Jalapeno (skleník x venek)

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Jalapeno (skleník x venek)

Příspěvekod JurassicChilli » 11 kvě 2016 09:51

Erben61 píše:Nevím co tu řešíte páni.....strupovitost zní sice hrozně, ale tahle charakteristická ,,vada´´ na kráse to je prostě Jalapeňo!!!!!!! A postřik proti strupovitosti jako u ovoce....to mě prostě rozesmálo. :thumbup: :wave: :tiphat:
Jalapeňo som ešte nepestoval, ale mal som ho mnoho krát zavarené v sladkokyslom náleve z obchodu a nikdy som si na tých zavarených plodoch nevšimol žiadnu strupovitosť, takže musia existovať odrody, ktoré sú tolerantnejšie a strupovitosťou buď netrpia, alebo len minimálne. A práve takú odrodu sa snažím nájsť. A kde inde sa mám spýtať ako medzi odborníkmi, ktorí už vypestovali nejedno jalapeňo. :thumbup:
Inak tie postreky sú blbosť. To samozrejme nebolo myslené vážne. Ja to niektoré roky flákam aj u tých jabloní ako som písal a úroda potom stojí za bačkoru, ale snažím sa nepoužívať moc chémie v záhrade, takže jalapeňá by som proti strupovitosti určite nepostrekoval. No a práve preto sa snažím nájsť odrodu, ktorá moc netrpí strupovitosťou sama od seba geneticky. To mi nehovorte, že taká odroda neexistuje. :laugh: A čo tá Serenade a Jalahot z predchádzajúceho príspevku? Pestovali ste ich niekto?

franco
Stálý člen
Reputace: 134

Příspěvekod franco » 11 kvě 2016 10:00

Serenade z Lidla mám aj ja, uvidíme čo z toho bude :-)

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 11 kvě 2016 10:03

franco píše:Serenade z Lidla mám aj ja, uvidíme čo z toho bude :-)
No plody v plastovej vaničke boli prekrásne, ale na internete som sa dočítal, že Serenade je F1 hybrid, takže bohvie čo z toho vyrastie. Tiež som zvedavý. :thumbup:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 11 kvě 2016 10:04

Když máš jala naložené jako řezy (já je tak zavařuju), tak na nich ta strupovitost není moc vidět.

Navíc se jala dají sklízet opravdu brzo. Ještě hodně zelené. Už i zelené mají dobrou chuť. Proto je to výnosná odrůda. Rychle kytku zbavíš plodů a může růst a nasadit na další úrodu. Když sklidíš hodně brzo, tak tam ta strupovitost ani nemusí být. Dovedu si představit, že kdybych pěstoval na kšeft, tak bych sklízel taky co nejdřív.

Já nechával dozrávat až do finální barvy (krom těch úplně posledních). Při úplném dozrání se mění trošku chuť. Ty dozrálé do finální barvy se mi zdají lepší, chutnější (subjektivní pocit). Ale sklízet se dá opravdu mnohem dřív. Čím jsou zralejší, tím víc je ta strupovitost vidět.

Jak píšou ostatní.. Ta strupovitost k jala prostě patří. Je to druhová vlastnost a není na ní nic špatného.

Edit: Mám Serrano, které je myslím dost podobné jala, ale mám je taky první rok. Jalahoty tady určitě někdo měl, protože mi byly doporučovány (ale už si nepamatuju do koho). Letos jsem na ně nenašel místo, ale příští rok je chci taky zkusit.

