Bohužel na mé pidizahrádce už místo na cibuli ani česnek nemám - kam to šlo, jsem nacpala rajčata a papričky a k nim alespoň pár afrikánů.
Mospilan mám v pohotovosti ale spíš až jako poslední možnost, což zatím naštěstí nenastalo.
Na lísce, kde bylo mšic na jaže opravdu hodně, se mi prohání smečka slunéčkových larviček a výsledek je vidět. Jen doufám že to budou sedmitečky - letos jsem tu měla 4 různé druhy slunéček.
Takže hledám něco, co bude alespoň trošku účinné a nezlikviduje to přirozené predátory a hlavně, aby to nebylo jedovaté a nevadilo sběru jahod, salátů a bylinek (na krizovku mám nachystaný ten Mospilan).
Ještě jsem našla postřik z mléka nebo z rajčatových listů - máte někdo zkušenost?
JanaK 2019 - první průzkumná sezona
- JanaK
- Stálý člen
- Reputace: 757
- Obrázky: 0
Re: JanaK 2019 - první průzkumná sezona
Konečně jsem se prohrabala fotkama za poslední měsíc, tak to tu postupně našoupu ať mám trošku srovnání pro příští roky.
První sklizeň ze zahrádky

Korál

Jalapeňo Senorita

Beros

Habanero Tasmanian

Peito de Mocca

Hababero červené

Aji White Fantasy

Sladká Botinecka Zuta

Stejná rostlina před 8 dny - ta paprička je schovaná pod listem

AFO - obří lopuchy opadaly a kmínek odspodu krásně obráží, rozvětvená korunka je plná poupátek

O skoro měsíc požděná Bischopka se v koruně větví a také se objevují poupata

Jedna z rezervních rostlin ztratila štítek, tak šla pokusně do Grow Bagu k plotu. Pochutnávali si na ní škvoři nebo jiná havěť ze sousedovic šeříku, který vypadá stejně krajkovitě. Už má nové a snad i bezpečnější místo.

První sklizeň ze zahrádky
Korál
Jalapeňo Senorita
Beros
Habanero Tasmanian
Peito de Mocca
Hababero červené
Aji White Fantasy
Sladká Botinecka Zuta
Stejná rostlina před 8 dny - ta paprička je schovaná pod listem
AFO - obří lopuchy opadaly a kmínek odspodu krásně obráží, rozvětvená korunka je plná poupátek
O skoro měsíc požděná Bischopka se v koruně větví a také se objevují poupata
Jedna z rezervních rostlin ztratila štítek, tak šla pokusně do Grow Bagu k plotu. Pochutnávali si na ní škvoři nebo jiná havěť ze sousedovic šeříku, který vypadá stejně krajkovitě. Už má nové a snad i bezpečnější místo.
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Reputace: 1967
Joo, škůdci jsou svinstvo. Na chatě mi annuumky osedlaly mšice. Jináč to máš pěkné. Taky už bych něco čerstvého zakousl.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ 

- JanaK
- Stálý člen
Zalíbily se mi GrowBagy a tak jsem si na vyzkoušení objednala po pár kusech různých velikostí od různých zdrojů z číny. Jsou tam hodně velké rozdíly jak v kvalitě materiálu, tak v provedení (šití i dodržení uvedených rozměrů) ale s tím se počítalo.
Nevímm jak bych to zvládla uhlídat se zálivkou v horkém a suchém létě jako bylo loni ale letos jsem zatím nadšená.
26.5.2019 - po osazení. Příště si musímm na ně nechat víc hlíny, snesly by trochu dosypat.
V zatím ještě "bílé" jsou papričky - původně záložní rostliny.

v "černé" jsou divoké rajčata, mochyně, ačokča, cuketa a patizon - ty menší mají luxusní zpracování

9.6. - tedy asi po 14 dnech - velmi dobře se stěhují, jen ty černé se přehřívají, takže od slunečné strany je stíním těmi býlými

Ačokča bydlí zatím na dvorku

17.6. - po týdnu
ačokča - roste krásně a bohatě kvete jen plody jaksi nerostou - je to normální? Pokud by nebyly opylené, tak snad uschnou a upadnou ale zaschne jen květ a plůdek (maličký zelený pár milimetrů velký) zůstává 14 dní naprosto stejný - nevadne ale ani neroste

mochyně peruánská - ten mrňous v předu je z mého nepovedeného výsevu, obě rostliny v zadu jsou sazenice z trhu, větví se, bohatě obrůstají a pod listy jsou plnmé poupat

Nevímm jak bych to zvládla uhlídat se zálivkou v horkém a suchém létě jako bylo loni ale letos jsem zatím nadšená.

