Pôvodne som chcel do tohto minuloročného vlákna ešte napísať príspevky o Serenade a jej rozmanitých fenotypoch, ktoré som z F1 plodu z vaničky z Lidlu v roku 2016 vypestoval a taktiež niečo o chinenskách Scotch Bonnet a Trinidad Moruga Scorpion, ale keďže nestíham a za týždeň mi začína nová sezóna, napíšem sem už len posledný príspevok v ktorom zhrniem sezónu 2016.
Takže...
Čo sa týka škodcov, tak to bol veľmi dobrý rok. Svilušky neboli naštastie žiadne. Vošky/mšice som mal počas sezóny len v podobe dvoch malých invázií na pár rastlinách. Prvá bola na niekoľkých listoch na kápii. Tú som zlikvidoval jediným postrekom tabaku a mlieka. Druhá bola na žltom Cayenne a tú som zničil úplne v počiatku. Stačilo k tomu iba samotné mlieko. Výrazne mi pomohli predátori, lienky, škvori a iní pomocníci, začo im pekne ďakujem. Takto si môžem povedať, že som dopestoval prakticky úplne 100% BIO papriku.
Prekvapenie sezóny:
Milo ma prekvapili odrody Radmila F1, Beros, Cayenne Red (Lidl), Korál, FireFlame Yellow. Či už rannosťou, úrodnosťou alebo vynikajúcou chuťou. Proste sú to odrody, ktoré sa oplatilo pestovať.
Sklamanie sezóny:
Trochu ma sklamali odrody Grécka kápia z Kauflandu a Cayenne Yellow. Grécka kápia z Kauflandu dozrievala príliš neskoro. Väčšina plodov až odtrhnutá dnu v sáčkoch s jablkami a bola málo úrodná. U žltého Cayenne som očakával podobné chuťové kvality ako u červeného, no bohužiaľ nestalo sa tak. Chuťovo ma žlté Cayenne nejako nenadchlo, navyše má malé plody, ktoré príšerne pália, sú nahorklé, tažko sa z nich vyberajú semená a celkovo sa zle spracúvajú na chilli produkty. A práve tie semená dávajú žltému Cayenne tak nepríjemne nahorklú pachuť.
Trochu rozporuplné pocity mám z odrody Serenade. Mal som asi 30 rastlín F2 generácie a na každej rastline boli prakticky rozdielne plody. Niektoré boli kvalitné, veľké, chutné a dozreli zavčasu zhruba v tom istom období ako Korál a Cayenne Red. Na niektorých rastlinách boli buď malé plodíky a neskoro alebo vôbec nedozrievajúce plody. Pár zaujímavých, ranných fenotypov ktoré mi svojími kvalitami vyhovovali som si vyselektoval a tie budem pestovať aj tento rok.
Šlachtenie:
Šlachtenie dopadlo katastrofálne. Zo všetkých krížencov sa ujal iba hybrid hrubostenného Cayenne z Kauflandu a kápie Radmila F1. Semená som si odložil. Snáď budú dostatočne dozreté a vyklíčia. Hybrid som si pracovne nazval Camila F1. Názov vznikol ako už tušíte samozrejme z mien rodičov hybridu a teda CA(yenne) a (rad)MILA. Bol by som rád keby Camila F1 mala stredne veľké, šťavnaté plody s príjemnou pálivosťou, hrubou stenou plodu a bola vhodná na priame chrúmanie za surova, na zaváranie do sladko-kyslého nálevu a výrobu Srirachy. Veľmi sa na plody tohto môjho prvého, cielene skríženého hybridu teším.
Výrobky:
Papriky som spracoval na viacej spôsobov.
Cayenne Red som spracoval na omáčky, na Srirachu, zamrazil nakrájané na jemné rezančeky ktoré poslúžia do čínskych jedál na woku a nasušil.
Kápiu, Beros a Korál zavaril do sladko-kyslého nálevu. Serenade tak pol na pol tiež zavaril do sladko-kyslého nálevu a zamrazil na lečo.
