INGREDIENCE :
4x střední červená řepa
4x Bhut Jolokia ( orange, white ... co kdo má, dá se nahradit i habaneros pak je ale pal slabší)
3x Habanero Maya Red ( dá se nahradit třeba Haba Tasmanian nebo co kdo má)
3x Twilight ( opět se dá nahradit jinou odrůdou)
3x sladká paprika kapie
3x mrkev
1x menší kořen zázvoru
1x jablko
1x hrst tymiánu
1 - 2 lžíce balsamico vinný ocet ( může být i jablečný )
Sůl dle potřeby
Pozn. - Vždy dávám do chilli omáčky více druhů pro zajímávější chuť.
Proč tento recept ? : Všichni jistě známe recepty kde základ tvojí rajčatové pyré, nyní jsem chtěl zkusit něco nového a zkusil řepu. Opravdu jsem nečekal tak dobrý výsledek. Díky řepě má omáčká krásnou fialovou barvu ale hlavně vládně příjemnou zemitou chutí s dominancí Jolokie. Opravdu příjemná změna od rajčatových chilli omáček.
POSTUP :
1. - Nejdříve dáme vařit Č.Řepu, to zabere cca 3 - 4hodiny, po změknutí oloupeme a nakrájíme na melé kostky. Dá sei nejdřívě řepa nakrájet a pak až vařit potomje čas vařenákratší ovšem je pravděpodobné že pustí veškerou tekutinu
2. - na olivovém oleji orestujeme nakríjenou cibuly, zázvor, papriky a mrkev.
3. Po 15 minutách restování přidáme nakrájenou řepu a zalijeme 0,5L vody a přihodíme hrstku tymiánu a dusíme cca 1hodinu.
5. Pokud je voda v hrnci dostatečně zredukována na požadovanou hustotu přihodíme nakrájené chilli papričky a vaříme 5 minut, poté vezmeme tyčový mixér a vše řádně rozmixujem a dochutíme solí.
6. Na závěr vše ještě propasírujeme a horké naleváme do sklenic.
Pokud nebudete přidávat žádný chemický konzervat tak z receptu vyřaďtě cibuli.
AŤ pálí !!