Týdny ty svoje papričky pozoruji. Jsou to pěkný obři na "pálivce" jak do délky tak i do tloušťky. Z mého pozorování plyne, že jako mladé začnou jako tmavě zelené a čím jsou starší tím více světlají až skoro do žluto-zeleno-bílé. Já čekám, ale myslím, že červené nebudou. Buď je to tímhle kultivarem a nebo nedostatkem sluníčka a nebo to chce ještě čas. Nikam nespěchám. Řekl bych, že rostlinky stagnují, mají už méně listů, staré zežloutly a opadaly. Tady na Liberecku to vypadá jak na podzim a podle mých "lodžiových dětí" se zdá, že tento fakt pomalinku přijímajé také. Nechám je co nejdéle, každý den je kontroluji nejméně 2x. Až to bude tak to bude nebo až nebudou listy, otrhám to. Fyziologicky ta rostlinka pak už přeci nebude růst, nebude fotosyntetizovat. Není na to prostě počasí, aby to zrálo do konce září. Třeba se sluníčko a teplo vrátí a holky zase porostou, ale když zatím přes den a v noci jsou teploty pod 18°C, tak nemůžu po nich chtít zázraky. Původ mají tyto rostliny v subtropech až tropech a tyhle "klendry" jim holt nesvědčí.
Co je pravdy na tom, že někteří otrhali např. poslední sklizeň v září třeba i zelené malé plody a během sušení na niti jim zčervenaly ? Je to běžný jev nebo pohádka ? Díky !
Lodžie 2011 -ROOKiE-
- Chilli.tk
- Stálý člen
- Příspěvky: 226
- Registrován: 08 kvě 2011 22:35
- Reputace: 4
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lodžie 2011 -ROOKiE-
Není to pohádka, některé papriky po utržení v zeleném stavu opravdu "dojedou" - občas je vidět i v obchodech. Papriky musí trhat před převozem ještě skoro nezralé, protože v obchodě občas narazíte na krásnou červenou kapii, která by ještě týden snesla:)
Úplně stejné je to s banány, které se trhají zelené a cestou přes moře dozrávají a zde jsou již žluté.
Moje zkušenosti hovoří o Aji Cito, které jsem bral některé napůl žluté a do dvou, tří dnů v lednici normálně zežloutly("dozrály") všechny.
A pokud do červene nejdou, tak to přeci vůbec nevadí - hlavní je aby pálila paprička celá a ne jen jedna nebo dvě třetiny, pak je zralá:)
Ahoj
Úplně stejné je to s banány, které se trhají zelené a cestou přes moře dozrávají a zde jsou již žluté.
Moje zkušenosti hovoří o Aji Cito, které jsem bral některé napůl žluté a do dvou, tří dnů v lednici normálně zežloutly("dozrály") všechny.
A pokud do červene nejdou, tak to přeci vůbec nevadí - hlavní je aby pálila paprička celá a ne jen jedna nebo dvě třetiny, pak je zralá:)
Ahoj
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Příspěvky: 1203
- Registrován: 26 úno 2010 15:42
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lodžie 2011 -ROOKiE-
Ještě bych dodal, že stejný je to skoro se všema plodinama dováženýma z ciziny, př. rajčata, akorát ty jsou GMO plodinou, aby měly co nejvíce masy a dlouho vydržely čerstvé.
Co se týče teplot a růstu paprik:
Co se týče teplot a růstu paprik:
- Při teplotě 10°C se zastaví růst, přestane probíhat fotosyntéza.
- Růst papriček je zpomalen při teplotách pod 15°C
- Květy se formují při teplotách 18,5°C
- Lusky se pravděpodobně přestanou vyvíjet, pokud teplota překročí 32°C
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
Re: Lodžie 2011 -ROOKiE-
Trochu aktualizace toho, co se u mě na "balkóně" děje. U nás se barvíme do červena , postupně, pomaleji ale jistě. Snad to počasí vydrží.
Nejčervenější, ale lehce zdegenerovaná tvarem.
Ta už je trochu hezčí.
Ač to tak nevypadá, tak jsou žluté až oranžové.
I zde narůstá koncentrace karotenu ve slupce, takže se těším na finální barvu.
Nechtěl to zaostřit, škoda.
Nevíte, za jak dlouho budou hezky červené ? Závisí to na sluničku, že ? Teplotě a světlu ?
Všiml jsem si na listech drobných černých teček, které postupně sílí a list zežloutne a upadne. Nevím, čím to je.
Díky
Nejčervenější, ale lehce zdegenerovaná tvarem.
Ta už je trochu hezčí.
Ač to tak nevypadá, tak jsou žluté až oranžové.
I zde narůstá koncentrace karotenu ve slupce, takže se těším na finální barvu.
Nechtěl to zaostřit, škoda.
Nevíte, za jak dlouho budou hezky červené ? Závisí to na sluničku, že ? Teplotě a světlu ?
Všiml jsem si na listech drobných černých teček, které postupně sílí a list zežloutne a upadne. Nevím, čím to je.
Díky
- Chilli.tk
- Stálý člen
- Příspěvky: 226
- Registrován: 08 kvě 2011 22:35
- Reputace: 4
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lodžie 2011 -ROOKiE-
Zdarec, hele zbarvení chvilku trvá, dej tomu čas:)
Některé odrůdy červenají déle a doporučuji sklízet až paprička lehce změkne...
Černé tečky mohou být způsobeny nějakým parazitem, rozvěs žluté lepové desky pro odchyt a identifikaci prazita(pokud ho nejsi schopný na rostlině nalézt....
Jinak ta barva je závislá na tom jak moc rychle je schopná rostlina dodat potřebné živiny do plodů - tzn. hnojiva, úroveň zálivky(papriky raději sušší půdu a častější závlahu a na množství světla potřebné pro růst i květ...
Pěkný den.
Chilli.tk
P.S.: Deformace papriček není vůbec žádný problém, některá papriky mají geneticky dané že se trochu deformují a není to na škodu...
Některé odrůdy červenají déle a doporučuji sklízet až paprička lehce změkne...
Černé tečky mohou být způsobeny nějakým parazitem, rozvěs žluté lepové desky pro odchyt a identifikaci prazita(pokud ho nejsi schopný na rostlině nalézt....
Jinak ta barva je závislá na tom jak moc rychle je schopná rostlina dodat potřebné živiny do plodů - tzn. hnojiva, úroveň zálivky(papriky raději sušší půdu a častější závlahu a na množství světla potřebné pro růst i květ...
Pěkný den.
Chilli.tk
P.S.: Deformace papriček není vůbec žádný problém, některá papriky mají geneticky dané že se trochu deformují a není to na škodu...
- Hami
- Stálý člen
- Příspěvky: 448
- Registrován: 19 čer 2011 21:44
- Reputace: 3
- Obrázky: 0
- Bydliště: Mělník
Re: Lodžie 2011 -ROOKiE-
Ahoj, gratuluji k první úspěšné sklizni!!!
Mám dotaz:
Jak jsou na tom Tvé Pálivce s pálivostí????
Já měl letos také jednu kytku Pálivce, ale po sklizni jsem zjistil, že chutná jako sladká červená paprika :-(
No nic, ať se daří - Hami
Mám dotaz:
Jak jsou na tom Tvé Pálivce s pálivostí????
Já měl letos také jednu kytku Pálivce, ale po sklizni jsem zjistil, že chutná jako sladká červená paprika :-(
No nic, ať se daří - Hami
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů