Chilli legislativa

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Wex
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Chilli legislativa

Příspěvekod Wex » 21 bře 2016 18:29

No když to tak vidiím, tak nic moc :rn:
Je mi jasný že každý to nedodržuje, ale když tě nahlásí já nevím laskavý soused pak je z toho problém no.
Ten prodej by určitě nepřekročil 30tisíc
Chtěl jsem prodávat hlavně chilli omáčky, koření, sušený chilli nevim možná nějaký semínko.
Nedá se to já nevim obejít tím, že tu omáčku prodám, jako např: dekoraci ?
Vím, že když jsem si kupoval semínka konopí, tak právě na ních bylo napsáno, že jsou určeny k dekoraci, tak jestli se to dá i takto obejít ?

Vasjis
Stálý člen
Reputace: 490

Příspěvekod Vasjis » 21 bře 2016 19:19

Kendy píše:I kdybys si nechal udělat živnosťák a začal podnikat na vedlejší činnost, tak pořád můžeš vést jenom zjednodušenou daňovou evidenci a daně řešit paušálem. DPH se tě moc netýká.

A pořád si myslím, že to tak složité není. Zkusím se poptat.
Ale hygiena certifikáty že je to zdravotě nezávadné atd atd. to vyběhat tě bude stát majlant a nebudeš toho prodávat kamiony aby se ti to vrátilo vid :D

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 21 bře 2016 19:41

Vasjis píše:
Kendy píše:I kdybys si nechal udělat živnosťák a začal podnikat na vedlejší činnost, tak pořád můžeš vést jenom zjednodušenou daňovou evidenci a daně řešit paušálem. DPH se tě moc netýká.

A pořád si myslím, že to tak složité není. Zkusím se poptat.
Ale hygiena certifikáty že je to zdravotě nezávadné atd atd. to vyběhat tě bude stát majlant a nebudeš toho prodávat kamiony aby se ti to vrátilo vid :D
Při "prodeji ze dvora" je ta legislativa o dost jednodušší. Certifikáty nepotřebuješ IMHO žádné (pokud si sám nepožádáš o nějaké BIO, nebo něco podobného). Musíš dodržet běžná pravidla. Něco je o tom na SZPI (Státní Zemědělská a Potravinářská Inspekce). Ptal bych se tam.

U nich bys měl (jako výrobce potravin, nebavíme se o tom, že jenom prodáváš nezpracované přebytky-tam opravdu není žádný problém) jenom oznamovací povinnost. Zkus se u nich poptat...

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 21 bře 2016 21:43

Pánové nevim o čem tu pořád debatujete. I kdyz máš prodej ze dvora na omáčky musíš mít hygienou schválenou kuchyň a je jedno jestli prodáš jestli prodáš jednu sklonku nebo tisíc.

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 21 bře 2016 22:40

A co třeba ty lidi co prodávají přebytky ze zahrady na tržnicích, nezdá se mi že by na to potřebovali bůhví jaký papíry a povolení. S těma výrobkama je to asi složitější, tam jde i o hygienické předpisy. :dunno: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 22 bře 2016 06:25

Erbene přesně jak říkáš. Přebytky plodu můžeš uplne v klidu prodávat bez slozitejch formalit jako je hygiena. Ta složitá rezba byrokracie začíná v moment kdy se rozhodnes plody dal zpracovávat a tvořit z nich omáčky, marmelady atd...

Wex
Nováček
Reputace: 0

Příspěvekod Wex » 22 bře 2016 10:59

A nevíte jestli jde legislativu obejít tím, že ty omáčky "nebudou určeny ke konzumaci" ? nebo něčím podobným ?

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 22 bře 2016 11:35

Wex píše:A nevíte jestli jde legislativu obejít tím, že ty omáčky "nebudou určeny ke konzumaci" ? nebo něčím podobným ?
To bych nezkoušel. Úřady mají nepříjemnou schopnost posuzovat reálný stav věcí a nebude je moc zajímat, že napíšeš něco takového.

Fakt bych se zkusil pozeptat na tom SZPI.. Hledal jsem nějaké informace a našel velmi rozporuplné (ale byly různě staré).

Jedna paní hrozně plakala, že po ni chtěli neuvěřitelné věci. Druhá popisovala vcelku jednoduchou (relativně) proceduru.

Zpět na „Začátečnický koutek“