Taky letos pěstuji papričky poprvé. Jinak zastřihovat se může už nad prvními pravými listy. Listy fungují jako zásobárna a tvořič energie, čili pokud se odstříhají staré výhonky a listy dole, rostlina sice bude dávat více energie do nových ,,nahoře,, , ale zároveň ztratí plochu, na které může probíhat fotosyntéze, která právě energii tvoří. Je těžké najít nějaký kompromis, všechno je to jedno na úkor druhého. Osobně si myslím, že by bylo rozumné, ostříhávat listy a výhonky, které žloutnou, vadnou, nebo jsou zastíněné jinými listy (takové části jsou nevyužité a jen spotřebovávají energii). Teoreticky by staré listy dole (ty co byly mezi prvními) měly mít pletivo tak staré, že kytka přestane obnovovat buňky, jež ho tvoří, takže by bylo na místě je odštípnout. Ale vážně by to chtělo radu někoho zkušenějšího, kdo se v tom pohybuje roky, tohle vysvětlení mi ale příde logické.
Já jsem každopádně fiknul další tři rostliny, tentokrát klasickým střihem
Předchozí zástřih se pomalu začíná tvarovat. Některé části, o kterých jsem si myslel, že jsou nové výhonky, se proměnily v zastřihlé listy, foto přiložím až to bude zřetelné.
Jinak ještě menší dotaz, když nám teď venku začíná pražit, jaké máte zkušenosti s vystavením paprik přímému slunci ? Já zatím za oknem vcelku negativní, nějaký listy to začíná kroutit a do pořádku se daj až večer.