Zastřihování habanero red savina

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
stankar
Stálý člen
Reputace: 1311
Obrázky: 0

Re: Zastřihování habanero red savina

Příspěvekod stankar » 04 kvě 2016 08:25

Zastrihavam kazdy rok, protoze z nedostatku svetla v byte se vsechny vytahuji, nektere odrudy to snasi lepe, nektere hure (zpomaleni rustu), ale ve vysledku nemam rostliny pres cele okno a plodi stejne bych rekl.

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4815

Příspěvekod Pedro » 04 kvě 2016 14:03

Já zastřihával, jen když mi nějak rostlina převážela. Třeba svou šíří...

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 04 kvě 2016 14:31

:jalapeno: :jalapeno: No vida , jaká diskuze se rozvinula nad jedním nic moc konkrétním příspěvkem. Já měl hlavně na mysli, tuším že odborný výraz je topping, tj odstranění vršku rostliny. Předklad však zahrnuje i probírku větví a tu děláme , myslím všichni, za sebe jej používám běžně a často. Kolega jenž dotaz zadal by měl určitě upřesnit podmínky a důvody :dunno: :wave:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4536

Příspěvekod MartinS » 04 kvě 2016 15:53

Topping je dobry pokud chceme aby se rostlina zacala vetvit ihned(rekl bych ze je to takovy prikaz rostline - vetvi se :-D ). Pokud je nam to jedno, zpravidla kdyz ma dost svetla tak se vetvi dle druhu az po par patrech. Pokud nema dost svetla, trva ji to dost dlouho, nez se zacne vetvit.
V tomhle pripade je nekdy lepsi klidne ufiknout, nez nechat narust lijanu, kterou stejne pak bude muset nekde smiknout.

Nejlepsi zkusenost jsem mel loni, kdyz jsem zastrihnul spicku a ostrihal jeste par hodnich listu. Zacaly vykonky vyrustat snad ze tri pater pod sebou do vsech stran. Zalezi ale na tom, kde chceme ker mit. Co se tyce sklizne, tu dle meho ovlivnuje vice velikost kvetinace, hnojivo a pocasi.

letos jsem treba zadny topping nedelal a schvalne se necham prekvapit.

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 04 kvě 2016 19:59

MartinS píše:Topping je dobry pokud chceme aby se rostlina zacala vetvit ihned(rekl bych ze je to takovy prikaz rostline - vetvi se :-D ). Pokud je nam to jedno, zpravidla kdyz ma dost svetla tak se vetvi dle druhu az po par patrech. Pokud nema dost svetla, trva ji to dost dlouho, nez se zacne vetvit.
V tomhle pripade je nekdy lepsi klidne ufiknout, nez nechat narust lijanu, kterou stejne pak bude muset nekde smiknout.

Nejlepsi zkusenost jsem mel loni, kdyz jsem zastrihnul spicku a ostrihal jeste par hodnich listu. Zacaly vykonky vyrustat snad ze tri pater pod sebou do vsech stran. Zalezi ale na tom, kde chceme ker mit. Co se tyce sklizne, tu dle meho ovlivnuje vice velikost kvetinace, hnojivo a pocasi.

letos jsem treba zadny topping nedelal a schvalne se necham prekvapit.

Jojo někdy člověk udělá zkušenost....jak píšeš, já jednou taky potřeboval rostlinu nějak zredukovat tak jsem ji docela hustě ostříhal a ona se mi potvora odměnila že vyrazila neuvěřitelný počet dalších rozvětvení a mezipater. Vůbec jsem nechápal, ale kdyby člověk právě tohle chtěl, jistě by se to nepovedlo :jalapeno: :jalapeno:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 17 kvě 2016 20:47

Má někdo zkušenost s toppingem u Aji? Rostou jak pruty oproti jiným a zatím žádný větvení. Vím že to jsou takový košťata, ale jestli by zrovna u nich to nestálo za to. Asi jednu šmiknu...

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 17 kvě 2016 21:01

já to mám úplně stejné. Obě ajiny i El oro da equador mi děsně vyrostly a první rozdělení mají tak 50-60 cm odspod. Po přesazení ven jsem je drobet utopil do substrátu, ale i tak je to moc.

Pak jsem si vyčítal, že když jsem je měl ještě doma za oknem, tak jsem je měl střihnout. Teď, když už jsou venku to ale dělat už nebudu. Uvidím, jak porostou dál.

Doufám, že vypustí pár postranních výhonů a každé jeden dva nejsilnější nechám. Ono to tu kytku pěkně zahustí.

oskar69
Stálý člen
Reputace: 808

Příspěvekod oskar69 » 17 kvě 2016 22:14

ja loni ajiny nestrihal :D strom z nich byl pěknej, musel sem vyvazovat

Zpět na „Začátečnický koutek“