Erben61 píše: ↑25 kvě 2017 07:10
Dále píšeš o Long Slim Cayenne tak s těma jsem měl taky potíž, sice vyklíčily, ale sazenky byly pořád takové nedomrdlé , teď se konečně vzchopily a jsem na ně hodně zvědav jak moc budou long, když vzrůst kytky teda zatím nic moc. Musím Ti však pochválit bylinky, ty podle fotky vypadají super, sám se omezuji na mátu, ale mám o nic dobré povědomí, moje máti se jimi zabývá léta a i přes vysoký věk první co na jaře musí do truhlíků jsou byliny.Taky Jalapenos Tě jistě nezklamou, mám je rád, letos zkouším poprvé Jalahot a Jalapena Serenade a Senorita. Takže hodně zdaru
Ty Long Slim Cayeny jsem měl dva roky předtím. Byl jsem s nimi spokojený. I když tedy až tak Long nebyly. Keřík docela velký, ale plody byly širší a kratší, než třeba RoF. Ale taková fajn odrůda. Na jídlo, na vaření, přidával jsem je do zavařovaných okurek. Ne moc silná, ne moc tenká stěna. Uvidíme, jak budou vypadat ty žluté.
Bylinkovou zahrádku každý rok rozšiřuju. Hodí se. Hodně máty. Různé druhy. Ta se dá použít do pití, na zmrzlinu... Bazalka na pizzu, na sýr.. Mám zelenou i červenou, Docela dost používám při vaření rozmarýn, tymián, libeček. K tomu nějakou kadeřavou petrželku, pažitku. Občas se hodí meduňka. Letos mám navíc oregano, koriandr, šalvěj a majoránku. Taky mi tam roste bobkový list, ale tam si ještě chvíli počkám. Mám ho od minulého roku. Kupoval jsem malého prcka někde trhu. Sice docela pěkně roste, ale použít se dají až dvouleté a starší listy. Příští rok poprvé začnu stříhat ty první malé listy. Ty velké, co vyrostly letos, můžu použít až napřesrok.
No a k tomu tam mám pár nejedlých věcí. Levanduli (krásně voní), šantu kočičí pro kočky a někde vzadu se krčí okrasný keřík, který nerozchodil zimu a snažím se ho zachránit.
Jala mě jistě nezklamou. Jsou to moji oblíbenci. Mám tam Telica, Chichimeca a Numex pinaty. K tomu Czech black, co sice úplně jala nejsou, ale je to dost podobné (údajně, ty mám první rok).