jsem odjakživa milovníkem chilli, ovšem letos jsem se poprvé odhodlal k vlastní produkci. Nejdříve jsem prostudoval zdejší fórum, poté vyzpovídal známé, pak neznámé a nakonec slečny v květinářství, nakoupil a objednal semínka a základní příslušenství a pustil se do toho. Budu rád za každou radu od zkušenějšího pěstitele. Bydlím s přítelkyní v bytě 2+1 s okny na západní stranu a balkónem na stranu východní (tudíž prakticky žádné slunce), takže umělé osvětlení je nezbytnou nutností. S výsadbou jsem to vzhledem ke svým omezeným podmínkám trochu přehnal, proto plánuji alespoň polovinu předpěstovaných sazeniček někomu věnovat (pokud jste z okolí Vysokého Mýta, nezdráhejte se mne kontaktovat - raději věnuji než vyhodím):
10x Naga Morich
10x Cayenne red
25x Cayenne yellow
10x Feferonka kulatá
6x Habanero Rinconcito (pojmenováno dle mexického přítele, který mi věnoval čerstvou habanero papričku, jejíž semínka jsem dal klíčit)
3x Jalapeno Early
3x Jalapeno Hercules
3x Jalapeno Senorita
3x Jalapeno Jalastar
Na klíčení jsem použil výsevní substrát Forestina a jiffy (zkouším dvě varianty pro porovnání). Ve Forestině klíčivost téměř 100% (začal jsem s ní o 14 dní dříve), na jiffy ještě čekám. Po vyrašení děložních lístků jsem mimina přemístil pod zářivku Phillips Tornado 32W, 2255 lumenů, 2700 K (skutečně nedostatečné - z mimin se staly vytáhlé nudle, ponaučení pro příště). Proto jsem pořídil 2 zářivky Narva Biovital, LT 36W/958 G13, 36 W. Růst do výšky se hned zklidnil. Ty nejvyšší (Naga Morich, které rostou jako zběsilé) jsem rovnou přesadil do menších koflíků a posadil je co nejníže, aby substrát dosahoval co nejvýše k děložním lístkům. Pro přesazování jsem po poradě se slečnou květinářkou opět použil výsevní substrát, akorát jsem přimíchal perlit a zasadil je hluboko, abych snížil výšku stonků a nechal vyrůst další kořínky. Pod Narvou už tolik nešílí a vypadají, že se soustředí na rozvoj prvních lístků.
Níže postuji pár fotografií, posuďte sami a ještě jednou opakuji, že budu velice vděčný za Vaše komentáře a rady.
Chilli zdar,
Keba