Ahoj,
rád bych se optal, co se tyce zdravi prospesnosti chilli, jak velky je rozdil mezi cerstvým plodem a korenim z ususeneho plodu.
Diky.
P.
Čerstvá vs. usušená
Re: Čerstvá vs. usušená
Jako největší zdravotní bonus z chilli paprik se uvádí zpravidla to, že obsahuje kapsaicin. Toho bude stejně v čerstvé i v sušené a bude i fungovat stejně.
Ale čerstvá je samozřejmě lepší. V té najdeš i nějaký ten vitamín a pár dalších věcí.
Nicméně to není tak, že usušením papriku nějak zkazíš nebo znehodnotíš. To určitě ne.
Ale čerstvá je samozřejmě lepší. V té najdeš i nějaký ten vitamín a pár dalších věcí.
Nicméně to není tak, že usušením papriku nějak zkazíš nebo znehodnotíš. To určitě ne.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2175
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2593
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čerstvá vs. usušená
Kolega má v podstatě pravdu, jen bych doplnil, že kapsaicin /alkaloid/ je součástí t.zv. kapsaicinoidů, které si chilli zřejmě vytváří v metabolismu jako ochranu před požerem savci /na jiné nepůsobí/. Já sám se domnívám, že užitečnost je potřeba spatřovat v kompletu všech kapsaicinoidů, vitamínů a cukrů v chilli obsažených. Dokonce si myslím, že různé chemicky upravované extrakty kapsaicinu, nebo dokonce syntetický kapsaicin tyto zdravotní účinky nemají. Je to vlastně jen extrémní ochucovadlo. Při šetrném zpracování usušením se tyto látky neničí, jen se přirozeně časem rozkládají. Ze zkušenosti ti mohu poradit skladovat usušené chilli v kusech v uzavřených nádobách, v temnu /ne lednička/. Před použitím si potřebné množství čersvě semlít, či nadrtit /působením vzdušného kyslíku se dlouhodobě skladované mleté chilli znehodnotí - vyzkoušej na obyčejné mleté sladké paprice, nebo se zeptej někoho, kdo už někdy vařil
/.

Re: Čerstvá vs. usušená
Jop.. Na to jsem zapomněl. Jako jakékoliv jiné koření, které necháš v otevřené nádobě s přístupem vzduchu, se ti i chilli znehodnotí.
Nevím, jak je to s rozkladem kapsaicinoidů (navíc je to hnusné slovo), v tom dám na Gandalfa, ale jakékoliv koření nechané na volném povětří ztratí poměrně rychle vůni i chuť.
Nevím, jak je to s rozkladem kapsaicinoidů (navíc je to hnusné slovo), v tom dám na Gandalfa, ale jakékoliv koření nechané na volném povětří ztratí poměrně rychle vůni i chuť.
Re: Čerstvá vs. usušená
Dekuji moc za odpovedi.
Ptal jsem se kvuli tomu, jelikož příjdu většinou k suchym plodum, tak jestli se o neco neochuzuji
P.
Ptal jsem se kvuli tomu, jelikož příjdu většinou k suchym plodum, tak jestli se o neco neochuzuji

P.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2175
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2593
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čerstvá vs. usušená
Jen o ten zážitek z vlastního pěstování a ten stojí za to
Ještě dodám, mleté se ti znehodnotí i v uzavřené nádobě, pokud nebude vakuovaná.

Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host