Substrát

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Dajka
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Substrát

Příspěvekod Dajka » 28 úno 2014 19:51

Dobrý den,

Koupila jsem si substrát Floria s mykorhizními houbami https://megazahrada.cz/1:vyber-produktu ... hizou-50-l" onclick="window.open(this.href);return false;, a chtěla bych ten substrát smíchat s kravským hnojem https://megazahrada.cz/2:potreby-pro-pe ... avsky-hnuj" onclick="window.open(this.href);return false;. Dočetla jsem se, že je dobré smíchat tak 300g toho kravského hnoje k substrátu do květníku 35x35. Ale na obalu toho substrátu jsem se dočetla, že tento substát s mykorhizními houbami již s ničím nemíchat a 6týdnů nehnojit, že by houby nemusely potom fungovat. Už ten kravský hnůj granulový mám koupený, tak nevím, jestli rostlinkám neuškodím. Chci v tomto substrátu pěstovat jak rajčata, tak papriky, tak chilli. Zatím si rostlinky hoví v jiffy tabletách, tak je ještě čas, ale vrtá mi to hlavou.

Prosím poraďte mi, jsem začátečník :-)

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: Substrát

Příspěvekod proki73 » 28 úno 2014 20:14

Ahoj ja bych ho tam nedával protože dle mích zkušeností při zálivce se to hnojivo začne uvolňovat a jelikož ten substrát již hnojen jest tak bys ty kitičky nejspíše zabila přehnojením takže pokud možno tak to potom přidej až budou kytky větší AŤ ROSTOU A CHILLI ZDAR

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 02 bře 2014 15:53

Mno, ten peletizovaný není tak agresivní jako normální hnůj. Mykorhíza se aktivuje asi po 3-4 týdnech při kontaktu s kořeny, tuším + jejich nefunkčnost je, opět tuším, způsobeno pouze aplikací fugnicidy, které houby zničí.. Osobně bych se toho nebál, i když je substrát předhnojený, dal bych ten hnůj spíš někam dospod, aby se mladá rostlina nepřehnojila a nespálila, ale jako starší ten hnůj už pak využije :)

Dajka
Nováček

Příspěvekod Dajka » 08 bře 2014 23:48

Mockrát děkuji za odpovědi. Rostlinkám se v jiffy tabletách velmi dobře dařilo i klíčivost je skoro 100%, jsem velmi spokojená. Rostlinky už mi přerostly a kořínky už vyčuhovaly z tablet. Přesadila jsem je minulý týden do kelímků od jogurtu a právě jsem už tam dala tu hlínu, daří se jim velmi dobře, jakmile dostaly více prostoru tak během týdne velký pokrok povyrostly jak hrom :-) Mám z nich velkou radost. Je březen, uvidíme jaké bude počasí ale chtěla bych rostlinky po zmrzlících přesadit do velkých květináčů a postavit jim na balkóně fóliovník. Ale mám takový obyčejný, malý. Jen aby na ně nepršelo a přes den jim budu fólii vyhrnovat ať mají dostatek světla :-) tak uvidíme. Asi to s tím kravským hnojem zkusím, dám ho úplně naspod aby si rostlinka mohla brát živiny až bude větší.

Dajka
Nováček

Příspěvekod Dajka » 16 bře 2014 12:47

Ještě mě napadla možnost, že bych vysázela rostlinky do květináčů pouze se substrátem s mykorhízou a dodržela tu dobu 6týdnů nehnojit a potom že bych rostlinky začala podlívat odstátou vodou a přímo bych v té odstáté vodě nechala trochu toho hnoje rozpustit. Že bych ten granulovaný hnůj nedávala do substrátu ale pouze tím přihnojovala v té zálivce. Nemáte s tím někdo zkušenost rospouštět granulovaný kravský hnůj v odstáté vodě na zalívání? A nebo ten kravský hnůj vyřadit úplně a hnojit pouze kristalonem plod a květ za těch 6 týdnů po výsadbě do květníků? Nebo tyto dva hnojiva kombinovat?

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 16 bře 2014 13:11

Dajka píše:Ještě mě napadla možnost, že bych vysázela rostlinky do květináčů pouze se substrátem s mykorhízou a dodržela tu dobu 6týdnů nehnojit a potom že bych rostlinky začala podlívat odstátou vodou a přímo bych v té odstáté vodě nechala trochu toho hnoje rozpustit. Že bych ten granulovaný hnůj nedávala do substrátu ale pouze tím přihnojovala v té zálivce. Nemáte s tím někdo zkušenost rospouštět granulovaný kravský hnůj v odstáté vodě na zalívání? A nebo ten kravský hnůj vyřadit úplně a hnojit pouze kristalonem plod a květ za těch 6 týdnů po výsadbě do květníků? Nebo tyto dva hnojiva kombinovat?

A proč tak spěcháš..? máš pocit ,že když to svoje kvítí přehnojíš poroste lépe...? tak to nefunguje...někdy méně znamená více...schovej si ten hnůj ,až budou kytky větší bude se hodit..
. :tiphat:

Zpět na „Začátečnický koutek“