26.5.2019 - po osazení. Příště si musímm na ně nechat víc hlíny, snesly by trochu dosypat.
V zatím ještě "bílé" jsou papričky - původně záložní rostliny.
v "černé" jsou divoké rajčata, mochyně, ačokča, cuketa a patizon - ty menší mají luxusní zpracování
9.6. - tedy asi po 14 dnech - velmi dobře se stěhují, jen ty černé se přehřívají, takže od slunečné strany je stíním těmi býlými
Ačokča bydlí zatím na dvorku
17.6. - po týdnu
ačokča - roste krásně a bohatě kvete jen plody jaksi nerostou - je to normální? Pokud by nebyly opylené, tak snad uschnou a upadnou ale zaschne jen květ a plůdek (maličký zelený pár milimetrů velký) zůstává 14 dní naprosto stejný - nevadne ale ani neroste

mochyně peruánská - ten mrňous v předu je z mého nepovedeného výsevu, obě rostliny v zadu jsou sazenice z trhu, větví se, bohatě obrůstají a pod listy jsou plnmé poupat
- stankar
- Stálý člen
- Reputace: 1311
Ja jsem mel uz dvakrat podobnou zkusenost, pritom rostlina byla velka, silna, zdrava, pocasi nebylo tropicke, ale kvety porad padaly, takze se mi za celou sezonu neurodilo nic.JanaK píše: ↑20 čer 2019 08:0917.6. - po týdnu
ačokča - roste krásně a bohatě kvete jen plody jaksi nerostou - je to normální? Pokud by nebyly opylené, tak snad uschnou a upadnou ale zaschne jen květ a plůdek (maličký zelený pár milimetrů velký) zůstává 14 dní naprosto stejný - nevadne ale ani neroste![]()
Zkousel jsem pridat i vice PK hnojiva, ale nepomohlo to.
Sice letos acokcu nemam, ale porad bych chtel vedet, proc nechtela plodit.
Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com
- JanaK
- Stálý člen
Padaly jen květy nebo i ty minihruštičky ? Ty zelené pucky mám na rostlině ale jsou 4-5 mm dlouhé a dál nerostou.stankar píše:
Ja jsem mel uz dvakrat podobnou zkusenost, pritom rostlina byla velka, silna, zdrava, pocasi nebylo tropicke, ale kvety porad padaly, takze se mi za celou sezonu neurodilo nic.
Zkousel jsem pridat i vice PK hnojiva, ale nepomohlo to.
Sice letos acokcu nemam, ale porad bych chtel vedet, proc nechtela plodit.
Četla jsem, že z koupených semen často vyrostou plané rostliny. Doporučovali sehnat semena z bohatě plodící rostliny. Když ta moje začala bohaě kvést, tak jsem zajásala, ale teď začínám mít obavy, jestli ačokču alespoň ochutnám

Prozatím jsem ji přesunula z dvorku na zahrádku - blíž ke včeličkám a budu čekat.
-
- Stálý člen
- Reputace: 2977
- Kontaktovat uživatele:
Ono jestli není ačokča jednodomá rostlina a neopadávají jen samčí resp. samičí květy 

- JanaK
- Stálý člen
Kdepak - koukni na ten obrázek výše - je tam na stopce shluk květů = to jsou kluci a v paždí listu je vždy 1 holčička. Je to jako u okurek, dýní, melounů apod. Jen jsem předpokládala, že po úspěšném opylení ty plůdky porostou a při neúspěšném upadnou. Ony zatím drží, jsou krásně zelené ale 14 dní jsou stále stejně velké a nerostou.petr.polasek píše: ↑20 čer 2019 13:33Ono jestli není ačokča jednodomá rostlina a neopadávají jen samčí resp. samičí květy![]()