kuře Vindaloo

Recepty na pikantní chilli pokrmy
Wiking
Stálý člen
Příspěvky: 182
Registrován: 25 led 2011 19:49
Reputace: 0
Obrázky: 0
Bydliště: Brno, Drazdany

Re: kuře Vindaloo

Příspěvekod Wiking » 08 úno 2013 17:46

papagee píše:...ten recept sem četl a moc se mi nelíbí,možná bude jen nakopírovaný z nějakého toho fora"amatérských kuchařek" :) "ozdobte lístky kari koření" mluví za vše....
Ja si nemyslim, ze tohle napsala nejaka amaterska kucharka. Jen trosku sbehlejsi kuchari se zajmem o cestovani popr. asijskou kuchyni vi, ze curry je nejen vsem dobre znama smes mleteho koreni zlutohnede barvy, ale take se timto slovem oznacuji listy rostliny Bergera koenigii, ktere se pouzivaji jako koreni.
Anglicky se tahle rostlina oznacuje "Curry tree" cesky proste "Kari strom", i kdyz nazev "rostlina" je zavadejici, videl jsem kere ktere mely pres 3 metry na vysku.
Neco malo v cestine pisou tady:
http://botany.cz/cs/murraya-koenigii/" onclick="window.open(this.href);return false;
Neco vic anglicky tady:
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_Tree" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak v Indii (a okolnich statech) se to nase vsem zname currykoreni nepouziva, kdyz se budes bavit s indickym kucharem, nebude vedet o cem je rec. Neco jako currykoreni je v Indii zname pod nazvem Masala.
Currykoreni vymysleli anglicani kteri v Indii byli jako kolonizatori.
Jinak slovo "kari" pochazi z tamilstiny ( = கறி )a tam to znamena "omacka"
:cooking: :chilli11: :veryhot:
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]

Uživatelský avatar
regulus
Stálý člen
Příspěvky: 272
Registrován: 09 úno 2012 18:24
Reputace: 264
Obrázky: 0

Re: kuře Vindaloo

Příspěvekod regulus » 08 úno 2013 21:43

Wiking píše:
Ja si nemyslim, ze tohle napsala nejaka amaterska kucharka. Jen trosku sbehlejsi kuchari se zajmem o cestovani popr. asijskou kuchyni vi, ze curry je nejen vsem dobre znama smes mleteho koreni zlutohnede barvy, ale take se timto slovem oznacuji listy rostliny Bergera koenigii, ktere se pouzivaji jako koreni.
Anglicky se tahle rostlina oznacuje "Curry tree" cesky proste "Kari strom", i kdyz nazev "rostlina" je zavadejici, videl jsem kere ktere mely pres 3 metry na vysku.
Neco malo v cestine pisou tady:
http://botany.cz/cs/murraya-koenigii/" onclick="window.open(this.href);return false;
Neco vic anglicky tady:
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_Tree" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak v Indii (a okolnich statech) se to nase vsem zname currykoreni nepouziva, kdyz se budes bavit s indickym kucharem, nebude vedet o cem je rec. Neco jako currykoreni je v Indii zname pod nazvem Masala.
Currykoreni vymysleli anglicani kteri v Indii byli jako kolonizatori.
Jinak slovo "kari" pochazi z tamilstiny ( = கறி )a tam to znamena "omacka"
:cooking: :chilli11: :veryhot:
Souhlasím s tebou.

Vindaloo nebo také Vindalho je populární, velmi pálivé indické jídlo.

Poprvé bylo přivezeno Portugalci do tehdejší indické provincie Goa, brzy se stalo oblíbeným jídlem místních obyvatel, často podávaným při zvláštních příležitostech. Původně bylo toto jídlo z vepřového masa marinovaného ve vinném octě a česneku známé v portugalštině pod názvem Vinha d'Alho (vinha: vinný ocet a alho: česnek). Brzy však Goané začali přidávat mnoho místních druhů koření a chilli, často i více než 20 druhů koření. Jak správně píšeš koření curry v Indii neexistuje.
U kvalitních jídel se snaží Indové dodržovat správný poměr ingrediencí v harmonii tří dos (viz ajurvéda).
Nebo individuálně připravují jídlo pro strávníka ke harmonizaci jeho zdraví. Proto tolik druhů koření a v různých poměrech dávkování.

V současnosti se v restauracích často podává s kuřecím masem nebo skopovým, někdy jsou přílohou brambory.
Tradiční vindaloo však brambory neobsahuje, v rozporu s významem slova aloo, v hindštině znamenajícím brambory.

Goané však při přípravě nepoužívají jiné maso než vepřové; zvláštní chuť jídla pochází z unikátní směsi tučného masa, česneku, vinného octa a chilli (zvláště kašmírského, které je velmi aromatické, ale ne příliš ostré) a dalších druhů koření.


Zpět na „Recepty na pikantní chilli pokrmy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů