Čerstvá vs. usušená

Využití chilli papriček v lékařství, chilli mast aj.
padluke
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 02 zář 2015 13:06
Reputace: 0
Obrázky: 0

Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod padluke » 02 zář 2015 13:12

Ahoj,
rád bych se optal, co se tyce zdravi prospesnosti chilli, jak velky je rozdil mezi cerstvým plodem a korenim z ususeneho plodu.
Diky.
P.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod Kendy » 02 zář 2015 14:22

Jako největší zdravotní bonus z chilli paprik se uvádí zpravidla to, že obsahuje kapsaicin. Toho bude stejně v čerstvé i v sušené a bude i fungovat stejně.

Ale čerstvá je samozřejmě lepší. V té najdeš i nějaký ten vitamín a pár dalších věcí.

Nicméně to není tak, že usušením papriku nějak zkazíš nebo znehodnotíš. To určitě ne.

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 1915
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1721
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod gandalf » 02 zář 2015 14:47

Kolega má v podstatě pravdu, jen bych doplnil, že kapsaicin /alkaloid/ je součástí t.zv. kapsaicinoidů, které si chilli zřejmě vytváří v metabolismu jako ochranu před požerem savci /na jiné nepůsobí/. Já sám se domnívám, že užitečnost je potřeba spatřovat v kompletu všech kapsaicinoidů, vitamínů a cukrů v chilli obsažených. Dokonce si myslím, že různé chemicky upravované extrakty kapsaicinu, nebo dokonce syntetický kapsaicin tyto zdravotní účinky nemají. Je to vlastně jen extrémní ochucovadlo. Při šetrném zpracování usušením se tyto látky neničí, jen se přirozeně časem rozkládají. Ze zkušenosti ti mohu poradit skladovat usušené chilli v kusech v uzavřených nádobách, v temnu /ne lednička/. Před použitím si potřebné množství čersvě semlít, či nadrtit /působením vzdušného kyslíku se dlouhodobě skladované mleté chilli znehodnotí - vyzkoušej na obyčejné mleté sladké paprice, nebo se zeptej někoho, kdo už někdy vařil :-)/.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod Kendy » 02 zář 2015 15:13

Jop.. Na to jsem zapomněl. Jako jakékoliv jiné koření, které necháš v otevřené nádobě s přístupem vzduchu, se ti i chilli znehodnotí.

Nevím, jak je to s rozkladem kapsaicinoidů (navíc je to hnusné slovo), v tom dám na Gandalfa, ale jakékoliv koření nechané na volném povětří ztratí poměrně rychle vůni i chuť.

padluke
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 02 zář 2015 13:06
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod padluke » 02 zář 2015 16:01

Dekuji moc za odpovedi.
Ptal jsem se kvuli tomu, jelikož příjdu většinou k suchym plodum, tak jestli se o neco neochuzuji :-)
P.

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 1915
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1721
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Čerstvá vs. usušená

Příspěvekod gandalf » 02 zář 2015 16:45

Jen o ten zážitek z vlastního pěstování a ten stojí za to :-) Ještě dodám, mleté se ti znehodnotí i v uzavřené nádobě, pokud nebude vakuovaná.


Zpět na „Chilli papričky v lékařství“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Pepino a 0 hostů