Nazdar kamarádeLaďa píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, kdy plánujete vysévat vaše chilli papričky? Já to plánuju někdy během února. Nejsem si však jistý v tom, jestli bych si neměl pořídit nějakou tu žárovku a přisvicovat rostlinám v období zimy, jelikož v zimě toho Sluníčka moc nesvítí. Takže se tedy ptám, používáte umělé osvětlení k předpěstování? Nebo je tu někdo, kdo osvětlení nepoužívá? Bojím se totiž, že bez osvětlení mi rostlinky neporostou.
Díky za vaše odpovědi.

Dnes pěstuji více druhů papriček... proto jsem si zařídil ,, líheň ,, dole ve sklepní místnosti kde jsou sazenice odkázány na umělé osvětlení a světlo malého sklepního okénka...udržuji teplotu cca 24/18 C (den / noc) ... a svítím zářivkami 2 x 36 W Bio Narva 12/12 (světlo / tma).Velmi důležitý je také výběr kvalitního výsevního substrátu...v mém případě se jedná o výsevní supresivní substrát s perlitem (Forestina nebo Profík)...použitím tohoto substrátu se vyhneš chorobám (padlí klíčících lístků) a částečně i škůdcům (drátovci,molice atd..)
Na závěr : pokud chceš pěstovat ,,pár,, sazenic stačí jižní okno a nějaké jednoduché a levné přisvícení . Sazenicím dopřej kvalitní substrát...se zálivkou opatrně ...substrát má být vlhký - ne přelitý !
Sklepní místnost