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 11 kvě 2016 15:31

JurassicChilli píše:
Erben61 píše:Nevím co tu řešíte páni.....strupovitost zní sice hrozně, ale tahle charakteristická ,,vada´´ na kráse to je prostě Jalapeňo!!!!!!! A postřik proti strupovitosti jako u ovoce....to mě prostě rozesmálo. :thumbup: :wave: :tiphat:
Jalapeňo som ešte nepestoval, ale mal som ho mnoho krát zavarené v sladkokyslom náleve z obchodu a nikdy som si na tých zavarených plodoch nevšimol žiadnu strupovitosť, takže musia existovať odrody, ktoré sú tolerantnejšie a strupovitosťou buď netrpia, alebo len minimálne. A práve takú odrodu sa snažím nájsť. A kde inde sa mám spýtať ako medzi odborníkmi, ktorí už vypestovali nejedno jalapeňo. :thumbup:
Inak tie postreky sú blbosť. To samozrejme nebolo myslené vážne. Ja to niektoré roky flákam aj u tých jabloní ako som písal a úroda potom stojí za bačkoru, ale snažím sa nepoužívať moc chémie v záhrade, takže jalapeňá by som proti strupovitosti určite nepostrekoval. No a práve preto sa snažím nájsť odrodu, ktorá moc netrpí strupovitosťou sama od seba geneticky. To mi nehovorte, že taká odroda neexistuje. :laugh: A čo tá Serenade a Jalahot z predchádzajúceho príspevku? Pestovali ste ich niekto?

Vrátím se ke svému příspěvku na straně 1. Mám zkušenost se Summer Heat a ta strupovitost není tak velká. Pokud hledáš něco bez těchto typických znaků, určitě najdeš a budou to nejspíše hybridy, Jalahot je taky kříženec.lidi ho chválí. Mě se vloni z vlastních semen taky objevil kříženec, typická stavba jen trochu šíhlejší a malinko špičatejší, nejspíš s Cayenne. A tam ty znaky skoro nebyly. Bylo tady někdy zjara vlákno o Jalapeňech docela se tam lidi rozepsali a bylo to dost dobrý čtení. Zkus požádat OMA co by Ti doporučil, myslím, že právě on tam psal dost zasvěceně. Jinak píšeš dobrý věci a zkušenosti jistě máš, překvapuje mě že jsi ještě nepěstoval takovou klasiku a zároveň nenáročnou větev chilli odrůd. :wave: Zdarec páni :tiphat:

PS: našel jsem to vlákno....otazky-tykajici-se-rostlin-a-plodu/jala ... t=jalapena
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

OMO
Stálý člen
Reputace: 3138
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 11 kvě 2016 15:46

Měl jsem zatím Maylon, Hercules a nějaké noname Jalepeno z aukra. Vždycky jsem je měl ve skleníku a šlo to. Zatím nej je ten Hercules. Krásné velké plody. Pokud to půjde, tak ten má místo zaručeno na spoustu let dopředu. Letos mám navíc "novinky" Senorita a Jalahot od Prokiho tak uvidíme. Zelené mi nechutnají tak toho sklidím míň než ostatní, co to škubou zelené a stihnou víc úrod. 30% zblajznu v syrovém stavu a zbytek suším na luxusní slaďoučké kořeníčko. Ideálně k tataráčku :angry1:
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

OMO
Stálý člen
Reputace: 3138
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 11 kvě 2016 15:48

OMO píše:Měl jsem zatím Maylon, Hercules a nějaké noname Jalepeno z aukra. Vždycky jsem je měl ve skleníku a šlo to. Zatím nej je ten Hercules. Krásné velké plody. Pokud to půjde, tak ten má místo zaručeno na spoustu let dopředu. Letos mám navíc "novinky" Senorita a Jalahot od Prokiho tak uvidíme. Zelené mi nechutnají tak toho sklidím míň než ostatní, co to škubou zelené a stihnou víc úrod. 30% zblajznu v syrovém stavu a zbytek suším na luxusní slaďoučké kořeníčko. Ideálně k tataráčku :angry1:
A Serenade jsou boží na jídlo. Sazeno z plodů z Lidlu a výsledek super. Z červených jsem měl oranžové. Oskar měl červené tak letos jedu jeho semínka.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2619
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 11 kvě 2016 16:31

Já je pěstuji už druhý rok na záhoně /venku/ a v pohodě. Jen je "stítním" proti větru. Důvod je ten, že mi ve folijovníku zabírali místo, kterého není na zbyt.

Zpět na „Začátečnický koutek“