150g susenych svestek, hvezdicku badyanu, cesnek, ocet, sul, 2 hrnky vody, 1 hrnek cukru, trochu toho vyvaru a alespon 1/2 hrnku oleje olivoveho, nebo slunecnicoveho varim nejprve do rozvareni svestek, coz trva asi 20 minut. Pripadne v prubehu doplnim vyvarenou vodu. Svestky davam vlastne misto druheho hrnku cukru, protoze prinesou se sladkosti i vynikajici chut a konzistenci omacky.
Olej celou omacku vyrazne zjemni, uhladi a myslim, ze v zadne chilli omacce by chybet alespon v malem mnozstvi nemel, protoze skvele ladi palivost z takove te "sproste" na rafinovane kulatou. Aniz by ji nejak zvlast bral na sile.
Pridam chilli a varim dalsich max. 10 minut. Pak nepasiruju, ale rozmixuju do hladka horke v hrnci rucnim mixerem. Vratim na ohen, pridam protlak, 2 lzice citronove stavy, 3 lzice sojovky a na spicku lzicky mlete skorice(jen tak malo, aby nebyla temer znat, jen ozivila omacku). Uz jen kratce, nejvys 5 minut povarim a pripadne pridam trochu vody, je-li omacka prilis husta. Ochutnat, pripadne dosolit, nebo dokapnou sojovku podle chuti.
Dnes jsem ji takto uvaril 1,5 litru a chilli napln sestavala pul na pul z cervenych habaner a naga morich. Nadherne jemna omacka s vybornou konzistenci a elegantne zakernou palivosti, ktera je zprvu skoro zadna a pak zvolna stoupa a stoupa a stoupa.

Moznosti pouziti na studeno i na vareni spousta. Idealni na kureci kridla upecena, nebo ugrilovana jen osolena. Pak horka kridla do misy s vikem, kam se prida prislusne mnozstvi teto omacky. Protrepnout, aby omacka rovnomerne pokryla kridla a takova "hot wings" Vase navsteva nejedla.