Zatiaľ v obľube u nás doma bezkonkurenčne vedie Sriracha. U nás síce nikto moc neje pálivé jedlá, ale po tom čo synovec zistil aká je tá Sriracha vynikajúca, tak ju matlá úplne do každého jedla. A ja samozrejme tiež. Už sme minuli všetky tri litre ktoré som vyrobil. V sezóne 2017 musím vyrobiť aspoň 10 litrov Srirachy!
Veľmi dobre sa míňajú aj mrazené kápie a Serenade. Klobáskové lečo bez vajec si varím aspoň 2x do týždňa. No a hlavne na raňajky ku chlebu s Lučinou idú dobre na odbyt papriky v sladko-kyslom náleve. Kápie, baranie rohy Beros, Korál a rezy zo Serenád. Mal som aj zamrazené Serenade Poppers plnené cheddarom s bylinkami, ale už som ich všetky zjedol. Po obalení do plátku slaniny a upečení to bola neskutočná lahôdka.
Na druhej strane sa prakticky vôbec nemíňa sušené chilli. Mám ho nasušeného pomerne dosť, ale vždy dám prednosť pridaniu mrazeného chilli do jedla pred sušeným, takže ešte som ani raz chilli z uplynulej sezóny nemlel.
Tu je pár fotografií mojich paprikových výrobkov.
Nie, toto nie je fotka z konzervární SELIKO. To sú moje vlastnoručne vyrobené zásoby "rádioaktívneho" materiálu.
Chilli omáčky - Sriracha, paprikovo-rajčiaková pasta a ostrý kečup s kajenskými papričkami. Fotografia je už minulosťou... Dnes sme dojedli poslednú fľašku Srirachy.
Toto bola pôvodne tiež Sriracha zo žltých Cayenne. Ako som napísal vyššie, žlté Cayenne nemajú tak dobrú chuť ako červené a ťažko sa z nich vyberajú nahorklé semená, takže aj celá žltá Sriracha bola príšerne pálivá a nahorklá, takže sa nedala jesť. Musel som ju nariediť nejakou sladkou kápiou, rajčatami, cibuľou a jablkom. Proste čo bolo zrovna poruke. Napokon z nej vznikla takáto oranžovo sfarbená omáčka, ktorá sa už aspoň dá jesť. V núdzi bude dobrá.
Rezy zo Serenade. Naľavo so semenami a napravo luxusná verzia bez semien. Tie sa jedli hlavne cez Vianoce.
Feferónky Korál. Po chuťovej stránke jedny z najlepších paprík aké som túto sezónu mal. Majú silnú, korenistú a prenikavo paprikovú chuť. Sú úplne iné ako keď si ich kúpite v obchode. Bol som z nich veľmi prekvapený. A sú aj pálivejšie ako tie z obchodu. Už po piatich "guľkách" musím oddychovať, pretože mi idú spáliť ústa. Chuťovo proste úplná bomba. Škoda len, že sú to tak malé plody plné semien. Keby sa mi tak podarilo skrížiť Korál s kápiou a preniesť tú omamne silno korenistú chuť do kápie, to by bolo niečo!
Baraní roh Beros. V čerstvom stave pálil celkom solídne. U zavarených plodov som nejak pálivosť moc necítil, ale otvorili sme zatiaľ iba jednu fľašku, tak to snáď bola len náhoda a v ostatných fľaškách bude možno pálivosť silnejšia.
Kápia. 6 fľašiek celých stien plodov a dve fľašky odrezkov (špičky plodov a tá hrboľatá časť pri stopke)
Tak... zhruba za týždeň okolo 5.2. by som chcel zasiať papriky, tak ma čaká týždeň zháňania semien, truhlíkov, lignohumátu. Vyzerá to biedne. Záhrada je pod snehom a mrazom a nedostanem sa k zemine. Mal som v pláne tento rok sadiť do záhradnej zeminy, ale ak sa sneh neroztopí, tak budem musieť kúpiť aj nejaký substrát. No nič... uvidím ako to napokon dopadne.
Týmto ukončujem toto vlákno a keď zasadím papriky, tak si založím nové pre sezónu 2017.