Moje první chilli, seriál pro začátečníky

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
MartinS
Stálý člen
Reputace: 4501
Obrázky: 0

Re: Moje první chilli, seriál pro začátečníky

Příspěvekod MartinS » 16 dub 2015 18:26

Rozvetveni lze dosahnut i beznym zastrizenim stonku, proste ustrihnout spicku a zacnou vyrustat bocni vyhony treba u dvou pater nad sebou najednou.
Tobe by se to melo rozvetvit jak nahore, tak pak pojedou bocni vyhony nad temi listy. To jsem zvedavej na tvuj vysledek. Pak hod foto treba za mesic :-)

dana
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod dana » 19 dub 2015 08:36

Jak velke rostliny se maj zastrihavat ten vrsek ?

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4501

Příspěvekod MartinS » 19 dub 2015 08:50

Je to ciste na tobe. Pokud mas vice rostlin na testovani, muzes kytku ufiknout treba hned nad druhymi pravymi listy.
Sice to ze zacatku zbrzdi rust, ale zacne se ti diky tomu vetvit okamzite. Me se ted zacinaji vetvit papricky mezi cca 5-7 patrem. Vloni jsem si s tim vice hral a ruzne zastipoval a mel diky tomu huste male keriky. Letos zkusim vyssi kytky a mely by se rozvetvit stejne. Ale az pozdeji. Je to na kazdem jak si s tim pohraje. Nejsou zadna pravidla a to je na tom fajn.
Klidne zastipovat vubec nemusis. Zalezi jak mas mista, jake budou finalni kvetinace. To same je i s vystipovanim kvetu. Take je to idividualni. Zkus treba jednu rostlinku nechat svemu osudu a o dalsi se starat a ruzne napr. zastrihavat nove vyhonky a uvidis na podzim jaky byl rozdil. Je klidne mozne ze vynos bude totozny, akorat bude mit vysledny kerik jiny tvar.

Ja co jsem delal tak abych mel male Habanero. Dost jsem ho zastrihaval a kdyz zacalo plodit tak jsem strihal vsechny dolni vyhonky aby se rostlinka nevysilovala a vsechno davala do horni "koruny". Nicmene zase treba kdybych je nechal tak vyroste dole vetev na ktere treba take budou plody a vysledek bude dost podobny.
Tady ti lepe asi poradi nekdo s viceletou zkusenosti. Ja zacinal s pestovanim lonsky rok.

dana
Nový člen

Příspěvekod dana » 19 dub 2015 16:40

Dekuji ti moc za informace,ja to pestuji teprve letos. a nevim ,moc to nevidim slavne ,no uvidim na podzim jestli budu mit aspon nejake papricky.Mam rada palive jidlo a tak bych je mela domaci. tak uvidim. Diky Dana

Pálivák
Nový člen

Příspěvekod Pálivák » 20 dub 2015 14:56

Taky letos pěstuji papričky poprvé. Jinak zastřihovat se může už nad prvními pravými listy. Listy fungují jako zásobárna a tvořič energie, čili pokud se odstříhají staré výhonky a listy dole, rostlina sice bude dávat více energie do nových ,,nahoře,, , ale zároveň ztratí plochu, na které může probíhat fotosyntéze, která právě energii tvoří. Je těžké najít nějaký kompromis, všechno je to jedno na úkor druhého. Osobně si myslím, že by bylo rozumné, ostříhávat listy a výhonky, které žloutnou, vadnou, nebo jsou zastíněné jinými listy (takové části jsou nevyužité a jen spotřebovávají energii). Teoreticky by staré listy dole (ty co byly mezi prvními) měly mít pletivo tak staré, že kytka přestane obnovovat buňky, jež ho tvoří, takže by bylo na místě je odštípnout. Ale vážně by to chtělo radu někoho zkušenějšího, kdo se v tom pohybuje roky, tohle vysvětlení mi ale příde logické.

Já jsem každopádně fiknul další tři rostliny, tentokrát klasickým střihem

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Předchozí zástřih se pomalu začíná tvarovat. Některé části, o kterých jsem si myslel, že jsou nové výhonky, se proměnily v zastřihlé listy, foto přiložím až to bude zřetelné.

Jinak ještě menší dotaz, když nám teď venku začíná pražit, jaké máte zkušenosti s vystavením paprik přímému slunci ? Já zatím za oknem vcelku negativní, nějaký listy to začíná kroutit a do pořádku se daj až večer.
:tiphat:

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 20 dub 2015 20:09

Osobně si myslím že příroda nejlíp ví jak to dělat .... rostlina v případě nedostatku některých živin přesouvá ze starších listů do nových, pokud je odstřihneš, zbytečně rostlinu ochudíš o různé živiny.... to je moje doměnka.
Pokud máš normálně rostliny doma, tak je po vytavení přímém slunci můžeš pěkně spálit...listy zbělají...kytka se z toho ale dostane.
http://www.foto-tapety.cz

Pálivák
Nový člen

Příspěvekod Pálivák » 27 dub 2015 16:56

Zdravím, házím další report

kytkám se daří dobře, po záštipech prvním či druhým způsobem, začaly všechny dělat nové větve od listů pod nimi.

Obrázek

nechal jsem udělat každé jeden pár lístků a štípnul znova

Obrázek

Kytka co byla podepřená špejlí, se mi teď plazí po zemi. Nechávám ji svému osudu, každopádně po zaštípnutí se nějak nemá k rozvětvení

Obrázek

A moje trio zažilo dnes šok. Takhle jsem je tlačil k sobě

Obrázek

a takhle dopadla jedna z nich dnes, když jsem uvazoval nový provaz

Obrázek

Praskla mi tak ze 75%, myslíte, že se z toho dostane? :dunno:

Zpět na „Začátečnický koutek“