Pamatuji si, jak babička trhala rajčata skoro zelená a nechávala je dozrát na chodbě pod oknem. Na chodbě bylo hodně světla a ne moc tepla. jde o to, co papričky k dozrání po utržení víc potřebují - světlo nebo teplo. Podle toho, co říkáš, je rozhodující teplo. Mám strach, aby se mi v teple nevysušily. Máš papričky pod topením ne světle?
nezralé plody
-
Scoville heat unit
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: nezralé plody
To je zajímavé! 
Pamatuji si, jak babička trhala rajčata skoro zelená a nechávala je dozrát na chodbě pod oknem. Na chodbě bylo hodně světla a ne moc tepla. jde o to, co papričky k dozrání po utržení víc potřebují - světlo nebo teplo. Podle toho, co říkáš, je rozhodující teplo. Mám strach, aby se mi v teple nevysušily. Máš papričky pod topením ne světle?
Pamatuji si, jak babička trhala rajčata skoro zelená a nechávala je dozrát na chodbě pod oknem. Na chodbě bylo hodně světla a ne moc tepla. jde o to, co papričky k dozrání po utržení víc potřebují - světlo nebo teplo. Podle toho, co říkáš, je rozhodující teplo. Mám strach, aby se mi v teple nevysušily. Máš papričky pod topením ne světle?
- Vasjis
- Stálý člen
- Příspěvky: 1333
- Registrován: 26 úno 2015 08:21
- Reputace: 490
- Obrázky: 0
- Bydliště: České Budějovice
Re: nezralé plody
spíš jde o to kde máš místo sám taky nevím měl jsem je v jídelně na stole vyskládaný ale vrátila si mi manželka dom a prej ani náhodou tak jsou pod topením mám je tak už 14 dní a myslím že jim dám poslední týden a pak jdou na zavaření ale došlo jich k barvě dost nebo jak to nazvat 
- Zrzek
- Stálý člen
- Příspěvky: 1045
- Registrován: 19 říj 2014 22:11
- Reputace: 831
- Obrázky: 0
- Bydliště: Přerov 212m.n.m
Re: nezralé plody
Mám to stejně, pod topením. Takže světla minimum a dost tepla, dozrály krásně asi za 10-14 dní. A vysušení sice je, ale jen minimální. Šup s nima do tepla. 
Re: nezralé plody
Rozhodně je víc potřeba teplo, než světlo. Mám hromadu otrhaných paprik a už mi 10 dní dozrávají.
Z úplně zelené mi už tak polovina došla do krásné červené. Peppernocina víc, jalapena méně.
Kolega mi poradil trik, který jsem si ověřoval na internetu. Pokud se k něčemu zrajícímu přidá jablko, nebo banán, tak se dozrávání zrychlí. Sice mi to ze začátku připadalo jako trošku hloupost, ale z důvěryhodných zdrojů jsem dohledal, že by to fungovat mělo. Je to založeno na uvolňování ethylenu z jablek při dozrávání.
Týden jsme je nechal jenom tak. Po týdnu přidal jablka a uzavřel papriky s jablky do mikroténu. to bylo v neděli. Dneska je z mikroténu vydělal. Přece jenom jsem měl strach, aby se nezapařily. Tak je jeden den nechám proschnout a zítra je zase zavřu. V neděli (to bude 14 dní po otrhání) pošlu fotky a srovnání plodů po sklizni a po 14 denním dozrávání.
Z úplně zelené mi už tak polovina došla do krásné červené. Peppernocina víc, jalapena méně.
Kolega mi poradil trik, který jsem si ověřoval na internetu. Pokud se k něčemu zrajícímu přidá jablko, nebo banán, tak se dozrávání zrychlí. Sice mi to ze začátku připadalo jako trošku hloupost, ale z důvěryhodných zdrojů jsem dohledal, že by to fungovat mělo. Je to založeno na uvolňování ethylenu z jablek při dozrávání.
Týden jsme je nechal jenom tak. Po týdnu přidal jablka a uzavřel papriky s jablky do mikroténu. to bylo v neděli. Dneska je z mikroténu vydělal. Přece jenom jsem měl strach, aby se nezapařily. Tak je jeden den nechám proschnout a zítra je zase zavřu. V neděli (to bude 14 dní po otrhání) pošlu fotky a srovnání plodů po sklizni a po 14 denním dozrávání.
- Vasjis
- Stálý člen
- Příspěvky: 1333
- Registrován: 26 úno 2015 08:21
- Reputace: 490
- Obrázky: 0
- Bydliště: České Budějovice
Re: nezralé plody
Tady se prostě najde odpověď skoro na všechno kam se hrabe Přemek podlaha 
-
Scoville heat unit
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: nezralé plody
Dík za užitečné rady Vám všem!
Mám dilema. Příští týden má být docela slušné počasí. Občas sluníčko, občas zaprší, teploty okolo 10°C a v noci nemá mrznout. Je lepší nechat papriky venku na terase na kytkách pomalu dozrávat a nebo šup s nimi domů do mikrotenu s jablky k topení?
Mám dilema. Příští týden má být docela slušné počasí. Občas sluníčko, občas zaprší, teploty okolo 10°C a v noci nemá mrznout. Je lepší nechat papriky venku na terase na kytkách pomalu dozrávat a nebo šup s nimi domů do mikrotenu s jablky k topení?
Re: nezralé plody
Pokud je pod 10, tak IMHO paprika neroste ani nedozrava... Nebo jenom naprosto minimalne. Pokud bys to mel ve skleniku, tak mozna.. Tak bude prece jenom o par stupnu vic.. Ale pokud ne, tak je dej radsi dovnitř cel, nebo otrhej a necha dozrat jenom plody.
-
Scoville heat unit
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: nezralé plody
Rozhodl jsem se, že papričkám ještě pár dní venku dám. Teploty mají být ve stínu až k 15°C, tak na jižní terase na sluníčku by se ke 20°C měly v pohodě vyšplhat. Každý dodatečný den plný světla a tepla je dobrý. Zelených papriček je ještě hafo. Mám to nafocené ve své galerii. A když se budou čekat mrazíky, půjdou všechny domů.
Každopádně jsem si vygoogloval spoustu informací o dozrávání zelených papriček spolu se zralým jablkem či banánem v igelitovém pytlíku v teple a zkusím zkušební várku, abych mohl porovnat.
Každopádně jsem si vygoogloval spoustu informací o dozrávání zelených papriček spolu se zralým jablkem či banánem v igelitovém pytlíku v teple a zkusím zkušební várku, abych mohl porovnat.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

