Jalapeno (skleník x venek)

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Habared
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Jalapeno (skleník x venek)

Příspěvekod Habared » 08 kvě 2016 21:41

Ahoj, jsem tu začínající a chilli pěstuji první rok a tak pořádně nevím jaké Jalapeno si mám vybrat. Vím že už je na setí dost pozdě a tak si nejspíš budu objednávat sazeničku ze semínek a potřeboval bych poradit, jaká odrůda z těchto tří je nejchutnější a nejvíce výnosná: Jalapeno Mammoth, Jalapeno Maylon a Jalapeno Chichimeca. Dále bych se chtěl zeptat jak to vypadá s Jalapenama co se týče pěstování a výnosu při pěstování venku nebo ve skleníku. Jinak ať to pálí ! :wave: :jalapeno:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: Jalapeno (skleník x venek)

Příspěvekod Kendy » 08 kvě 2016 22:07

Měl jsem minulý rok Jala Telica a letos jsem k nim přidal i jala Numex Pinata. Protože nakládané Jala řezy v kořeněném nálevu jsem naprosto skvělá věc.

Co se týče loňských zkušeností. Vyrostly mi (v souladu s předpoklady) nižší keře. Tak do metru. Roztahují se víc do šířky, než do výšky. Měl jsem je v 8 litrovém květináči a bez problému stačil. Výnosy velmi dobré až výborné. Do technické zralosti (v té době se objeví na plodech strupy) se dostávají velmi rychlé. Pak relativně dlouho trvá dozrání do botanické zralosti (až do finální barvy).

A samozřejmě.. Zapomněl jsem napsat, že jsem je měl na nekryté terase v květináči. :-) Je to nenáročná rostlina. Trošku je potřeba hlídat zatížení jednotlivých větví plody a případně vyvazovat.

Vasjis
Stálý člen
Reputace: 490

Příspěvekod Vasjis » 10 kvě 2016 00:45

Jala moc nejedu ale maylon mám letos a spoust a lidí si to tu chválila a jestli si objednáváš sazeničky tak si objednej určitě nějaku super vraždu na koření ten půlrok bez čerstvé papričky ( zimní období ) ti to vynahradí když si nameleš :tiphat:

Habared
Nový člen

Příspěvekod Habared » 10 kvě 2016 16:50

Právě že už jsem se koupil semínka Habanera red, TSM a Almapapriky . TSM je ještě doma ale ten zbytek už jsou pěkně rostlé sazeničky a jsou už pár dnů ve skleníku a zatím si vedou dobře. Asi ty Habanera a TSM usuším a namelu jako koření a Almapapriku s Jalapenama budu jíst když budou čerstvé.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 10 kvě 2016 17:20

Jala jsou skvělá v tom, že to je docela tlustostěnná paprika. Rychle roste, rychle dozrává (jsou dobré už zelené).

A teda musím říct, že jsou naprosto skvělé nakládané. Fakt paráda. Jedno z mých nejlepších zjištění z minulé sezóny.

Habared
Nový člen

Příspěvekod Habared » 10 kvě 2016 17:56

Ano a jaké jsou přibližné výnosy Jalapen na 1 rostlinu v dobrých podmínkách? :)

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 10 kvě 2016 18:13

Hm.. Na váhu to nevím.. Ale myslím, že když řeknu 30-40 plodů za sezónu při venkovním pěstování, tak se budu ještě dost držet při zemi.

Tak nějak jsem to měl minulou sezónu (kolem těch 40 plodů myslím, možná víc). Pěstováno venku a minulá sezóna byla dost tristní.. špatné počasí.

Řekl bych, že by to možná mohl být i dvojnásobek, pokud by byly velmi dobré podmínky (Skleník, dobré počasí).

Edit: přidám jeden obrázek z minulého roku.

27068

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 10 kvě 2016 21:05

Měl jsem asi tři roky Jalapeňa Summer Heat, s tím, že jsem míval vždy poměrně malé nádoby. Přesto dobré výnosy a bezproblémové pěstování. Letos mám i Jala Maylon a Herkules a sazenice si vedou nejlépe z annumek, zvláště Maylon slibuje bombozní rostliny. Rozhodně doporučuju :thumbup: :jalapeno: :jalapeno:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Zpět na „Začátečnický koutek“