Hot & Sweet Jungle 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 810
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Obrázky: 164
Reputace: 415

Re: Hot & Sweet Jungle 2017

Příspěvekod JurassicChilli » 12 led 2018 09:30

Ako máte možnosť vidieť od poslednej aktualizácie tohto vlákna ubehlo už 5 mesiacov. Nafotil som spústu fotiek, ktoré som sem plánoval pridať, ale potom prišiel zber úrody a na nič iné nebol čas. A teraz, keď je už kľud, tak zase nemá zmysel sem dávať 5 mesiacov staré fotky. Už by neboli aktuálne. Takže aspoň uzavriem toto vlákno zhodnotením uplynulej sezóny.


Čo sa týka škodcov, tak to bol veľmi dobrý rok. Svilušky neboli naštastie žiadne. Vošky/mšice som mal počas sezóny len v podobe malých invázií na pár rastlinách. Vyriešil to postrek mliekom s vodou. Chémiu som našťastie nemusel použiť, takže som mal zase, tak ako predchádzajúcu sezónu 100% bio papriky.

Prekvapenie sezóny:
Z pálivých odrôd sa dobre darilo odrode Gabi. Prekvapil aj baraní roh Pálivec s bohatou úrodou krásnych, veľkých, pevných a akurátne pálivých plodov. Opäť sa potvrdilo, že kápia Radmila F1 je najlepšia odroda sladkej papriky. Z ďalších odrôd sladkých paprík celkom dobrú úrodu pekných plodov dal aj Branko a Hodonínska sladká.

Sklamanie sezóny:
Najväčším sklamaním sezóny 2017 boli Jalapeňá. Mal som rozličné odrody. Na veľkoplodých odrodách plody popraskali a zhnili už na rastline predtým než stihli dozrieť. Maloplodé odrody tiež vôbec nedozreli a to sa všade píše, že Jalapeňá sú ranné. Sklamali ma aj takmer všetky ostatné odrody sladkých paprík, Eva, Citrina, Xenie, Slovakia, De Siria a hlavne Meika. Malé plody a nízka úroda.

Šlachtenie:
Šlachtenie dopadlo opäť tak ako pred rokom katastrofálne. Zo všetkých krížencov sa ujal iba hybrid červeného Cayenne so žltým Cayenne. Tak uvidím čo z toho vyrastie. Pravdepodobne nejaké oranžové Cayenne.

Spracovanie:
Papriky som spracoval na päť spôsobov. Nakladané do sladko-kyslého nálevu, na Srirachu, na mrazené lečo, mrazené rezy a mrazené poppers z odrôd Pygmy Mammoth a Gabi plnené chedarom a bylinkami. Tento rok som papriky nesušil, pretože mám ešte plno sušeného Cayenne zo sezóny 2016. Skúsil som aj jednu dávku tu na fóre vychvaľovanej Chunan pasty ale moc mi nechutila. Netvrdím, že je vyslovene zlá, ale Sriracha je lepšia, takže do jedla si pridávam radšej Srirachu a Chunan pasta žiaľ hnije v chladničke bez povšimnutia.

Vyhliadky na sezónu 2018:
V prvom rade musím dramaticky znížiť počet pestovaných odrôd a počet rastlín. Mal som veľkú úrodu. Presne som ju nevážil, ale bolo toho odhadom možno aj viac ako 40 kg a nestíhal som ju spracovať. V špajzi mám plné regále zaváranín zo sezóny 2017 a ešte aj zo sezóny 2016. Mrazák je plný mrazených paprík. Nikto u nás doma pálivé okrem mňa už moc neje, takže som nadmieru zásobený a teoreticky by som nemusel pestovať chilli aj zo dva roky, dokým to všetko miniem. Práve preto by som chcel v sezóne 2018 znížiť počet odrôd z počtu 35ks (sezóna 2017) na 10ks, alebo maximálne 15ks a z počtu rastlín 180ks aspoň na polovicu, t.j. na 90ks.



Ale na záver si neodpustím dať sem aspoň dve fotografie mojich vlastných hybridov.

Na prvej fotografii je Pygmy Mammoth F2 (Acapulco purple x Ožarowska). Úžasná paprička. Veľkosť rastliny je "okrasková" asi tak do 30 cm po mame Acapulcu, ale plody sú obrovské, niektoré až cca 15 cm dlhé po otcovi Ožarowskej zeleninovej paprike. Je zážitok sledovať papriku, ktorá má plody veľké ako polovicu výšky rastliny. Chuť príjemná, šťavnatá a pálivosť stredná, asi tak niekde medzi Jalapeňom a červeným Cayenne.

44124

Na druhej fotografii je hybrid Camila F1 (Cayenne Kaufland x kápia Radmila F1). Plody sú chutné a šťavnaté, veľkosťou niekde medzi rodičmi z ktorých pochádza, t.j. plody sú väčšie ako Cayenne, ale nie sú až tak veľké ako kápia. Nevýhodou je, že plody sú len málo pálivé a tak sa najlepšie uplatnia nakladané na spôsob kápie do sladko-kyslého nálevu s kvapkou oleja. Hybrid nie príliš vhodný na pole. Pomaly a neskoro dozrieva. Viac by sa mu darilo vo fóliovníku, alebo skleníku.

44125


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů