Hele kluci Faboši a Chozze ono je to dilema. Nevylučuji, že má kolega Chozze víc štěstí než rozumu a pravdu o té černozemi na Hané. Osobně nemám možnost pěstovat v záhonech, ale co jsem tak pochytal rozumy a zkušenosti od kluků tady na fóru, tyhle šlechtěný potvory jsou jako dělaný do nádob. Má to víc aspektů, kvalita substrátu, hnojení velikost nádoby, zálivka, umístění nádob, počasí, škůdci a bůhví co ještě. Osobně si myslím, že jde i o odrůdu, ale když trefíš dobrou plodnici, neměl by být takový rozdíl i když v nádobě má kytka jasně vymezený místo na kořeny a když vyplní kořenama nádobu a pak jde do vršku. Zatímco v záhoně může hnát do kořenů bůhvíkam a u nás je sezona krátká, takže vypěstovat silnou kytku, která je schopna dobře plodit, na to máš čas velmi krátký a omezený. Proč tady rozumuju o kořenech....pěstuji totiž už pár let i ve vrátnici, tam mám nádoby menší a oblíbil jsem si pěstování ve džbánech. Je docela neuvěřitelný jaká kytka dokáže vyrůst ve dvoulitrovým džbánu, chce to jen s citem hnojit a trochu světla. Jinak samozřejmě platí úměra velikost nádoby, velikost kytky ale u většiny chinesek bych řekl, že nádoba stačí 10-15 lt. Annumkám to stačí bohatě a baccatům bych dal větší. No abych nebyl za chytrolína, faktem je,že Chozéému se opravdu mimořádně daří, ať je to tou hanáckou černozemí, nebo ať to hnojí černobylskou vodou, rozhodně tomu dává nadstandartní péči.
PS: Chozee makej na semínkách, máš tam hodně těch 7 podů budu potřebovat něco semen vykšeftovat.