Co to může být ?

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159
Obrázky: 0

Co to může být ?

Příspěvekod Dr.Pedr » 28 kvě 2014 19:59

Máte někdo zkušenost...? co to je ...nebo čím to je ????
17673 17672

17671

:dunno:

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co to může být ?

Příspěvekod Filichilli » 29 kvě 2014 16:37

Ta uplně poslední fotka - krabatěn uvnitř listu - vápník. (ten nedostatek může být i díky momentální přemíře hnojiva)

Ta první, nooo prostřední list mě dělá už druhým rokem jalapena občas, podle mě to bude nějaké podráždění klidně i špatnou teplotou vody nebo průvan či jen prostě genetická vada.

Pokud můžeš vyloučit spáleninu sluníčkem, která dělá i hnědé fleky (většinou na chinense), tak to může být i alfa alfa mosaic virus - Virus mozaiky vojtěšky je to v češtině tuším. Pokud se to nerozlízá, klidně bych listy ostřihnul, dobře se to dělá i když Ti rostlinu napadne černá bakteriální skvrnitost a preventivně to stříknul hydroxidem měďnatým (Champion například), at se nerozlézají ty viry/bakterie ...

Držím palec ! :)

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 29 kvě 2014 16:55

Ale s tím měďnatým přípravkem hodně opatrně. Já se mu po špatné zkušenosti vyhýbám.

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 29 kvě 2014 17:26

Mě pomohl v zastavení červné bakteriální skvrnitosti na roční chinense, ted už je v pohodě. Nečekal jsem, že zrovna hydroxid měďnatý by mohl dělat nějakou neplechu, můžeš napsat svou špatnou zkušenosti ? Abych se mohl popřípadě vyvarovat dopředu. Díky :)

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 29 kvě 2014 17:48

Moje chilli po použití měďnatého přípravku kdysi zežloutlo /listy/, některé rostliny dokonce uhynuly. Růst se zastavil na docela dlouhou dobu. A to rostliny byly zasaženy jen jaksi mimochodem - úlet postřiku /kdysi jsem podlehl nátlaku a vysadil jsem k nim okurku/. Po tomto ponaučení nemám v blízkosti žádná rajčata, ani okurky, takže spóry plísní nehrozí. Loni na podzim jsem to cíleně zopakoval na jedné rostlině chilli v kontejneru, která byla stejně na odpis - spolehlivě jí to zahubilo.

Ještě k těm listům - mohla by to být počínající chloróza, nedostatek železa, někdy hořčíku. Miny larev to nebudou. Ale s tím železem taky hodně opatrně - dávat to od oka se nevyplácí /taky vyzkoušeno "na vlastní kůži", resp. listy/.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 30 kvě 2014 07:07

:tiphat: Díky...

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 30 kvě 2014 09:45

Ještě dodávám - to železo je v mixu mikroprvků /na list/. Je to taková rezavá "voda". Jestli chceš název, tak to zjistim /mně to přelil kamarád do flašky a popsal různými výstrahami, jichž jsem z počátku moc nedbal/. Použil jsem to loni po těch záplavách, kdy došlo k vyplavení mikroprvků z půdy. Poté, co jsem dbal návodu /méně je více/ to bylo, jako bych pokropil kytky živou vodou - viditelně pookřály.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“