Ahoj. Vy, co pestujete na balkonech ci doma, jak to delate s hlinou na podzim? Prijde mi trochu divny nasypat vsechno do popelnice, kdyz to pak jde do spalovny a na jare kupovat predrazenou hlinu v nejakem hobbymarketu. A vozit to na chalupu mi prijde taky debilni, protoze to je pres 100 km.
Napadlo me, jestli by se to nedalo sesypat vsechno do velkyho pytle, promichat s granulovanym hnojivem a nechat pres zimu na balkone. Proste analogie ke klasickymu zahonu, kde taky kazdorocne nemenite celou zeminu. Akorat nevim, jestli neni problem, ze to bude promrzat. Co si o tom myslite?
T.
Recyklace zeminy z balkónu
Re: Recyklace zeminy z balkónu
Ahoj, každopádně hodně zajímavý dotaz. Potýkám se s tím také. Osobně tu hlínu nevyhodím, tak z části nasypu někam ven
zbytek promíchám s koupeným substrátem k tomu určenému atd. Nebo si myslim že by šlo ještě teď do toho naházet nějaký šlupky od brambor nebo prostě od zeleniny případně tam loupnout nějaký hnůj slabší vestvy a nechat to přes zimu. Ale počkáme na rady zkušených.
Jen Ti povím, že takhle mi to tu už někdo i říkal, že domíchá a roste to parádně dál...

Jen Ti povím, že takhle mi to tu už někdo i říkal, že domíchá a roste to parádně dál...
-
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Promrzat je právě dobré, že to bude, protože se to částečně zbaví potvor. Já to hážu na záhon normálně, na jaře, když přesazuju, ostatní jedou dál na okně a v jiných prostorech.
Vyhodit je to podle mě škoda, já to řeším smícháním s granulovaným hnojivem a použít znovu
Chce si to jen dát pozor na zasolování substrátu.
P.S. kdyby tady byl JuraS tak by ti řekl ať se na to vykašleš a jedeš hydro, že to jen vyleješ do wc

Chce si to jen dát pozor na zasolování substrátu.
P.S. kdyby tady byl JuraS tak by ti řekl ať se na to vykašleš a jedeš hydro, že to jen vyleješ do wc

- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2591
- Kontaktovat uživatele:
Já použitou zeminu přeženu přes kompost /vím, že každý nemá tu možnost/. V žádném případě bych ji nemíchal s novým substrátem, tím ho jen oslabíš /pokud je vůbec některý prohnojený, jak se uvádí/. Přimícháním granulovaného hnojiva toho moc nevyřešíš, budeš muset doplňovat stopové prvky a podobně.
Honzíno, ale pak se přece standartně hnojí, já to tak udělám uvidíme...gandalf píše:Já použitou zeminu přeženu přes kompost /vím, že každý nemá tu možnost/. V žádném případě bych ji nemíchal s novým substrátem, tím ho jen oslabíš /pokud je vůbec některý prohnojený, jak se uvádí/. Přimícháním granulovaného hnojiva toho moc nevyřešíš, budeš muset doplňovat stopové prvky a podobně.
Me prijde ze moc stare zeminy stejne nezbyde. Zalezi na druhu chilli a velikosti kvetinace. Ale pokud ma nekdo do 5l treba kvetinac, tak to bude samej koren a zadna zem co by stala za to. Ja osobne na jare jen trochu oklepnu koreny a zasadim do vetsiho kvetinace s novou zemi.
Tedy jeste podle toho jak dopadne domaci udrzovani rostlin pres zimu...
Tedy jeste podle toho jak dopadne domaci udrzovani rostlin pres zimu...
-
- Stálý člen
- Reputace: 1654
Zdravím všechny, chtěl bych obnovit toto téma, protože už nějaký ten pátek přemýšlím, co s tím. Protože jsem letos pěstoval z větší části v nádobách, na podzim jsem vytřídil cca. 30 kyblíků substrátu s perlitem, zbavil větších kořínků atd. a teď čekám co bude dál. Máte někdo nějaký tip, jak uchovat substrát do další sezóny? V tuto chvíli je mám v garáži, ale čekám, jak venku přituhne, abych ho nechal přemrznout...
Je mi líto je hodit do popelnice, a rozsypat po záhonku, tím si zase nejsem jist, pokud je tam perlit. Dá někdo nějakou radu, kde a jak uskladnit do jara?

Je mi líto je hodit do popelnice, a rozsypat po záhonku, tím si zase nejsem jist, pokud je tam perlit. Dá někdo nějakou radu, kde a jak uskladnit do jara?