Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Lucifer
Stálý člen
Reputace: 44
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?

Příspěvekod Lucifer » 04 črc 2015 11:08

Nedočetl jsem se, je možné že jsem jen blbě hledal, ale ... kdy je paprička skutečně zralá? Znamená že pokud paprička dosáhne finálního vybarvení = je zralá a není už na co víc čekat? Můžu něco zkazit pokud je nechám dál na rostlině? Mám keř obsypaný papričkami, většina je světle žlutozelená, ale pár těch prvních už se vybarvilo do intenzivní červené :chilli11: - tak jen mám obavu aby se "nezkazili" nebo abych je naopak neutrhl zbytečně brzy...

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4819

Re: Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?

Příspěvekod Pedro » 04 črc 2015 18:15

Lucifer píše:Nedočetl jsem se, je možné že jsem jen blbě hledal, ale ... kdy je paprička skutečně zralá? Znamená že pokud paprička dosáhne finálního vybarvení = je zralá a není už na co víc čekat? Můžu něco zkazit pokud je nechám dál na rostlině? Mám keř obsypaný papričkami, většina je světle žlutozelená, ale pár těch prvních už se vybarvilo do intenzivní červené :chilli11: - tak jen mám obavu aby se "nezkazili" nebo abych je naopak neutrhl zbytečně brzy...
No je to jednoduché. Papričky jsou jedlé už zelené (fialové atd.), ale opravdu zralé, kdy vynikne chuť a můžeš použít semínka (což je nejdůležitější) je až finální zbarvení (červené, žluté....)

seeker
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod seeker » 04 črc 2015 21:33

Záleží to i na odrůdě. Obecně určitě platí, že když dosáhnou finální barvy, jsou zralé. Pokud je chceš i na semínka, je lepší je chvíli nechat na rostlině, a některé druhy mohou být neutržené dlouho, jiné můžou sesychat či lehce nahnívat... Takže: brzo je určitě neutrhneš a na druhou stranu většinou neuškodí, když je tam ještě nějaký ten den/týden necháš (obzvlášť teď, kdyby byl konec řijna bylo by určitě lepší sklízet - rostlina pak má více energie do zbylých dzorávajících plodů, když se nemusí starat o "přebytečné" plody)

Lucifer
Stálý člen
Reputace: 44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » 04 črc 2015 23:51

Diky, ty prvni uz jsou plne vybarvene minimalne tyden, necham tedy jeste aspon tyden a sklidim. Z tech prvnich bych rad seminka, neb nemohly byt opylene cimkoliv jinym - jsou z prvnich kvetu jeste kdyz byl kvetinac v pokoji za oknem.

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 05 črc 2015 14:17

Bacha u některých annumek může další týden znamenat že už budou plody měknout z přezrátí .... plody chinnenses vydrží déle v barvě a "čerstvé" Pokud jsou týden v barvě...sklízel bych.
http://www.foto-tapety.cz

tifik
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod tifik » 26 srp 2015 08:24

Hodím to sem, taková blbá otázka, jak trháte papričky? Se stopkou, kterou odlomíte z rostliny? Já teď nějaké kozí rohy odštípl tak, že část stopky zůstal na keříku, to asi není dobře, ne? Krom toho, když jsem takhle odštípal asi 4 lusky, rostlina nějak povadla, má to souvislost?

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 26 srp 2015 08:41

Ja je odstřihávám, pác se lehce utrhne i větévka :-)
Ale asi ideál je docílit toho, aby na rostlině zbyl co nejmenší kousek stopky.
Ale rostlina si poradí.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 26 srp 2015 11:05

tifik píše:Hodím to sem, taková blbá otázka, jak trháte papričky? Se stopkou, kterou odlomíte z rostliny? Já teď nějaké kozí rohy odštípl tak, že část stopky zůstal na keříku, to asi není dobře, ne? Krom toho, když jsem takhle odštípal asi 4 lusky, rostlina nějak povadla, má to souvislost?
Tak to si asi oddechla, že už se s tím nemusí tahat ... Btw, plody stříhám nůžkami co nejblíže ke stonku.

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Zpět na „Začátečnický koutek“