Výsevní box s osvětlením a vyhříváním - 2018
- gyver
- Stálý člen
- Reputace: 825
- Obrázky: 0
Re: Výsevní box s osvětlením a vyhříváním - 2018
Prispejem aj ja svojimi poznatkami, kedze som sa vybral cestou bielych LED, takto vypada prisvit u mna, mnohi to uz videli, citali... Je to 120cm 2 X LED trubica, spotreba 36W, 4500lm. Oproti reflektorom vidim ako hlavnu vyhodu rovnomerne rozlozenie osvetlenia, pri reflektoroch mam pocit velmi ostreho svetla z 1 maleho bodu. Kedze su ledky rozhodene na velkej dlzke, nie je potrebny tak masivny chladic - v trubici su osadene na hlinikovom pasiku. Vacsina svetla smeruje dole, samotne ledky maju vyzarovaci uhol zhruba 140°, ale material trubice to slusne rozptyluje. Preto som pridal papierove tienidlo, ktore tomu pomohlo o cca. 30% luxov smerom nadol. Zivotnost neviem odhadnut, ale zaruku davaju 3 roky s moznostou okamzitej vymeny. Sadenice vypadaju 100x lepsie ako minuly rok bez svetla, takze u mna spokojnost. Prisvit riesim na zapadnom okne, kde slnko sa ukaze az poobede a po chvili uz prechadza poza susedny barak. Svetlo ide aktualne 7-10:00 a vecer 17-23:00. Osvetlujem 3 skatule + okolie, skatule spolu 120x60cm, necelych 100 sadenic. Vo vzdialenosti 20cm nameriam mobilom cca. 8000lx

Bile ledky na prisvit u parapetu nemaji chybu 
Mel jsem sice pasky, ale take vyborne vysledky.
Kytky se netahly a mely silne kmeny.
Horsi je to kdyz jedes ciste LED bez dalsiho svetla.
Take se to da, ale je to na vice experimentovani

Mel jsem sice pasky, ale take vyborne vysledky.
Kytky se netahly a mely silne kmeny.
Horsi je to kdyz jedes ciste LED bez dalsiho svetla.
Take se to da, ale je to na vice experimentovani

-
- Nový člen
- Reputace: 11
- Obrázky: 0
K těm bílým LEDkám bych připomenul svoji zkušenost ze zimy 2016/17, kdy pod tou mojí rampou přezimovalo na zateplené půdě asi 5 odrůd v truhlících a v následující sezóně po přesazení do volné půdy perfektě rostly a plodily. Dokonce jsem je téměř nemusel zastřihovat. Je pravda, že na půdě bylo asi chladno až moc (průměrně kolem 16°C +- 2°C), ale rozdýchaly to i Habanera. V té době jsem na rampě ještě ani neměl ty 10W modré a červené reflektory. Osobně reflektory preferuji kvůli tomu, že poměrně rovnoměrně osvětlují požadovanou plochu (vyzařovací úhel 120°). U trubic to bude o něco horší co se týká šířky osvětlené plochy a na délku asi o něco lepší. Co se týká pásků, tak s těmi nemám nejlepší zkušenosti. Jednak kvůli kvalitě, jednak i kvůli obvykle nižší intenzitě světla (platilo to alespoň v době před několika roky, kdy jsem je zkoušel). Na druhé straně je pravda, že s reflektory od firmy Berge jsem se taky pěkně doběhl, byly to neuvěřitelné šmejdy.
Ja mam dobre zkusenosti s temi Daisy, delaji od malych az po 100W mozna i silnejsi. Ten 100W je zajimavy.
Psal jsem jim a jsou tam dva zdroje 50W, tj muzes to udelat tak, ze jednu nechas treba studenou bilou a do druhe das full spectrum.
Usetris misto protoze dualni reflektor je mensi nez dva vedle sebe.
Vodeodolnost je dobra, mel jjsem je v boxu kde byla obcas i 90% vlhkost a obcas dostaly zasah rozprasovacem nebo mlhou z mlhovace.
Myslim presne tento:
https://www.spolehliva-svitidla.cz/dais ... gIYWPD_BwE
Timto bych se nebal zkusit osvitit metr ctverecni plochy. Samozrejme s prihlednutim k vysce nad rostlinami a vysky rostlin samotnych.
Chtel jsem jej koupit jako doplnek k sodiku a do jedne "diry" dat full spectrum a do druhe deep blue. Akorat jsem uz nechtel vyhazovat dalsi penize za ledky a dalsi reflektor, tak z projektu nakonec seslo.
Psal jsem jim a jsou tam dva zdroje 50W, tj muzes to udelat tak, ze jednu nechas treba studenou bilou a do druhe das full spectrum.
Usetris misto protoze dualni reflektor je mensi nez dva vedle sebe.
Vodeodolnost je dobra, mel jjsem je v boxu kde byla obcas i 90% vlhkost a obcas dostaly zasah rozprasovacem nebo mlhou z mlhovace.
Myslim presne tento:
https://www.spolehliva-svitidla.cz/dais ... gIYWPD_BwE
Timto bych se nebal zkusit osvitit metr ctverecni plochy. Samozrejme s prihlednutim k vysce nad rostlinami a vysky rostlin samotnych.
Chtel jsem jej koupit jako doplnek k sodiku a do jedne "diry" dat full spectrum a do druhe deep blue. Akorat jsem uz nechtel vyhazovat dalsi penize za ledky a dalsi reflektor, tak z projektu nakonec seslo.