Zdravím přátelé po dlouhé době. Následky katastrofálního jara jsou pro nás, co nemáme skleník stále citelné. Oproti minulým sezonám šly papriky ven o 25 dní déle, dřív to s ohledem na počasí nešlo. Poslední horké týdny srovnaly zpoždění na zhruba 3 týdny. Každopádně úroda nebude zdá se zas tak zlá.
Jako první se představí reprezentanti méně pálivého společenství. Začneme Jalapeno Goliath. Solidní rostlina menšího vzrůstu, jeden z exemplářů náchylnější na plíseň, ale vykřesala se z toho. Na dvou rostlinách v 20 litrovém květináči je kolem 60 plodů, které jsou lehce nadprůměrně větší Jalapeno.
Jalapeno Early je překvapivě ve zrání pomalejší, než ostatní Jala, takže svému jménu čest moc nedělá. Plody jsou střední velikosti, ale co je úžasný - má jich snad víc, než listů. Zatím sice až na jednu výjimku musíte hledat zelené v zeleném, ale je to paráda.
Jalahot je F1 hybrid, který jsem koupil v zahradnictví od SEMO. Milé překvapení po všech stránkách. Nejrychlejší zrání, největší ze všech Jala, kvantum plodů a už jsem je i chutnal...nezůstávají za vizulním očekáváním. Výborné.
Bishops Crown - nádherná paprika. Překvapivě veliké rostliny, řídké se světlejšími listy.
Zástupce sladkých paprik je čokoládové barvy v plné zralosti. Obří rostliny, velké plody ve velkém množství. Jako řada sladkých(proto je téměř nepěstuji) je velmi citlivá na jakékoliv drobné poškození plodu, např. hmyzem. Pak kus zaschne a nevypadá dobře. Není jich ale postižených mnoho a rodinní příslušníci, kteří nejedí pálivé si přijdou na své.
A teď k těm co pálí:
Naprosto jsem se zamiloval do Bhut Jolokie čokoládové. Pracovně jí říkám dračí zuby. Nádnerné plody v neskutečném množství, jejichž chuť je velmi dobrá a pal zdrcující...zdrcující...
Další vděčná odrůda, kterou vřele doporučuji všem i za okno je Squash Jamaican Yellow. Zatím je uvidíte jen zelené, ale v práci mezi okny už jich pár dozrálo. Ksicht mají zmačkanej jako Charles Bronson, jsou tak škaredé, až jsou hezké. Naprosto nenáročné, na jedné rostlině mám přes 50 nádherných plodů. Pálivost jako slabší Haba, chuť překvapivě zcela neutrální, zeleninová. Výborná trénovací paprika na vyšší úrovně pálivosti.
Habanero Red nesmí chybět. Tahle klasika bude doma a kdybych měl všechny oželet a vybrat si jednu jedinou, bude to ona.

Začíná zrát.
Další povedená je Fatalii Yellow. Měla tragickou klíčivost, ale takhle výborně teď vypadá.
Trinidad Scorpion Moruga jde z těch nejpálivějších rozhodně nejlépe. Zatím má ale ještě nejmíň měsíc času.
A teď stručně kdo zůstal víc či míň za očekáváním - Butch Taylor - prakticky nenasazuje plody, velmi špatně se opyluje. 7 Pot Douglah - velmi citlvá odrůda. Bude z něj něco, ale možná bude dozrávat v říjnu za oknem, teď nasazuje první várku plodů. Habanero Lemon, alias nepálivé Haba...velmi zpožděné, zatím jen jednotlivé plody. Ostatní celkem slušně bojují a jejich fotky budou, až to bude ke koukání.
Mějte se krásně, ať Vám to roste.
L.
Neboj se a sněz tu Nagu celou. My se budem smát, až se budeš za břicho popadat.