Pražské peklo 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod BlueShark » 17 úno 2016 12:20

IgoVlk píše:Bazalka a pažitka jsou letos kupované. Šalvěj uprostřed si vypiplala žena od miminka, resp. jako jediná přežila letošní hrůzostrašnou zimu :D Ještě nám tam klíčí (za tím teploměrem) majoránka, koriandr a petrželka + se plánuje tymián... inu, občas si tu připadám i jako babka bylinářka :)

Jinak si z té ztráty nic nedělej - nejsi sám. Tuhle zimu jsme to taky nějak nedali a skoro všechno vzalo za své..
No jó, ale udělat takovou pitominu :-) Na balkóně by to normálně vše přežilo... Škoda :-)
Uděláme znovu...

Jo a koriandr už jste pěstovali a v poho? Jak a v čem víš? A jak dlouho trvá než naroste, zdali rok či až druhý...
Petřel asi klasickou a ne kudrnku viď, je silnější i když né tak hezká.
Majoránka mi stačí kupovaná sušená, používám ji minimálně, snad jen česnečka nebo karboše.
A šalvěj používáte na co? :-)

Díky :-)

IgoVlk
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod IgoVlk » 17 úno 2016 13:00

Koriand jedeme letos poprvé, takže s praktickými zkušenosti se podělit zatím nemůžu - snad někdo jiný. Už mě nebavilo ho pořád kupovat, tak zkoušíme doma vlastní. Ale vím, že ho lidi celkem běžně pěstují - třeba Ernest tady z fóra ho myslím úspěšně pěstuje už nějaký rok na balkóně. :wave:

Petrželku si myslím žena zasadila kudrnatku, protože jí zrovna měla při ruce. Majoránku používáme sice o trochu méně, než jiné bylinky, ale své místo v kuchyni u nás má od různých omáček, ryb, dipů až po bylinkové máslo....celkem dobře jde k česneku.
No a šalvěj máme hlavně na čaj a v létě na gril. Asi by bylo dobré upřesnit, že máme šalvěj lékařskou, nikoliv divotvornou - to aby si někdo nemyslel, že se každý den po večerech sjíždíme u čajové konvice :D :D

Baron z Žop
Stálý člen
Reputace: 3470

Příspěvekod Baron z Žop » 17 úno 2016 17:53

Ahojte, nedá mi to a musím hodit koment, páč bylinky jsou moje parketa, a není toho moc, co jsem nezkusila vypěstovat :-) Koriandr - pěstuji ze semínek, vyrostl mi hned první rok, jen nemám ráda jeho vůni (smrad), tak používáme jen zralá semena, to je jiná třída ;-) Šalvěj - tu jsem si kdysi koupila, dvě snítky, bála se, abych neměla málo, teď nevím, co s ní, je to obrovský keř, dělám z ní sirup. Majoránka - kupuji malé sazeničky, piplala jsem i ze semínek, ale je to o nervy, píšou, že je to jednoletka, podařilo se mi ji i přezimovat a vysadit další rok, letos ji mám stále za oknem a obrůstá. Meduňka - trvalka, mám ji dlouho, jen se mi zdá, že už nemá takové aroma co dřív, ale mám jakési hnojivo na bázi červené řepy, tak uvidím. Máta - i soused z ní měl asi radost :-D Teď ji pěstuji v uřezané bečce, asi 5 druhů, na jaře je to paráda, ta vůně, stačí projet rukou, v létě nasypu lístky do minerální vody a nechám celý den na slunci a večer je z toho bájo ,limoška,. Oregáno - je spousta druhů, trvalka, strašně se rozrůstá, i když mám už jinou rostlinu, tak tu starší nechávám, krásně kvete a milují ji ,hmyzáci, :-) Pažitka, petržel a celer listový - ze zkušenosti sypu semínka rovnou do země, nemá cenu je předpěstovat. Brutnák - loni poprvé, spíš jen ze zvědavosti, krásná bylina, dlouho přežívala. Lichořeřišnice - další pro mě novinka, taky krasavice, plevelisko, ale parády nadělá, to zase jo. Vysemenila se sama, tak očekávám letošní překvápko v podobě malých ,harantů,. :-D Měsíček lékařský - to je srdcovka, letos mám nachystané kvalitní semeno Měsíčku plnokvětého, který jsem dostala na exkurzi v Sonnentoru, tak se moc těším, mám ho jak na čaj tak i jako ozdobu do bylinkové soli. Citrónová tráva - kupuji, mám i semena, ale prý se dá těžko vypěstovat, no zkusím to, jen tak z hecu, každý rok se ji snažím přezimovat, ale vždy mi uschne :-( Třapatka neboli Echinacea - asi dobrý, jen mi ji ožralo prasátko Pepina, tak nevím :-D :-D :-D Libeček - ten mi jde do háje, ten bych nutně potřebovala nový!!! Tymián - to je nezmar, a moc dobrý, dělám taky sirup. Rozmarýn - kupuji, taky se mi nedaří přezimovat, i když letos jedna polovina ještě neuschla :-) Mám i Saturejku, Yzop, Mateřídoušku, měla jsem Stévii - fuj :-D

