Pálivé nemusím. Pamatuji si že jsem si dal nějaké pálivé křidélka a po prvním zakousnutí mě pálila huba tak, že jsem nerozeznával chutě. De fakto kdybych žvýkal bramboru a nebo steak tak bych to nerozeznal. Pak si pamatuji na jednu čínskou restauraci kde jsem si vybral jídlo s upozorněním "hot

". Taky po prvním soustu bylo jedno co do sebe cpu. Nicméně mírně pálivé neodmítám. Chilli budu příští rok (na tom se změní už pramálo) pěstovat na balkoně a v bytě proto, že mě pěstování kyti baví a taky, jak jsem napsal, hledám nové chuti pro rybaření. Kdo ví, třeba budou kapři brát jako diví na kousek moruga.
Nicméně sleduji na kabelu různé kuchařské a cestovatelské pořady. A v jednom jeden cestovatel/kuchař říkal proč v jižních krajích jsou v oblibě pálivé jídla a jsou dávány i malým dětem. I kdyby vařili krupičnou kaši s perníkem, cukrem a máslem tak tam přidají čerstvou chilli papriku. Důvod který zmiňoval je v tom, že v těch částech světa není život jako u nás. Není do každé vesnice natažena elektřina, čistá voda, odpady. Prostě jsou s hygienou dost na štíru a při vysokém teple a vlhkosti se sice přímo z moře vytažená ryba za 2 hodin než se dostane po prašné cestě domů změní na již dost zavadlou a zasmrádlou hmotu (ne vždy a všude, ne rozhodně tam kam zavítá turista s cestovkou). Proto aby to dokázali sníst mají jejich jídla několik chutí, jsou nacpané hromadou různé zeleniny a chilli paprikou. Ta má za cíl zamaskovat některé nevyhnutné chutě a hlavně urychlit stravování. Proto tam taky mají záchody turecké aby co nejmíň měli styk s kazící se potravinou. Našinec u nás má ve střevech jídlo i 3 dny. Můžeme v Evropě střední a severní si může dovolit pojídat hodně těžká jídla plné červeného masa. Ale podívejte se co by udělaly karbanátky co by v sobě měli trochu salmonely a nebo botulotoxinu. Kdežto na jihu se snídaně dostane z těla do oběda, oběd do večeře a večeře než jdou spát.. Prej, já tam nebyl a jím jen to co mi vyhovuje. Jo a proto našinec když si dá něco na ulici někde v divoké cizině (nemyslím Maďarsko nebo Chorvatsko) pak stráví dovolenou na hotelovém záchodě. Většinou..protože mu chilli vypulíruje bakterie ze střev..