dnes jsem se po dlouhé době(to bude tím neobvykle dlouhým volnem) chvíli díval na troubu a pak to začalo.
Zrodil se mi v hlavě nápad že bych slad do ní mohl něco šoupnout.Rozhodl jsem se pro preclíky jelikož jsem je naposledy měl na Slovesku a to už nějaký ten pátek je(15 let

Těsto je naprosto obyčejné ale ve finále jsem musel zavolat mámě abych si doplnil mezery.
A tady to je.
Ingredience:
polohrubá mouka 1kg
droždí 40g(1 kostka)
olej 3dcl
vejce 3ks
kypřoprach 1balíček
mléko cca 5dcl(použil jsem míň)
cukr 0,5lžičky
kmín,chilli
Postup:
Zaděláme si kvásek a než nám vykyne smícháme si mouku,sůl a kypřící prášek. Přídáme kvásek,vejce,olej a zbytek mléka. Vypracujeme vláčné těsto(je lepší aby se lehce lepilo na prsty) a necháme ho vykynout na 2 až 2,5 násobek objemu.Těsto si rozdělíme na dvě části a z obou uděláme válec ze kterého ukrajujeme malé kousky a z nich válíme malé tenké valečky ze kterých pleteme preclíky.Preclíky skládáme na plech vyložený pečícím papírem(pozor na vzdálenost hodně nabydou). Potřeme rozšlehaným vejcem,posypeme solí,chilli a kmínem. Pečeme v troubě na 180-200 °C cca 20 minut(nebo dozlatova). Po vyndání z trouby je potřeba je hned sundat z plechu aby nám preclíky nevyschli.
A na závěr se vám musím přiznat že jsem dnes do nich zapomněl dát kypřotrach ale ve finále to nevadí jen by byly o něco víc nadýchaný.
AŤ PÁLÍ!!!