Jinak ve skleníku mi raší rukola, ředkvičky, mám vysazený salát, petržel, kmín!!!! :-D Na zahradě se dá sbírat petrželka, mateřídouška, tymián, leze pažitka, listový celer taky žije, na zbytek mangoldu, co trčí v zemi, narazilo opět mé prase a vyrylo a sežralo aspoň kořeny, aby se neřeklo.

Na konec ještě prásknu, že s Baronem každý rok vedeme válku, kde kdo a co se bude sadit, málo místa, mnoho plánů, jedno PRASE - veliký problém :-D :-D Samozřejmě já zasazeno na nechráněných místech = 2/3 sežrány zvířetem, on zasazeno na V.I.P. místech = hází machry tady na fóru :-D

Tak se tady mějte!!!
Baronka ;-)

PS: Mám i pálivé papriky - beraní rožky :jalapeno:

modrymax
Nový člen
Reputace: 6

Příspěvekod modrymax » 17 úno 2016 18:08

:thumbup: :jalapeno: :thumbup: Paradni komentar

IgoVlk
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod IgoVlk » 17 úno 2016 19:07

Super příspěvěk - inspirativní. :respect: Je dobře, že se tu objeví i naše křehké polovičky :)

Mátu určitě taky ještě plánujeme, ale tu vysejeme až někdy ke konci března - když jí je hodně, tak z ní děláme sirup. Sirup ze šalvěje (nebo tymiánu - ten si ani neumím představit) je dobrý nápad - vyzkoušíme. Nad citronovou trávou jsem přemýšlel minulý rok - občas jí v kuchyni taky používáme, takže proč ne. Letos se ale nejvíc těším na jinou věc a to, že schvalovacím procesem prošel návrh, že cherry rajčátka na balkóně vyměníme za fazole a možná i nějaký hrášek.
Už se těším na fazolovou pastu /frijoles refritos/ z domácích fazolek. :jalapeno:

n0win0u
Stálý člen
Reputace: 14

Příspěvekod n0win0u » 17 úno 2016 19:31

tyvole tak ten komentar baronky fakt potesil :jalapeno: !!! :D

Baron z Žop
Stálý člen
Reputace: 3470

Příspěvekod Baron z Žop » 17 úno 2016 19:40

:-) Sirupy používám do čaje, míchat to jen s vodou jsem nezkoušela. Citrónovou trávu mám taky do čaje :-D Jsem totiž čajový blázen :mbounce:
Mě zaujala fazolová pasta :-)

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 17 úno 2016 20:02

Ohledně te máty, nevím, ale přijde mi lepší ji někde natrhat a nechat zakořenit ve skleničce, hned pustí kořeny a jeden, od semínka zbytečné čekání, totéž tymián, ten kupuju v zahradnictví, přezimování doma, vždy zhnědne, trošku obrazí mini lístečkama a chcípne.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“