Čaute,
taky jsem o prospěšném vlivu chilli na migrénu četl, řekl bych, že se to u chilli běžně uvádí, ale nikoho s vlastní osobní zkušeností neznám. Moje žena se bohužel potýká s migrénou dlouhodobě, několikrát do roka mívá extrémní projevy (1-2 dny absolutního nefungování, zvracení, přecitlivění na světlo a hluk, atd.). Kdo zná, tak ví. Naštěstí není ještě ten nejhorší případ. Nic moc na to není a já jsem značněj odpůrce pojídání chemikálií ve velkém (brufen, tramal a další šajzdreky).
Takže mimo jiné, jeden z dalších důvodů, proč jsem se začal zajímat/pěstovat chilli, byla právě i migréna manželky. Cca od října 2012 do manželky peru vypěstované chilli co to jde /dá se říct že pod tlakem/ jako součást pokrmů (naštěstí má ráda ostřejší jídla, takže to není až tak problém). Je pravda, že přijetalná pálivost pro manželku je cca do 50000SHU, včera ale v poho zvládla thajské green curry s půlkou čerstvé jolokie

a i si pochutnala.
Od doby konzumace chilli měla v podstatě pouze jednou migrénu s velice mírným průběhem a jinak nic. Samozřejmě na to může mít také vlivem celá řada dalších faktorů (u žen např. používání antikoncepce, menstruační cykly, obecně pak kouření, stres, chlast, atd.).
Bohužel těžko určit skutečný vliv chilli na migrénu, množství chilli které je potřeba konzumovat, jak často, má vliv pálivost resp. množství obsaženého kapsaicinu, atd.? To by rozhodně vydalo na dlouhodobou vědeckou studii.
Nicméně já tomu chci věřit a na ženu vytrvale aplikuji
