Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?
- Lucifer
- Stálý člen
- Reputace: 44
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?
Nedočetl jsem se, je možné že jsem jen blbě hledal, ale ... kdy je paprička skutečně zralá? Znamená že pokud paprička dosáhne finálního vybarvení = je zralá a není už na co víc čekat? Můžu něco zkazit pokud je nechám dál na rostlině? Mám keř obsypaný papričkami, většina je světle žlutozelená, ale pár těch prvních už se vybarvilo do intenzivní červené
- tak jen mám obavu aby se "nezkazili" nebo abych je naopak neutrhl zbytečně brzy...

Re: Kdy sklízet? Červená = zralá, nebo ještě čekat?
No je to jednoduché. Papričky jsou jedlé už zelené (fialové atd.), ale opravdu zralé, kdy vynikne chuť a můžeš použít semínka (což je nejdůležitější) je až finální zbarvení (červené, žluté....)Lucifer píše:Nedočetl jsem se, je možné že jsem jen blbě hledal, ale ... kdy je paprička skutečně zralá? Znamená že pokud paprička dosáhne finálního vybarvení = je zralá a není už na co víc čekat? Můžu něco zkazit pokud je nechám dál na rostlině? Mám keř obsypaný papričkami, většina je světle žlutozelená, ale pár těch prvních už se vybarvilo do intenzivní červené- tak jen mám obavu aby se "nezkazili" nebo abych je naopak neutrhl zbytečně brzy...
Záleží to i na odrůdě. Obecně určitě platí, že když dosáhnou finální barvy, jsou zralé. Pokud je chceš i na semínka, je lepší je chvíli nechat na rostlině, a některé druhy mohou být neutržené dlouho, jiné můžou sesychat či lehce nahnívat... Takže: brzo je určitě neutrhneš a na druhou stranu většinou neuškodí, když je tam ještě nějaký ten den/týden necháš (obzvlášť teď, kdyby byl konec řijna bylo by určitě lepší sklízet - rostlina pak má více energie do zbylých dzorávajících plodů, když se nemusí starat o "přebytečné" plody)
- Lucifer
- Stálý člen
- Reputace: 44
- Kontaktovat uživatele:
Diky, ty prvni uz jsou plne vybarvene minimalne tyden, necham tedy jeste aspon tyden a sklidim. Z tech prvnich bych rad seminka, neb nemohly byt opylene cimkoliv jinym - jsou z prvnich kvetu jeste kdyz byl kvetinac v pokoji za oknem.
- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Bacha u některých annumek může další týden znamenat že už budou plody měknout z přezrátí .... plody chinnenses vydrží déle v barvě a "čerstvé" Pokud jsou týden v barvě...sklízel bych.
http://www.foto-tapety.cz
Hodím to sem, taková blbá otázka, jak trháte papričky? Se stopkou, kterou odlomíte z rostliny? Já teď nějaké kozí rohy odštípl tak, že část stopky zůstal na keříku, to asi není dobře, ne? Krom toho, když jsem takhle odštípal asi 4 lusky, rostlina nějak povadla, má to souvislost?
Ja je odstřihávám, pác se lehce utrhne i větévka 
Ale asi ideál je docílit toho, aby na rostlině zbyl co nejmenší kousek stopky.
Ale rostlina si poradí.

Ale asi ideál je docílit toho, aby na rostlině zbyl co nejmenší kousek stopky.
Ale rostlina si poradí.
- Colostomizer
- Stálý člen
- Reputace: 169
Tak to si asi oddechla, že už se s tím nemusí tahat ... Btw, plody stříhám nůžkami co nejblíže ke stonku.tifik píše:Hodím to sem, taková blbá otázka, jak trháte papričky? Se stopkou, kterou odlomíte z rostliny? Já teď nějaké kozí rohy odštípl tak, že část stopky zůstal na keříku, to asi není dobře, ne? Krom toho, když jsem takhle odštípal asi 4 lusky, rostlina nějak povadla, má to souvislost?