Jiff vs.Výsevní substrát

Ptejte se vše kolem semen a sazenic
proki73
Moderátor
Reputace: 36
Obrázky: 0

Jiff vs.Výsevní substrát

Příspěvekod proki73 » 05 kvě 2014 14:43

Ahoj lidičky na FB jsem četl diskuzi o setí a jaké médium použít někteří si chválily Jiffy tablety a někteří na ně nadávaly tak mě napadlo udělat pokus v čem co jak klíčí a roste použil jsem dvě úplně odlišné odrudy Jalapeno senorita a Trinidad skorpion moruga v obou případech měly rostliny stejné podmínky pro klíčení i pro růst a výsledek po 60 dnech

Klíčení Jiffy substrát
Trinidad skorpion moruga 8 dní 10 dní
Jalapeno senorita 6 dní 6 dní
Co se týče růstu Jiffy jsou na tom podstatně hůře rostlinky jsou menši a slabší než v substrátu a u Jiffu je i menší počet pater.
A jak jste na tom vy?
Čemu dáváte přednost a sčím se vám pracuje lépe?
TSM a Jalapeno senorita v pruhledném je jen substrát v bílém jsou vsazené Jiffy můžete si všimnout rozdílu ve velikosti
17334
TSM
17333
jalapeno

Tehir
Stálý člen
Reputace: 1

Re: Jiff vs.Výsevní substrát

Příspěvekod Tehir » 05 kvě 2014 17:39

Můžeš zkusit ještě rockwool. Já nemůžu poskytnout žádná objektivní fakta z průzkumu, ale moje metoda je následující: Klíčit mezi ubrouskama v zavřené krabičce, aby to nevysychalo, po objevení klíčku přepíchnout do substrátu, přikrýt folií a do odpadnutí semínka nechat v takovém improvizivaném minipařníčku. Určitě jste to viděli u babičky třeba s rajčatama. Co se týče prvního výsevního substrátu, dávám přednost drcenému kokosovému vláknu (hledejte jako cocopress) s trochou normální hlíny, protože je lehký, dobře propustný pro vzduch i vodu, ale zároveň udrží příjemnou úroveň vlhkosti. Druhé přesazení by pak mělo proběhnout do předhnojeného substrátu, nebo to chce začít celkem brzo hnojit nízkou koncentrací, kokos neobsahuje vůbec žádné živiny.
Udělám si tady trochu reklamu. :) Doby klíčení a růstu si můžete prohlédnout v mojí galerii: viewtopic.php?f=81&t=3015" onclick="window.open(this.href);return false; Ale je to jen na okně a bez ideální teploty, takže výsledky se mohou lišit, pokud jim budete víc přát.

Můj výsledek po 60 dnech vypadal takhle (úplně vpředu blíže nespecifikované Jalapeňo):

Obrázek

kuťa
Stálý člen
Reputace: 3

Příspěvekod kuťa » 05 kvě 2014 20:31

Ahoj jelikož jsem letos začal s pěstováním :chilli11: tak jsem se rozhodl pro jiffy a výsledek pro mě super.Líbí se mi na tom ta jednoduchost (namočím - zasadím).Pak přesazuji hned při druhém patru listu do předhnojeného substrátu.Podle pokusu ti vyšel lépe substrát,ale mě se více líbí ta jednoduchost s jiffy.Hlavně si myslím,že o tom jaké rostlinky z nich vyrostou rozhodne, až následná peče o ně.

proki73
Moderátor

Příspěvekod proki73 » 05 kvě 2014 20:56

kuťa píše:Ahoj jelikož jsem letos začal s pěstováním :chilli11: tak jsem se rozhodl pro jiffy a výsledek pro mě super.Líbí se mi na tom ta jednoduchost (namočím - zasadím).Pak přesazuji hned při druhém patru listu do předhnojeného substrátu.Podle pokusu ti vyšel lépe substrát,ale mě se více líbí ta jednoduchost s jiffy.Hlavně si myslím,že o tom jaké rostlinky z nich vyrostou rozhodne, až následná peče o ně.
super tvůj názor se mi líbí stou péčí máš sice pravdu ale podmínky mají stejné takže uvidíme jak to půjde dál :thumbup:

