysku", takze v tom kvetinacku zabira nejake misto.
- stoji v kuchyni na okne (jih), prisvecuje se jim 2x36 Osram Fluora (rezim 18/6)
- zatim jsem to pouze zaleval cistou vodou a 2x dostaly lignohumat (v zalivce a mlzenim na list).
- rostlinky maji nejakych 4-5cm, delozni listky (par jich odpadlo) + dve patra normalnich listku (to druhe patro je docela nove a nemaji ho uplne vsechny). Na cely mesic a neco zivota, mi to neprijde zas takovy pokrok (??)
- od presazeni je to necely mesic, zatim zadne hnojeni. Mam ale pocit, ze nastal cas jim prilepsit a to pri pristim zalevani (cca za 2-3 dny)
- puvodne jsem planoval pouzit Hostice (rajcata, papriky).
- zalevam tak 2x tydne. Hnojit planuju 1x tydne
- predevcirem jsem dostal darem Alga Grow od Plagronu. Tvari se to silne profesionalne
Slysel jsem, ze se to ma (?) davat pri kazde zalivce.
Otazky zni :
- nejsou ty moje prtata moc prtavy ?
- je na hnojeni dobry cas? Respektive neni moc brzo, nebo dokonce pozde ?
- je hnojeni 1x tydne ok ?
- kdyz uz ho mam, mam radeji pouzit ten Plagron ?
- mam hnojivo (obecne) naredit podle navodu, nebo to dat slabsi - proste vic naredit ? Jak moc mam pri tom redeni brat v potaz, ze jsou to prtata, pripadne ze Plagron neni primarne urcenej pro chilli
Spousta otazek, cekam spoustu odpovedi
Diky moc jako vzdy
- Mam tu nejakou chilli drobotinu (cca 10 kvetinacku) - vyklicily 22.8, pred necelym mesicem (10.9) sly i s RW kostkama do malych kvetinacku (11cm/0,6l). Substrat B + 20% Perlitu, to vse propareny v mikrovlnce. Ta RW kostka je 3x3cm, nejakych 4cm "na vysku", takze v tom kvetinacku zabira nejake misto.
- stoji v kuchyni na okne (jih), prisvecuje se jim 2x36 Osram Fluora (rezim 18/6)
- zatim jsem to pouze zaleval cistou vodou a 2x dostaly lignohumat (v zalivce a mlzenim na list).
- rostlinky maji nejakych 4-5cm, delozni listky (par jich odpadlo) + dve patra normalnich listku (to druhe patro je docela nove a nemaji ho uplne vsechny). Na cely mesic a neco zivota, mi to neprijde zas takovy pokrok (??)
- od presazeni je to necely mesic, zatim zadne hnojeni. Mam ale pocit, ze nastal cas jim prilepsit a to pri pristim zalevani (cca za 2-3 dny)
- puvodne jsem planoval pouzit Hostice (rajcata, papriky).
- zalevam tak 2x tydne. Hnojit planuju 1x tydne
- predevcirem jsem dostal darem Alga Grow od Plagronu. Tvari se to silne profesionalne

Otazky zni :
- nejsou ty moje prtata moc prtavy ?
- je na hnojeni dobry cas? Respektive neni moc brzo, nebo dokonce pozde ?
- je hnojeni 1x tydne ok ?
- kdyz uz ho mam, mam radeji pouzit ten Plagron ?
- mam hnojivo (obecne) naredit podle navodu, nebo to dat slabsi - proste vic naredit ? Jak moc mam pri tom redeni brat v potaz, ze jsou to prtata, pripadne ze Plagron neni primarne urcenej pro chilli
Spousta otazek, cekam spoustu odpovedi

-
- Stálý člen
- Reputace: 1
Jeste me napadlo k tomu dotazu na malou velikost doplnit - jedna se o Habanero Yellow (seminka z Globusu). To jsou ti, co se tak "vlecou".
Protoze pred par dny jsem nechal naklicit 2 seminka Jalapenos a vazne nechapu jakou rychlosti se tihleti dva "borci" maji k svetu (ve srovnani s Habanerama). Nakliceni byli cca 3-4 dny, za tyden mely prorostlou rw kostku a ted jsou v "hline". Rostou jak sileni ... Takze bud je to odrudou, nebo jsem u Habek udelal nekde nejaky chyby - jako ze o par asi vim :-/
Protoze pred par dny jsem nechal naklicit 2 seminka Jalapenos a vazne nechapu jakou rychlosti se tihleti dva "borci" maji k svetu (ve srovnani s Habanerama). Nakliceni byli cca 3-4 dny, za tyden mely prorostlou rw kostku a ted jsou v "hline". Rostou jak sileni ... Takze bud je to odrudou, nebo jsem u Habek udelal nekde nejaky chyby - jako ze o par asi vim :-/
-
- Stálý člen
- Reputace: 0
Nemyslim si ze by tam byla az tak nejaka chyba.
Ze C. Anuum klici za 4 dny a C Chinense za 2 tydny je vseobecne znamo..
A ze habanerky rostou pomaleji je taky normalni.. myslim si.
Taky je treba prihlednout k faktu, jestli ty zluty habanera z Globusu byly poradne vyzraly.. Je prece jasny, ze kdyz to utrhnou v Nairobi (v lepsim pripade v Holandsku) tak musi byt jeste sotva vyzraly a barevny, aby sem dorazily jeste tvrdy, a ne uz prezraly a svraskaly.. mozna jim neco chybelo, neco malo (par dni jeste) do uplnyho dozrati, no a proto muzou rust trochu pomaleji.
Ze C. Anuum klici za 4 dny a C Chinense za 2 tydny je vseobecne znamo..
A ze habanerky rostou pomaleji je taky normalni.. myslim si.
Taky je treba prihlednout k faktu, jestli ty zluty habanera z Globusu byly poradne vyzraly.. Je prece jasny, ze kdyz to utrhnou v Nairobi (v lepsim pripade v Holandsku) tak musi byt jeste sotva vyzraly a barevny, aby sem dorazily jeste tvrdy, a ne uz prezraly a svraskaly.. mozna jim neco chybelo, neco malo (par dni jeste) do uplnyho dozrati, no a proto muzou rust trochu pomaleji.
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]
Ahoj
Prosim o radu pokud si koupím hnojivo CHILLI FOCUS bude toto hnojivo stačit jako jedine na celou dobu pěstování ?
Nebo se musí kombinovat ještě s jiným hnojivem?
Děkuji
Prosim o radu pokud si koupím hnojivo CHILLI FOCUS bude toto hnojivo stačit jako jedine na celou dobu pěstování ?
Nebo se musí kombinovat ještě s jiným hnojivem?
Děkuji
-
- Stálý člen
- Reputace: 0
Ahoj Kolego.
K vypestovani chilli potrebujes vzdy 2 hnojiva.
Na rustovou fazi a na plodici fazi. To chilli focus neznam ale kdyz napises slozeni (pomer N-P-K) tak se da lehce odvodit jestli je to to prvni nebo druhe..
K vypestovani chilli potrebujes vzdy 2 hnojiva.
Na rustovou fazi a na plodici fazi. To chilli focus neznam ale kdyz napises slozeni (pomer N-P-K) tak se da lehce odvodit jestli je to to prvni nebo druhe..
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]