Magic
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod Magic » 05 kvě 2014 20:57

Asi nemám tolik zkušeností s Jiffy, abych tu něco odsuzoval, nebo naopak, ale z toho co se dělo mně i ostatním mi Jiffy přijde lepší na řízkování, než klíčení.
Klíčím na ubrousku, potom do směsi výsevní rašeliny smíchaný s kompostem...nemám důvod něco měnit. :wave:

proki73
Moderátor

Příspěvekod proki73 » 05 kvě 2014 22:02

Magic píše:Asi nemám tolik zkušeností s Jiffy, abych tu něco odsuzoval, nebo naopak, ale z toho co se dělo mně i ostatním mi Jiffy přijde lepší na řízkování, než klíčení.
Klíčím na ubrousku, potom do směsi výsevní rašeliny smíchaný s kompostem...nemám důvod něco měnit. :wave:
zajímave na řízkování jsem to ještě nezkoušel ale možná v budoucnu a z klíčením na ubrouzku pozor je to rysk stačí špatnej pohyb a klíček je zlomenej ale když se daří tak jen tak dál :jalapeno:

Bobochrobo
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod Bobochrobo » 07 kvě 2014 22:21

proki73 píše: A jak jste na tom vy?
Čemu dáváte přednost a sčím se vám pracuje lépe?
Napsal jsem malý odstavec ke mě do vlákna a vidím, že se tomu tady taky věnujete, tak to sem zdvojím:

Jen dodávám, kdyby to nebylo z textu patrné, že já sadil všechno do tablet.

"Dále jsem zjistil, že sázení semen do rašelinových tablet asi není dobré. Aspoň né u paprik, které nemají rády přemokřené kořeny. A při udržování jiffů polosuchých, se tkaninový obal špatně rozpadá či rozkládá.

Vrtalo mi hlavou, proč stejné odrůdy mají při stejných podmínkách rozdílný růst, třeba i poloviční. Zjistil jsem to při přesazování z kelímků. Mohutné rostliny při vyklopení z kelímků měli pevný prorostlý kořenový bal, zatímco u těch slabších se spodní půlka kelímku rozpadla pod rukama. Kouknu zespod a tam vidím spodek tablety ve stavu jako po nabobtnání. Prorostlé to bylo jen těmi vlasovými kořínky co vyrůstají do boku. Žádný hrubý "hlavní" kořenový systém. Ten se asi neprodral skrz vrstvy slepené, slisované tkaniny a zakrněl. I prsty to šlo těžko roztrhnout. Takových tablet byla sice hrstka, ale když nesadím všechny druhy po dvou kusech, tak mě to mrzí.
Takže mám subjektivní názor, že v některých případech může jiffy omezovat rostliny v růstu."

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 11 kvě 2014 14:11

Jiffy jsou fajn kompromis mezi výsevním substrátem a rockwoolem. Dá se s rostlinou lehce manipulovat a oproti rockwoolu má zásobu živin pro začátek, odpadává nutnost hnojit menší rostlinky a další výhoda a zároveň nevýhoda, udržuje hodně vody.. Ovšem. Po dvou letech praxe s jiffy jak už s rašelinovýma tak kokosovýma ( kokosové byly lepší, jsou vzdušnější a měly lepší klíčivost mmch ) a výsevním substrátem.. Tak je podle mě nejjednodušší si koupit sadbovač na xx rostlin, dát do nich výsevní substrát, holky vyrostou, prokoření a můžeš je přesazovat skoro jako jiffy po jedné.. Vyjde to levněji a nemusíš se bát plísní - přemokření - hnilobám - padlí na začátku ... Takže příští rok bud rockwool na zkoušku (možná hydro) a už jedině výsevní substrát. ;)

Zpět na „Otázky ohledně setí a sazenic“